DOLAR
32,3652
EURO
34,9611
ALTIN
2.325,56
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Delil hatası ölüme götürüyor

Delil hatası ölüme götürüyor

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, Doğan Kitap ve Tavsiye Evi işbirliğiyle düzenlenen sohbete katıldı. Tavsiye Melekleri’nin sorularını yanıtlayan Atasoy, günümüzde çok fazla delil hatası yapıldığına dikkat çekerek “Olay yerinde zaman kaybı oluyor ve deliller kaybediliyor. Birçok kişi delil hatası yüzünden müebbet hatta idam cezasına çarptırılıyor” dedi.

Farklı bir konsepte markalarla kadınları bir araya getiren Tavsiye Evi, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) Üyesi olan Prof. Dr. Sevil Atasoy’la yazarlığa ilgi duyan kadınları buluşturdu. Atasoy, sohbet boyunca katılımcılara yazarlık konusunda tavsiyelerde bulundu, mesleki deneyimlerini onlarla paylaştı.

Haksız mahkûmiyet dünyanın her yerinde

Suç, olay yeri inceleme, yargılama, ceza ve deliller üzerine gelen sorulara cevap veren Prof. Dr. Sevil Atasoy, suçluların bulunmasında, olay yeri incelemenin önemine dikkat çekti. Atasoy, şunları söyledi:
“Olay yerinde zaman kaybı oluyor ve deliller kaybediliyor. Çok fazla sayıda delil hatası yapılıyor. Birçok kişi delil hatası yüzünden müebbet hatta idam cezasına çarptırılıyor. Ancak birçoğunun sonradan ortaya çıkan delillerle, suçsuzluğu ispatlanıyor. Amerika’da idam cezası alan ve hücresinde cezasının infazını bekleyen yaklaşık 40 kişinin suçsuz olduğu 2. kez yapılan test ve analizlerde ortaya çıktı. Eskiden DNA testi olmadığı için delil hataları olabiliyordu. Masumiyet Projesi adıyla geliştirilen proje kapsamında, eldeki biyolojik deliller yeniden DNA testine alınarak, bir kez daha analiz ediliyor ve suçlular yeniden yargılanıyor. Bu çalışma sonunda birçok mahkûmun suçsuz olduğu ortaya çıktı. Şu ana kadar Amerika’da 400’ün üzerinde kişi yeniden muhakeme edilerek cezaevinden tahliye edildi. Bu kişilerin ortalama cezaevinde kalma süresi 12 yıl civarı. Bu çok uzun bir süre. Maalesef Dünya’nın her yerinde haksız mahkûmiyet var” dedi.

Suç işlemeye karar veren her şekilde işliyor!

Son yıllarda kadınların suç ve şiddet içerikli polisiye roman ve dizilere ilgisinin arttığını söyleyen Prof. Dr. Sevil Atasoy, sanıldığının aksine bu tip kitap ve filmlerin suça teşvik ettiğine dair çok net bulgular olmadığını söyledi.

Atasoy, “Suçu işlediği ispatlanan ve hapis cezası alan kişilere bu konuda sorular yöneltiliyor. Şu ana kadar hiç kimse çok net olarak filmden ya da romandan etkilendiğini söylemiş değil. Suç işlemeye karar veren her şekilde işliyor zaten. Dizi ya da filmleri izleyip, ben de oradakiler gibi bir şey yapayım demiyor.” dedi.

Atasoy hayranlarına imzalı kitap hediye etti

Sohbetin sonunda etkinliğe katılanlar, Prof. Dr. Sevil Atasoy’un Doğan Kitap tarafından yayımlanan “Acayip İşler” isimli kitabını imzalatma imkânı bulurken, Atasoy’la fotoğraf çekildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.