DOLAR
32,3640
EURO
34,9533
ALTIN
2.325,55
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Gelin 60 Maddeyi Yasalaştıralım

 

Gelin 60 Maddeyi Yasalaştıralım

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Server Vakfı’nda Yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili bir konferans verdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin, 6 ay Anayasa ile ilgili kamuoyunun düşündüklerini ‘Türkiye konuşuyor’ adıyla halkın farklı kesimlerini bir araya getirerek, fikirlerini öğrendiklerini belirtti.

Anayasa değişikliklerine üzerinde kolaylıkla mutabakat sağlayacaklarını düşündükleri temel hak ve özgürlükler konusundan başlamaya karar verdiklerini belirten Şahin, “Yeni Anayasa’ya kısa, bir çok konuyu yasalarla düzenleyecek bir mantıkla yaklaştık. Bizim AK Parti olarak yeni Anayasa metnimiz 106 maddeden ibarettir. Diğer siyasi partilerin yeni Anayasa maddeleri bizden daha fazladır, mesala 154 vardır, 135 vardır. Belki 106 madde bile uzundu, onu bile sadeleştirmek mümkündü” diye konuştu.

Temel hak ve özgürlükler

Temel hak ve özgürlüklerle ilgili tüm çalışmaları bitirdiklerini, 60 madde üzerinde uzlaştıklarını kaydeden Şahin, şöyle devam etti:

“Gelin 60 maddeyi yasalaştıralım. Buna CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Buna destek verebiliriz’ dedi. Geçtiğimiz hafta CHP, cevaplarını ilettiler; ‘4 siyasi parti birlikte bunu yasalaştıralım demezse, biz yokuz’ dediler. Tabi bir siyasi parti bu hususta bizim kapımızı çalmayın diye kapıyı önceden kapatmıştı. Türkiye için gerçekten gerekli maddelerin bulunduğu bir metin ortaya çıkmışsa bunu parlamentodan geçirmek de mümkünse, 524 milletvekili evet ‘biz bunu çıkaralım diyorsa’, 26 milletvekili de ‘hayır ben buna karşıyım’ diyorsa, eğer bu o parlamentodan geçmiyorsa bu ülke sittin sene Anayasa yapamaz. Bu 60 maddeyi yasalaştırmanın daha iyi olacağını hep düşündük. Ama CHP bu konuda bana göre hatalı davranmıştır. Destek verseydi 60 madde geçerdi.”

60 maddenin geçmesi halinde ne gibi kazanımların olacağına ilişkin de Şahin, “60 maddenin 44’ü temel hak ve özgürlüklerle ilgili, zaten bir Anayasanın en önemli bölümü bu bölümdür” dedi.

Hazırlamayı amaçladıkları yeni Anayasa’nın 4 siyasi parti olarak ‘Devlet’ ile başlamasını uygun görmediklerini altını çizerek ifade ettiklerini anlatan Şahin, “Temel hak ve özgürlükler bölümü Anayasa’da olmayan yeni bir madde ile başlıyor, ‘İnsan onur ve haysiyeti’, bu Anayasa ‘Devlet’in şekliyle başlıyor. Hayır biz insan ile başlatalım dedik. İnsan onur ve haysiyeti dokunulmazdır, insan haklarının ve anayasal düzenin temelidir. Gerekçeye şöyle yazalım dedik, bir insanın insan olması dolayısıyla sahip olduğu değerleri ifade eder” diye konuştu.

Mevcut Anayasa’nın “insan devlet içindir” mantığı içinde hazırlandığını ifade eden Şahin, devletin insan için olması gerektiğini söyledi.

“Hürriyet esas, sınırlama istisnadır”

Yeni Anayasa maddelerinde “Hürriyet esas, sınırlama istisnadır, tereddüt halinde yorum hürriyet lehine yapılır” şeklinde bir maddenin yer aldığını dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

“Genel sınırlama nedenleri var, en önemlisi şu andaki Anayasa’nın 14. maddesi. Bu maddenin yeni Anayasa’da yer almasını uygun görmedik. Dokunulmazlık konusu hep gündemdedir. Seçilmiş milletvekilleri Anayasa’nın 14. maddesi sebebiyle tutukludur. Yeni bir Anayasa yapmış olsaydık 14. madde olmayacağı için bu milletvekili arkadaşlarla ilgili dokunulmazlık kapsamına otomatik olarak girecekler ve tahliye olacaklar idi, 14. maddeyle ilgili diğer partilere de söyledim, bir öneri getirin, deyin ki ‘Anayasa’nın 14. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır’ diye. Biz buna destek veririz dedim, bu da 61. madde olur dedim getirmediler ama sadece istismarı yapılıyor. Diyorlar ki, ‘Milli irade tutsaktır’, tahliye edilmelidir. Biz yol gösteriyoruz size.”

“Herkes hukuk önünde eşittir”

Şahin, eşitlik maddesine “herkes hukuk önünde eşittir” ilkesini getirdiklerini, kanun önünde eşitlikle hukuk önünde eşitlik arasında dağlar kadar fark olduğunu söyledi.

İki siyasi partinin “cinsel yönelim” diye bir ifadeyi Anayasa’ya sokmaya çalıştıklarını belirten Şahin, “Biz bunun Anayasa’ya girmesini uygun görmedik. Bunlar zaten hepsi var orada. Bunu gerekçeye yazmak koşuluyla anlaştık” dedi.

Eşitlik maddesinde iki kez değişiklik yaptıklarını ifade eden Şahin, “MHP ile ikinci değişikliği 2008 yılında yaptık. Anayasa’nın 42 maddesine şunu ekledik; ‘ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında’. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar. Amacımız üniversitelerde başörtüsü sebebiyle yaşanan sorunları ortadan kaldırmak. 411 oyla meclisten geçmiştir. Ertesi gün bir gazetenin manşetini hatırlayacaksınız ‘411 el kaosa kalktı”, evet başlık böyleydi” diye konuştu.

Bu değişiklikten sonra CHP’nin Anayasa Mahkemesine koştuğunu belirten Şahin, “Anayasa mahkemesi 2 ay sonra değişiklikleri iptal etti, edebilir. Ama bir başka şey, seçimlerden büyük bir zaferle çıkmış olan AK Parti hakkında bu sebeple kapatılma davası açıldı ve bir oyla, bir Anayasa Mahkemesi üyesinin kapatmama istikametinde oy kullanmasıyla milletin yüzde 47 oranındaki oyuyla iktidar olmuş bir parti kapatılmaktan kurtuldu” ifadelerini kullandı.

Egemenlik hakkı ile ilgili ‘egemenlik milletin mi, yoksa idareyi sağlayan kurumların mı’ bunun kararlaştırılması gerektiğini ifade eden Şahin, egemenliğin sadece “kayıtsız şartsız milletin olduğunu” dile getirdi.

Yeni Anayasa’da çocuk haklarının da yer aldığını, tutuklamayı zorlaştırdıklarını, aile hayatının korunmasına ilişkin de hükümlerin yer alacağını ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.