DOLAR
32,5567
EURO
34,9001
ALTIN
2.432,83
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
32°C
Bilecik
32°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C

Bosna Hersek’in Toprak Bütünlüğü Önemli

Bosna Hersek’in Toprak Bütünlüğü Önemli

Bosna Hersek’te bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanlı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç’le yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Ülkedeki görüşmelerini sürdüreceğini belirten Davutoğlu, Bosna Hersek’in toprak bütünlüğünün Türkiye için öncelik olduğunu belirtti.

Bosna Hersek’te yaşanan protesto gösterilerinde yaralanan sivil ve güvenlik görevlilerine “geçmiş olsun” dileğinde bulunan Davutoğlu, Avrupa’da ekonomik krizin yaşandığı pek çok ülkede gösterilerin yaşandığını ve bunun demokratik bir hak olduğunu vurguladı. Davutoğlu, bu gösterilerin kamu düzeni içerisinde, kamuya zarar vermeden yapılması gerektiğini de vurguladı.

“Bosna Hersek’in karşı karşıya kaldığı problemleri hepimiz çok iyi biliyoruz” diyen Davutoğlu, ülkenin uzun ve acılı savaş dönemlerinin ardından ekonomik krizler yaşadığına dikkat çekti.

Bütün Bosna Hersek liderlerinin aynı gemi içerisinde oldukları bilinciyle hareket etmeleri gerektiğini söyleyen Davutoğlu, iki gün önce Brüksel’de yaptığı görüşmelerde de AB’deki muhataplarına Bosna Hersek’teki sorunu anlattığını belirtti.

ULUSLARARASI TOPLUM BOSNA HERSEK’İN ARKASINDA DURMALI

Bölge ülkelerinin, AB’nin ve uluslararası toplumun Bosna Herkes’in arkasında durması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, Bosna Hersek’te yönetimin etkinleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu konuda uluslararası bir kabulün de olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, “Bu son dönemde buna olan ihtiyaç açıktır, yönetimin daha etkin olabilmesi için tüm liderlerin ortak bir zeminde buluşması gerekmektedir” diye konuştu.

Uluslararası toplumun Bosna Herkes’e katkıda bulunmasının bir görev olduğunu belirten Davutoğlu, Brüksel’de bu yönde çağrıda bulunduğunu söyledi. Ülkeye yönelik ekonomik yardım desteği sağlanması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, Türkiye’nin 3 milyon avroluk sıfır faizli bir destekte bulunduğunu belirtti ve “Gerektiğinde Bosna Hersek’e her zaman katkıda bulunuruz ama uluslararası toplumun da katkıda bulunmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ETNİK VE DİNİ ÇATIŞMAYA DÖNÜŞMEMİŞ OLMASI ÖNEMLİ

Bosna Hersek’in toprak bütünlüğünün de önemli olduğunu belirten Davutoğlu, “Bu konuda hiç kimse hiç bir tereddüt göstermeksizin Bosna Hersek’in toprak bütünlüğünün arkasında durması gerekiyor. Bu gösterilerin etnik veya dini bir çatışmaya dönüşmemiş olması önemlidir. Bu konuda herkesin özen göstermesi gerekiyor. Bosna’da tekrar bir iç gerilimin yaşanması sadece Bosna için değil, bölge için Avrupa için risktir” şeklinde konuştu.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.