DOLAR
32,5108
EURO
34,9455
ALTIN
2.433,58
BIST
9.795,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

ADK Çanakkale Şehitlerini Unutmadı

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü (ADK) 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 102. Yıl Dönümü münasebetiyle bir anma programı hazırladı. Yrd. Doç. Dr. Selma Çetinkaya’nın “18 Mart Çanakkale” konulu bir konferans verdiği programa Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dursun Hazer ve Prof. Dr. Nurgül Özbay ile ADK Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Atıl Taşer katıldı.

Şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda bir sunum yapan Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selma Çetinkaya, Çanakkale Savaşı’nın gerçek yüzünü Türk ve Anzak askerlerinin günlüklerindeki notlardan örneklerle anlattı. Cephelerin her iki tarafından yaşanan su, yiyecek, giyecek sıkıntılarını, sineklerle ve dizanteri, kolera, tifo gibi hastalıklarla verilen ölüm kalım mücadelesini birbirinden çarpıcı örneklerle anlatan Çetinkaya’nın sunumu, salonu dolduranlarca dikkatle takip edildi. Çanakkale Savaşı’nda Anadolu’daki her 3 evin 1’inden şehit çıktığını ve 3 kadından 1’inin dul kaldığını ifade eden Çetinkaya, konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Çanakkale bir ölüm kalım mücadelesi. Varlıkla yokluğun mücadelesi. Varlık içindeki Avrupa’ya karşı yoksullukla mücadele eden Anadolu evlatlarının mücadelesi. Emperyalist Batı’ya karşı iman gücümüzü ortaya koyduğumuz bir mücadele Çanakkale. Deniz ve kara muharebelerinde verdiğimiz insan zayiatı 253 bin. 123’ü de Bilecikli. O dönem için şehit kavramı, düşmanın silahıyla vurulup o esnada vefat edenleri kapsıyordu. Şehit rakamlarına baktığımız zaman bu sayı 55 bin 801 olarak ifade edilmekte. Açlıktan, hastalıktan, cephede yaralanıp cephe gerisinde hayatını kaybedenlerle bu rakam 253 bin. Çanakkale’de yaşamını yitiren, Vatan uğruna, iman azmiyle verdiği mücadelede yaşamını yitiren 123’ü Bilecikli 253 bin Mehmetçiğimizi saygıyla anıyorum. Cephede ve cephe gerisinde, o zor şartlar altında hayatta kalabilen, yaşamını sonraki süreçte yitiren tüm gazilerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Paşa, Cevat Paşa, Esat Paşa, Fevzi Çakmak Paşa, Mehmet Vehib Paşa, Faik Paşa, Mehmet Ali Paşa, Mustafa Hilmi Paşa olmak üzere, hürmetle yad ediyor ve rahmetle anıyorum.”

Programın devamında öğrenciler Faruk Akçeşme, Funda Önder, Serhat Kotan, Orhan Cura ve Arda İlgar tarafından seslendirilen Çanakkale türküleri dinlendi. Kanun, klarnet ve bağlama eşliğinde çalınan Aynalı Çarşı, Yemen Türküsü, Eledim Eledim ve Hey Onbeşli türküleri dinleyenlerin büyük beğenisini topladı. Müzik dinletisinin ardından öğrenciler Gülşah Atar, Murat Akdoğan, Şükriye Akgül ve Emrullah Maden, Çanakkale Savaşı konulu birer sunum yaptılar. Program sonunda etkinliğe katılanlara Çanakkale’de Mehmetçiğimizin yediği yemek olan üzüm hoşafı ve ekmek dağıtıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.