DOLAR
32,5771
EURO
34,7943
ALTIN
2.511,15
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

TBMM Anayasa Komisyonu, Derhal Toplanmalı

TBMM Anayasa Komisyonu, Derhal Toplanmalı

Konya Milletvekili Kart: “TBMM Anayasa Komisyonu, derhal toplanmalı. Teklifin Anayasa’ya uygun olup olmadığına karar verinceye kadar Adalet Komisyonu çalışmalarını durdurmalı”

TBMM Anayasa Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, HSYK ile ilgili yasa değişikliğinin Anayasa’ya uygunluk açısından Anayasa Komisyonu’nda derhal incelenmesi ve kararını verinceye kadar da TBMM Adalet Komisyonu’nun çalışmalarını durdurması gerektiğini söyledi.

TBMM Anayasa Komisyonunun CHP’li üyeleri, Konya Milletvekili Atilla Kart, İzmir Milletvekili Rıza Türmen ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, düzenledikleri ortak basın toplantısında, konuyla ilgili görüşlerini ifade etti.

Kart, 24. Dönem’de Meclis’te ilklerin yaşanmaya devam ettiğini belirterek, halen TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülen HSYK ile ilgili yasa teklifinin Anayasa’ya uygunluğunun tespiti için İçtüzük’ten kaynaklanan yetkilerini kullanarak, 9 üye olarak Anayasa Komisyonu’nu toplantıya çağırdıklarını hatırlattı.

Kart, 9 üye olarak dün Komisyon’a gittiklerini, ancak Komisyon Başkanlık Divanı’nın bulunmaması nedeniyle toplantının yapılmadığını ifade ederek, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in “9 üyenin Komisyon’u toplantıya çağırmasının İçtüzük ve usule uygun olduğu” konusunda Komisyon’a yazı gönderdiğini belirtti. Çiçek’in İçtüzük’ten kaynaklanan yetkilerini kullanarak Anayasa Komisyonu’nu göreve davet ettiğini, bu yönde talimat verdiğini savunan Kart, gelişmeleri teklfiin görüşüldüğü adalet Komisyonu ile paylaştıklarını anlattı.

“Yapılması gereken Adalet Komisyonu’nun, Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarını beklemesidir. Meclis Başkanlığı’nın yazısı bugün tarihli olduğu için 25 Ocak’a kadar beklemeli” diyen Kart, bu sürede de müzakerelerin sonuçlandırılması gerektiğini ifade etti.

Kart, “Orada karşımızda bir duvar görüyoruz. AKP; bir taraftan uzlaşma görüntüsü verilmeye çalışılırken, ama bu tavırla muhtemel uzlaşma ihtimalini ortadan kaldırıyor. Kendilerince Adalet Komisyonu çalışmaları sonuçlanacak, teklif orada duracak, anayasa değişikliği için komisyon bir araya gelecek. Artık rapora dönüşen teklif, başımızda demoklesin kılıcı gibi duracak. ‘Bizim istediğimiz şartlarda uzlaşma olmazsa biz raporumuzu Genel Kurul’a indiririz’ yaklaşımı içindeler. AKP, bu tavrıyla sınırlı uzlaşma ihtimallerini bile sabote ediyor. Bu anlayışla, düzenlemenin Genel Kurul’da görüşülmesi de mümkün değildir” dedi.

Çiçek’in yazısı üzerine Anayasa Komisyonu’nun iradesinin mutlaka ortaya çıkması gereğine işaret eden Kart, “AKP ‘adalet Komisyonu iradesi ne olursa olsun ben bildiğimi yapacağım’ diyebilir. Ama müsaade etsinler de Komisyon iradesi ortaya çıkın. Komisyon iradesini, Komisyon Başkanı’nın tek başına ‘komisyon toplanmayacak’ demesi oluşturmaz. Komisyon iradesinin şekillenmesi gerekiyor. Aslında bu gelişmeden sonra Adalet Komisyon çalışmalarını durdurulması gerektiği gibi, şimdiye kadar orada yapılan müzakereler de Anayasa’ya aykırıdır. Kendi getirdiği tasarıda anayasaya aykırılığı AKP kabul etmek durumunda kaldı, önergelerle kısmen düzeltme ve geri çekme yoluna gitti” diye konuştu.

Kart, bir soru üzerine, Çiçek’in görevlendirmeyi düzenleme Meclis’e sunulduğunda yapması gerektiğini belirterek, Komisyon Başkanı Burhan Kuzu’nun yeğeni kaybetmesi nedeniyle Kayseri’ye gittiğini ancak Başkanvekili ve Sözcü’nün bu görevi bir an önce yerine getirmesi gerektiğini iddia etti. Kart, Komisyon’un bugün saat 24.00′te de toplanabileceklerini ancak en geç yarın toplanmasını istedi.

Yaşananların anayasal suç boyutuna vardığını söyleyen Kart, HSYK’nın bugün yaptığı toplantıda alınan kararları nasıl değerlendirdiği sorusuna, “HSYK değişikliği aslında uygulamaya girdi” karşılığını verdi.

-”Büyük acele var”-

Türmen, Anayasa’ya aykırılığı inceleyecek olan en yetkili organın Anayasa Komisyonu olduğunu, gündemin de talep edilen konu olması gerektiğini savunarak, hukuk devletine ve Meclis İçtüzüğü’ne saygılı olan bir iktidarın Anayasa Komisyonu çalışmalarının sonucunu beklemesi gerektiğini söyledi. Türmen, “Evet büyük bir acele var. AKP, bir an önce HSYK’nınğ gereğini yapıp, hakimlerin orada görevini değiştirip kendine göre şekillendirmek istiyor. Kendisi daha fazla zarar vermeden, soruşturmalar kendi de önce gerekli tüm tedbirleri almak istiyor. Acele budur. O nedenle Anayasa’ya uygunluk hiç umurunda değil. Bir kere hukuku rafa kaldırdınız mı istediğinizi yapmak mümkündür. Ama bu, yapılan işin meşruiyeti bakımdan büyük sorunlar doğurur” dedi.

Artvin Milletvekili Bayraktutan ise Anayasa Komisyonu’nan çıkacak sonucu bildiklerini belirterek, “24, 48 saat beklemek ihtiyacını bile duymuyorlar. Son 2 günde müthiş hoşgörü içinde bizim Anayasa Mahkemesi’ne gidebileceğimiz ifadesini kullanıyorlar. Biz oyunun ne olduğunu biliyoruz. Anayasa Mahkemesi’ne gidildiği zaman bile, belki ilk 24 saat içinde soruşturmayı yapan savcılara el çektirilecek” görüşünü savundu.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.