DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
22°C
Bilecik
22°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Çok Bulutlu
15°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Bilecik’te referandum kutlaması

Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi Anayasa Değişikliği Referandumu Türkiye Geneli resmi olmayan sonuçlarının açıklamasının ardından Bilecik’te AK Parti Bilecik İl Başkanlığı önünde toplanan partililer zafer kutlaması yaptı.

Ellerinde AK Parti ve Türk Bayrağıyla ”Başkan Erdoğan” sloganı atarak yürüyüş yapan partililer yağan yağmura aldırmadan  Atatürk Bulvarından otogar kavşağına ve buradan dönüş yaparak Tevfikbey Caddesi üserinden Cumhuriyet Meydanına kadar yürüdü.

Kutlamaya Ak Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Belediye Başkanı Selim Yağcı, İl Başkanı Fikret Karabıyık, Kadın Kolları Başkanı Ümran Karayiğit, Gençlik Kolları Başkanı Servet Yılmaz ile partililer katıldı.

Öte yandan YSK Başkanı Sadi Güven yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Halkoylamasıyla ilgili kurulumuz tarafından bilgilendirme mesajı almak isteyen seçmenelerden e-mail adreslerine veya cep telefonlarını sisteme kaydedenlere e-posta ve sms ile bilgilendirme mesajı gönderdik. İl ve ilçe merkezlerinde bina sorumlusu görevlendiren yerlerde seçim torbalarını, oy verme günü saat 05.00’te bina sorumlularına teslim ettik. Böylece seçim torbalarının dağıtımı esnasında daha önceki dönemlerdeki istenmeyen görüntülerin önüne geçtik. Siyasi partilerin görevlendirdiği sandık kurulu üyelerine daha önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de eğitim verdik. Bugün sandıklar açılmaya başlandıktan sonra sonuçlar kurulumuza ve siyasi partilere intikal etmeden önce, bazı sandık kurullarının seçmene oy pusulasını ve zarflarını sandık kurulu mührüyle mühürlemeden verdikleri yönündeki yoğun şikayetler ve AK Parti temsilcisinin talebi üzerine kurulumuz, sandık kurulu mühürü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar vermiştir.Yine halkoylamasının başlamasından sonra bir kısım ilçe seçim kurulundan alınan bilgilerde sandık kurullarına tercih mührü yerine evet mührü dağıtıldığı ve bu mühürlerle oy kullandırıldığı ayrıca bazı sandıklarda sandık kurulu mührünün oy pusulasının arka yüzü yerine, ön yüzüne basıldığı, bazılarında ise arka yüzüne basılmakla birlikte ön yüzüne çıktığı bilgisi alınması üzerine kurulumuz, oylamada kullanılan ‘Evet’ mührünün seçmenin iradesini yansıtan işaret niteliğinde olduğu, kanunda yer alan mühürlerden biri yerine diğerinin kullanılmış olmasının seçmenin iradesini etkileyecek nitelikte görmeyerek ‘Evet’ mührüyle mühürlenmiş oy pusulalarını da geçerli saymıştır.
Oy pusulalarının sandık kurulu mührü ile mühürlenmesinin amacının oylamada sahte oy pusulasını engellemek olduğu bu amacı gerçekleştirmeye yönelik mührün sandık kurulu tarafından sehven oy pusulasının ön yüzüne basılmış olması veya arka yüzüne basılmış olmakla birlikte mürekkep fazlalığı nedeniyle ön yüze yansımış olmasının oy pusulasının geçersiz sayılmasının gerektirecek nitelikte görmeyerek bu nitelikte oy pusulalarını geçerli saymıştır.

Zira seçimlerde kullanılan oy pusulaları ve zarfları fligranlı olup kurul tarafından özel olarak üretilmektedir. Sandık kurulları seçim başlamadan önce teslim aldığı oy pusulası ve zarflarını seçim sabahı sayıp tutanağa bağlamakta, seçim bitikten sonra sayıma geçilmeden önce oy pusulası zarf sayısı ile seçmen sayısı sağlamasını yapmaktadır. 7 kişilik sandık kurullarının en az 5 tanesi siyasi parti temsilcilerinden oluşmaktadır. Bİraz öncede belirttiğim gibi sandık kurullarının tamamında AK Parti, CHP’li üyeler görev almakta ve onların tuttuğu ıslak imzalı tutunaklar YSK’ya geldiği anda siyasi partilerle paylaşılmaktadır ve bu akşamda paylaşılmıştır.

Kurulumuza intikal eden kesin olmayan sonuçlara göre, 23.00 itibariyle sisteme girilmeyen sandıklardaki seçmen sayısı 594 bin 76, ‘Evet’ ve ‘Hayır’ oyu arasındaki fark 1 milyon 252 bin 361 oldu. Yurt içi seçmen sayısı olan 55 milyon 319 bin 22 seçmene yurt dışı ve gümrüklerde kullanılan 1 milyon 422 bin 360 seçmenin eklenmesiyle toplam 56 milyon 740 bin 582 seçmenin sonucunun sisteme girilmesi gerektiği, 23.00 itibariyle açılan sandıklardaki seçmen sayısının 56 milyon 147 bin 506 olduğu sisteme girilmeyen toplan 594 bin 76 seçemenin olduğu ‘Evet’ oylarının 24 milyon 763 bin 516 olduğu, ‘Hayır’ oyları toplamında 23 milyon 511 bin 155 olduğu anlaşılmıştır. Bu sonuca göre halkoylamasında ‘Evet’ çıkmıştır. Kesin sonuçlar itiraz süreleri dikkate alındığında en geç 11, 12 gün sonra açıklanacaktır.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.