DOLAR
32,3770
EURO
35,0164
ALTIN
2.325,59
BIST
9.103,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Aynı cesur tavrı onlardan da bekleriz

AK Parti Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Umut ediyorum ki gerek Ermenistan devleti gerek Ermeni Diasporası bizim bu yürekli adımımızı görür, aynı cesur tavrı onlardan da bekleriz” dedi.

“SOĞUKANLILIKLA ELE ALMALIYIZ”

Erdoğan 1915 Ermeni tehcirinin yıldönümü kabul edilen 24 Nisan’dan bir gün önce yayınladığı taziye mesajıyla ilgili de şunları söyledi:
“Tarihe artık farklı bir gözlükle bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Meseleleri, 100 yıllık konuları siyasetin malzemesi olmaktan çıkaralım; bilim adamlarına, tarihçilere yani gerçek sahiplerine bırakalım diyoruz. Her devlet de bu yüzleşmeyi yapmalı. 100 yaşında korkularla yaşayan hiçbir devlet, millet reform yapamaz.”

“Ümit ederim, gerek Ermenistan devleti gerek diaspora bizim bu yürekli adımımızı görür ve gerekli adımları atar. Aynı yürekli tavrı onlardan da bekleriz. Bir kez daha 99 yıl önceki hadiselerde hayatını kaybeden tüm Osmanlı vatandaşlarına taziyelerimizi ifade ediyor, rabbim bir daha bize bu acıları yaşatmasın diyorum. Bizimle yaşayanlar da ortada. Ama bizimle yaşamayıp diasporanın kontrolü altında olanların durumu ortada.”

“ALMANYA CUMHURBAŞKANI KENDİNE YANLIŞ ANLATILANLARI İFADE ETTİ”

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un ODTÜ’deki konuşmasına da değinen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Alman Cumhurbaşkanı gelmiş benimle konuştuğu şeylerden sonra ODTÜ’ye gidiyor, orada garip, garip şeyler konuşuyor. Kendilerine yalan, yanlış neler anlatılmış neler öğretildiyse onu ifade ediyor” diyen Erdoğan, “Bunu bizimle paylaştığın gibi aynen o şekilde ODTÜ’de yansıtsana. Ama üzüntü veren ne biliyor musunuz? ODTÜ’de ona evsahipliği yapanların gerçekleri ona söylememeleri.

Kendisine birşey daha söyledik. O da neydi? Ülkemizin iç işlerine karışılmasına asla tahammül edemeyiz. Bunu da kendisine söyledik. Sadece onu kullandı orada. Ne dedi? ‘Bu iç işlerinize karışmak gibi anlaşılmasın, ama…’ Biz amayla çok çektik. Onun için bizim amayla falan uğraşacak halimiz yok. Onun için devlet adamlığının gereği neyse onu yapmak lazım. Herhalde hala kendisini rahip olarak zannediyor. Çünkü rahipti bir zamanlar. O anlayışla bakıyor. Olmaz. Bunlar çirkin şeyler.

Almanya’da 8 vatandaşımız öldürülüyor, bunun hesabını veremeyenler gelip de bize akıl vermesinler. O aklı kendilerine saklasınlar. Türklerin evleri kundaklanıyor, bu evleri yakanlar ırkçılık saikiyle bunu yapanların hesabını Almanya soramıyor, gelip bize akıl veriyor. Sen o aklı kendine sakla.”

“İNSANIM DİYENLERE SESLENİYORUM”

Başbakan Erdoğan, Mısır’daki idam kararlarına ilişkin, “Hangi eylemi yaptı AB üyesi ülkeler, var mı bir ses, yok. ABD’de, Rusya’da, diğerlerinde var mı bir ses, yok. AK Parti konuştuğu zaman, ‘bunlar Müslüman oldukları için böyle konuşuyorlar’ ucuzuna giriyorlar. Bu iş bu kadar kolay değil, eğer insanın değeri varsa bunu kim olursa olsun ortaya koymak zorundasınız. Benim için Ukrayna’da öldürülen de Mısır’da öldürülen de aynıdır” dedi.

Mısır’da Müslüman Kardeşler üyelerine verilen idam kararlarını da eleştiren Erdoğan’ın sözleri şöyle:
“Vicdanı sızlayan bir insan olarak seslenmek istiyorum. İdama karşı çıktığını söyleyen ülkelere ve yöneticilerine sesleniyorum. ‘Ben insanım’ diyenlere sesleniyorum. Dünya siyasi liderlerine sesleniyorum. Mısır’da seçilmiş hükümete karşı yapılan askeri darbenin ardından haklarını arayan insanların tutuklanıp idamla yargılanmalarını kaygıyla takip ediyoruz. 9 dakikada 683 kişi hakkında idam kararı alındı. Dünyanın ilgisizliği, hatta darbeyi susarak onaylaması, ne yazık ki bu pervasızca kararlarda teşvik edici rol oynadı. Batılı ülkeler Tahrir’eki olayları özgürlük olarak niteledi. Ama katliamlar başlayınca batılı ülkelerin ve sosyal medya hesaplarının sonra sustuğunu gördük.”

“MEDYANIN NAMUSU OLMALI”

“Gezi olaylarında bize karşı tavırlar takınanlara özellikle sesleniyorum.” Orada 12 ağacın yeri değiştirilmişti. Bundan dolayı Türkiye’yi birbirine katabileceğini zannediyordunuz. Peki bu idamlara suskun kalmanızı neyle ifade edeceksiniz? Hangi insani duygularla ifade edeceksiniz?”

“Ey Doğan grubu, Ciner grubu şimdi ne diyeceksin? Medyanın da bir namusu olmalı.”

“Mısır’dan bahsedince Müslüman olduğu için konuşuyor ucuzluğuna gidiyorlar. Benim için Ukrayna’da öldürülenler de aynıdır. Zalimler için yaşasın cehennem. Bu zalimlerin yanında yer almamız mükün değil. Zulüm kokan Mısır yönetimiyle dost olmamız mümkün değildir. Bunu söylemezsem Allah’a hesabını veremem. Yalnız kalacağımıza dahi inansak tavrımızı net koymamız lazım. Bunları hislerim değil düşünerek söylüyorum. CHP ne der, MHP ne der hâkimlerin hâkimi ne der, ona mı bakacağız?”

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.