DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C

Hukukun Üstünlüğü Baz Alınmalı

Hukukun Üstünlüğü Baz Alınmalı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen 7. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’nda yaptığı konuşmada, ekonomiyle ilgili yaptıklarının, yapacaklarının önümüzdeki dönemde önem kazanacağını söyledi.

Bir ülkenin ekonomisinin olmazsa olmaz unsurlarının “siyasi istikrar ve güven ortamı” olduğunu vurgulayan Babacan, siyasi istikrarın son derece önemli olduğunu ifade etti.

Güven ortamının oluşmasının zaman aldığını dile getiren Babacan, güvenin kazanılmasının basamak basamak, kaybının ise çok hızlı olduğunu anlattı.

“YARGININ BAĞIMSIZLIĞI KADAR TARAFSIZLIĞI DA ÖNEMLİ”

Anayasa’dan başlayarak tek tek bütün kanunların, tüm düzenlemelerin mutlaka bir hukuk devletine yaraşır hale gelmesi gerektiğini ifade eden Babacan, ekonomi açısından hukuki güvenliğin son derece önemli olduğu vurguladı. Babacan, şunları kaydetti:

“Eğer güven ortamı diyorsak hukuki güvenliği tam olarak sağlamamız gerekiyor. Bu, kanunların açık olması, gri alanların mümkün olduğunca temizlenmesi, geriye doğru asla yürümemesi, edinilmiş hakların sonuna kadar korunması, kanunların sık sık değişmemesi anlamındadır. Yargı sisteminin hızlı, tutarlı, güvenilir çalışması…

Yargının bağımsızlığı kuşkusuz önemli, ama tarafsız olması da çok önemli. Hele hele bağımsızlık alanını farklı amaç ve hedeflere yönelik kullanmak isteyenler olduğunda bunlar da mutlaka disipline edilmeli. Türkiye’nin gerçek anlamda bir hukuk devleti olması gerçekten güven ortamı ve gelişmiş ekonomi, birinci sınıf demokrasi açısından olmazsa olmaz bir husus.”

“ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK AMA DAHA EKSİKLERİMİZ VAR”

Hükümet olarak son 11 yıldır yapmış oldukları reformların, ülkede demokrasinin ilerlemesini sağladığını ve temel insan hakları ve özgürlükler konusunda uygulamaları iyileştirdiğini anlatan Babacan, şunları kaydetti:

“Bununla ilgili önümüzde uzun bir yapılacaklar listesi var. Önemli adımlar attık ama daha eksiklerimiz var. Bunun da farkındayız. En son ekim ayında Sayın Başbakanımızın açıkladığı demokratikleşme paketi, önemli bir adım daha oldu. Ama Sayın Başbakanımızın da söylediği gibi bu, ne ilk adım ne son adım. Bunu mutlaka yenileri izlemek zorunda. Bu nokta da AB normları son derece önemli. Her ülke kendini demokratik olarak tanımlayabilir ama bunu evrensel standartlarla mukayese edip kalite kontrolü yapmadan ‘gerçek anlamda bir demokrasiyiz’ dememiz kolay değil. İşte AB bize, bunu sağlıyor.”

“HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ BAZ ALINMALI”

Ekonominin ilerleyişi açısından güvenin önemini de vurgulayan Babacan, güvenin kazanılması zor ancak kaybedilmesi çok kolay bir şey olduğuna işaret etti.

Güven ortamının sağlanması için hukukun işlevine dikkati çeken Babacan, “Hukukun üstünlüğünü baz alan bir ülke görmek istiyoruz. 11 yıldır bunun için çaba gösteriyoruz ama eksiklerimizin olduğunu son 2-3 aydır yaşanan gelişmelerden de hep beraber izledik” dedi.

“YOLSUZLUKLA MÜCADELEYE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”

Türkiye’nin, artık işleyen bir piyasa ekonomisine sahip bulunduğunu kaydeden Babacan, piyasa ekonomisinin kurallara da dayalı olmasının önemini dile getirdi.

Türkiye’nin 1. sınıf bir demokrasiye sahip olması açısından fırsat eşitliği ve şeffaflığın önemine dikkati çeken Babacan, “Şeffaflık deyince, yolsuzlukla mücadele bunun ayrılmaz bir parçası. Hiçbir yolsuzluğun üzerinin örtülmemesi ve buna müsamaha gösterilmemesi gerekiyor. Bu, hükümet olarak son derece önem verdiğimiz, hiçbir taviz vermeden önümüzdeki dönemde de uygulayacağımız bir husus” ifadesini kullandı.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.