DOLAR
32,3787
EURO
35,0516
ALTIN
2.326,54
BIST
9.076,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

G20, Çin’in tecrübelerini paylaştığı bir platform

G20, Çin’in tecrübelerini paylaştığı bir platform

Reform ve dışa açılma siyasetinin uygulanmaya başlanmasından bu yana geçen 30 yıldan uzun süre içinde, Çin’de ekonomik alanda dünyanın dikkatini çeken başarılar kaydedildi.

Ekonomik yönetişim ilkesine odaklanan G20 Hangzhou Zirvesi, Çin’in gelişme tecrübelerini paylaştığı açık bir platform haline geldi.

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo önceki gün Hangzhou kentine ulaşmasının ardından Alibaba Xixi Sanayi Bölgesi’ni ziyaret etti ve Alibaba CEO’su Ma Yun’e ülkesinin “ekonomi danışmanı” olmasını teklif etti.

Widodo, Endonezya’da birçok orta ve küçük ölçekli işletme bulunduğunu hatırlatarak, ülkesindeki işletmelerin Çin piyasasına girmesine Alibaba’nın yardımcı olmasını beklediğini ifade etti.

Dün sabah hızlı trenle Shanghai kentine giden Widodo Hangzhou’ya dönüşünde Endonezyalı gazetecilere açıklama yaptı. Widodo, Çin’in hızlı tren inşası konusundaki tecrübelerinden faydalanmaları gerektiğini söyledi.

Çin’de 20 bin kilometreden fazla hızlı tren hattı bulunduğunu ve her yıl 2 bin kilometreden fazla yeni hat inşa edildiğini söyleyen Widodo, bu alanda yola yeni çıkan Endonezya ile Çin arasında büyük mesafe bulunduğunu kaydetti.

Çin’in tecrübelerinden yararlanmak isteyen liderlerinden biri de Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall.

Sall, Hangzhou’ya gelmeden önce hızlı tren sistemleriyle ilgili bilgi almak için Kenya’da bir Çin şirketi tarafından inşa edilen hızlı tren hattı projesini yerinde ziyaret etti.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, geçen yıl sonu düzenlenen Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nda Çin’in sanayileşme tecrübelerini Afrika ülkeleriyle paylaşmak istediğini vurguladı ve sanayileşmenin, bir ülkenin ekonomik kalkınmasında vazgeçilmez yollardan biri olduğunu kaydetti.

Bu ifade Senegal Cumhurbaşkanı Sall’i çok etkiledi. Sall, sanayi bölgeleri kurmak suretiyle yabancı yatırım çekmenin, Çin’in hızlı sanayileşmesindeki önemli unsurlardan biri olduğu görüşünde.

“Çin Malı” kavramı en çok Brezilya Cumhurbaşkanı Michel Temer’in dikatini çekti. Michel Temer Hangzhou’ya geldikten sonra, Hangzhou Yintai Alışveriş Merkezi’ni ziyaret edip bir dükkanda ayakkabı denedi.

Çin malları Brezilyalılar için en gözde ürünler arasında. Michel Temer, Çinli medyasına yaptığı açıklamada, Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) sürekli yükselen Çin’in, gelişme modeliyle diğer ülkelere örneği olduğunu söyledi.

Michel Temer, G20 platformu vesilesiyle Çin’in başarılı deneyimlerini diğer ülkelerle paylaşması gerektiğini ifade etti.

Endonezya, Senegal ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerin liderleri, G20 Hangzhou Zirvesi vesilesiyle Çin’in kalkınma deneyimlerinden faydalanmak istiyor. Küresel ekonomide durgunluk yaşanan bir dönemde, Çin ulusal inovasyon stratejisiyle arz yanlı yapısal reformlar uygulayarak endüstriyel yapısını yenilemeye çalışıyor.

Gelişmekte olan Çin, G20 Hangzhou Zirvesi’nde ekonomi büyümede elde ettiği deneyimleri diğer ülkelerle paylaşmaya devam ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.