DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
22°C
Bilecik
22°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Iğdır’da Dev Kemirgenler

 

Iğdır’da Dev Kemirgenler

Güney Amerika kökenli kemirgen su maymunları Iğdır’da görüntülendi.

Su maymunları Güney Amerika kökenli ve kemirgen sınıfında yer alıyor. Dev fareleri andıran ve nesli tükenme tehlikesi altındaki bu canlılar, yaşam alanı buldukları Karakoyunlu ilçesindeki Karasu Nehri’nde uzun bir bekleyişin ardından görüntülendi.

Karasu Nehri’nin Bulakbaşı köyü yakınlarında görüntülenen kemirgenlerin en büyüğü olarak adlandırılan su maymunlarının erkekleri ortalama 7 kilogram, dişileri ise 5-6 kilogram arasında değişiyor.

HER ZAMAN KENDİLERİNİ GÖSTERMİYORLAR

Iğdır Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, Karasu Nehri’nde çok sayıda su maymununun bulunduğunu ancak insanlara her zaman kendilerini göstermediğini belirterek şöyle konuştu:

“Kemirici olan bu hayvanlar çok sık görünmez. Bu özel hayvanı görmek isteyen kişiler sabırla uzun süre beklemek zorunda kalır. Bu hayvanların geçmişine baktığımızda 1800’lü yılların sonlarında Güney Amerika’da özel çiftliklerde kürk hayvanları olarak besleniyordu. Daha son bu hayvanlar başta Amerika, Sovyetler Birliği ve Avrupa olmak üzere çeşitli üretim çiftliklerine getirildi. Iğdır’da görülmelerinin sebebi ise üç ülkeye komşu olan ilimize Rusya, Ermenistan ya da İran’dan geldiklerini düşünüyoruz.”

KONTROL ALTINA ALINMASI LAZIM

Bu hayvanların kontrol altına alınması gerektiğinin altını çizen Türkoğlu, şöyle konuştu:

“Bu hayvanların sayısı çok fazla değil. Bu hayvanlar genelde yayılma dönemlerinde kürk hayvanları olarak Bulgaristan, Yunanistan ve Rusya gibi bölgelerde bulunuyor. Bu konuda ilimiz çok şanslı çünkü bu özel hayvan ilimizde de görülüyor. Çevrede bulunan çobanlar tarafından bu hayvanlar korkutuluyor. Bundan dolayı en ufak seslerden bile korkup kaçıyorlar. Yani su maymunlarını görüntülemek kolay olmuyor. Uzun süre sabırla beklemek gerekiyor.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.