DOLAR
32,3544
EURO
35,1415
ALTIN
2.301,58
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

“TÜRK DENİZ GÜCÜNÜN 21. YÜZYIL BOYUTU” KONULU ÇALIŞTAY

Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR), 31 Ocak 2017 günü Rahmi M. Koç Müzesi’nde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ‘’Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi’’ ile birlikte “Türk Deniz Gücünün 21. Yüzyıl Boyutu’’ konulu bir çalıştay icra etti.

Kurulduğu günden bu yana denizcilik alanında akademik/bilimsel yaklaşımlar geliştirerek, “halkımız ve devletimizle denizcileşmek’’ idealine hizmet etmek prensibiyle seri çalıştaylar düzenleyen Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR), 7. çalıştayını ‘’Türk Deniz Gücünün 21. yüzyıl Boyutu’’ konusunda organize etti. Çalıştayda Türk deniz gücüne katkı sağlayan tüm paydaşlar bir araya getirilerek denizcilik gücünün çatısını oluşturan Donanma, Sahil Güvenlik, Ticaret Filosu ve Deniz Savunma Sanayi 11 bildiriyle tartışıldı. Türk deniz gücünün 21. yüzyıl vizyonunun stratejik ve teknolojik açılardan ele alındığı çalıştayda geleceğe ışık tutacak görüşler üst düzeyde masaya yatırıldı.

İlk kez “Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi” ile ortak düzenlenen söz konusu çalıştaya deniz gücünün temel unsurları olan Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları, başta ASELSAN ile Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri olmak üzere savunma sanayinde yeni teknolojiler geliştiren kurumlar ve Türk Deniz Ticaret Filosu’nun temsilcileri, akademisyenler, düşünce kuruluşları, emekli amiraller ve emekli büyükelçilerle deniz subayları katıldı.

Çalıştayın ev sahipliğini yapan KÜDENFOR direktörü Amiral Cem Gürdeniz açılış konuşmasında, 21. yüzyılın okyanuslar yüzyılı olacağının artık her alanda kabul gördüğünü, küresel çapta jeopolitik, stratejik ve ekonomik gelişmelerde okyanus ve denizlerdeki gelişmelerin belirleyici olacağını işaret ederek, Türkiye’nin 21. yüzyılda savunma, güvenlik, refah ve mutluluğu için tarihinde hiç olmadığı kadar çevrelendiği denizlere bağımlı olacağını dile getirdi. Amiral Gürdeniz, Türkiye’nin deniz ve denizcilik gücünün tüm alanları ile bu yüzyıla hazırlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Çalıştayın ilk paneli “Türk Deniz Gücü Nerde?” başlığı altında dört sunum ile gerçekleşti. Bu sunumlarda Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı temsilcileri, çevre denizlerde başarıyla yürütülen deniz gücü faaliyetlerini ve kuvvetlerin stratejileriyle vizyonlarını katılımcılarla paylaştılar. Türk Armatörler Birliği Deniz Ticaret Filosu’nun ve liman yeteneklerimizin son durumuyla ilgili bilgi verdi.

Nasıl Bir Deniz Gücü?” başlığıyla icra edilen ikinci panelde, Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın önümüzdeki dönemde sahip olması gereken yetenekler, kuvvet yapısı ve vizyonu tartışıldı. Panelin başında Emekli Büyükelçi Osman Korutürk tarafından yapılan ‘’21. Yüzyılda Türk Deniz Gücünün Türk Dış Politikası Üzerindeki Rolü ve Etkisi’’ konulu sunum dinleyicilere çok boyutlu bir ufuk turu imkanı sağladı.

Çalıştayın son oturumunda “21. Yüzyılda Deniz Teknolojileri” başlığı altında yapılan son panelde ise su altı ve su üstü teknolojilerinde gelinen son durum ve gelecek yüzyılın teknolojik gelişmeleri masaya yatırıldı. Panelde özellikle sualtı sensör ve silah teknolojileri ile insansız sualtı otonom sistemlerinin 21. yüzyıl deniz stratejisinde oyun değiştirici ve kuvvet çarpanı özellikleri ile öne çıkacağı vurgulandı.

140 katılımcının yer aldığı çalıştayın kapanış konuşmasında KÜDENFOR Direktörü Amiral Gürdeniz, Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın, ulusal savunma sanayini, 21. yüzyıldaki deniz jeopolitik, savunma ve güvenlik ihtiyaçlarının etkin, ekonomik ve kapsamlı çözümlerine hazır olması gerektiğini vurgularken, bu alanlarda kritik eşiğin aşılmış olmasının güçlü bir gelecekten umutlu olunması sonucunu doğurduğunu dile getirdi.

Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR), denizcilik gücünün değişik alt alanlarını bu tip akademik faaliyetlerle incelemeye ve Türkiye’nin denizcileşmesine yeni fikirler üreterek katkı sağlamaya devam edecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.