DOLAR
32,5157
EURO
34,9332
ALTIN
2.423,79
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Myanmar’a Destek Vermeye Hazırız

 

Myanmar’a Destek Vermeye Hazırız

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Myanmar’ın, aralarındaki coğrafi uzaklığa rağmen kalben yakın olduklarını belirterek, Türkiye’nin, Myanmar’ın demokratikleşme ve dünyaya açılma sürecine destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

İİT Rohingya Temas Grubu’nun ziyareti kapsamında Myanmar’a gelen Davutoğlu, başkent Naypidav’da Myanmar Tarım ve Sulama Bakanı Myint Hla ile bir araya geldi. İki bakan, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından Myanmar’a hibe edilen 4 traktör ile ekipmanlarının teslimi için düzenlenen törene katıldı. Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, Myanmar’ı ikinci kez ziyaret ettiğini hatırlatarak, Türkiye ile Myanmar arasındaki işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Davutoğlu, “Türkiye ile Myanmar coğrafi olarak birbirine uzak ülkeler olsalar da bu durum bir engel teşkil etmiyor çünkü bizim kalplerimiz yakın” dedi.

Türkiye’nin geçen yıl Myanmar’a ilk kez büyükelçi atadığını, kendisinin de daha sonra bu ülkeye bir ziyaret gerçekleştirdiğini anımsatan Davutoğlu, ikili ilişkilerde yeni bir dönemi başlatma kararı aldıklarını belirterek, “Myanmar ile stratejik ilişkiler kurmak bizim için stratejik bir karar” dedi.

Myanmarlı bakanı Türkiye daveti

Türkiye’nin tarımsal üretimde dünyada yedinci sıraya geldiğine dikkati çeken Davutoğlu, tarım alanındaki deneyimleri Myanmar’la paylaşmaya hazır olduklarını ifade etti. Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) başarısına değinen Davutoğlu, Myanmarlı bakanı Türkiye’ye davet ederek, bu başarıyı yerinde görmesi tavsiyesinde bulundu. Davutoğlu, iki ülke arasında tarım uzmanlarının karşılıklı ziyaretlerde bulunabileceğini ve eğitim programları düzenlenebileceğini de kaydetti.

İstikrar, ekonomik gelişme ve dünyaya açık olmanın önemini vurgulayan Davutoğlu, “Myanmar, demokratikleşme ve dünyaya açılma anlamında yeni bir dönemden geçiyor. Bu süreçte destek olmaya hazırız” ifadesini kullandı.

Ahmet Davutoğlu, iki ülke arasında üst düzey ziyaretlerin artması gerektiğini, bu yolla karşılıklı potansiyelin daha iyi ortaya çıkarılabileceğini de belirtti.

Arakan’a yardımlar için Türk hükümetine teşekkür

Myanmar Tarım Bakanı Hla da Türkiye’nin ülkesine verdiği destekten ötürü teşekkür ederek, “Özellikle Arakan eyaletinde yaşadığımız zorluklarla ilgili olarak Türk hükümetinin büyük yardımı oldu. Bunun için minnettarız” diye konuştu.

TİKA’nın traktör hibe törenine Davutoğlu’nun bizzat  katılmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Hla, tarım ve sulama alanında Türkiye’nin desteğini istedi.

Tören sırasında Davutoğlu, Myanmar’a hibe edilen traktörler ile ekipmanların teslim evrakını tevdi etti. Myanmarlı Bakan Hla da Davutoğlu’na teşekkür mektubunu sundu. İki bakan, törenin ardından ekipmanların bulunduğu alana geçti. Davutoğlu, burada traktörlerin anahtarlarını Myanmarlı bakana teslim etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.