DOLAR
32,5619
EURO
34,8813
ALTIN
2.429,52
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
32°C
Bilecik
32°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Parçalı Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

Vakıfları Yaşatmak Görevimiz

Vakıfları Yaşatmak Görevimiz

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, vakıfları ayakta tutmanın, yaşatmanın ve geliştirmenin görevleri olduğunu belirterek, “Geçmişte alınıp satılmış, yıkılmış, ihmal edilmiş, bugün yerinde pek çok şeyin bulunduğunu gördüğümüz vakıflara da sahip çıkıyoruz. Sadece tarihe, vakfa olan borcumuzu yerine getirmedik. Türkiye’nin ekonomisine de önemli hizmetler yaptık” dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlanan Üsküdar’daki Mihrimah Sultan Camisi’nin ibadete açılış törenine katıldı.

Cuma namazı öncesi cami avlusunda düzenlenen törende konuşan Arınç, bugün kendileri için çok mutlu bir gün olduğunu ifade ederek, sadece Üsküdar’ın değil, ecdattan intikal eden İstanbul’un, Türkiye’nin en güzel eserlerinden Mihrimah Sultan Camisi’nin restore edildiğini söyledi.

Arınç, yaklaşık 2 yıldır süren restorasyon çalışmasını yapanların, Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanlarının, kurul üyelerinin çalışmalarıyla caminin aslına, orijinal noktasına geldiğini dile getirerek, caminin Mimar Sinan’ın şaheserlerinden olduğunu, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın kızları Mihrimah Sultan adına yapıldığını ve inşaatının 8 yıl sürdüğünü anlattı.

Caminin 2 minaresi ve 6 kubbesiyle bir estetik ve zarafet şaheseri olduğunu belirten Arınç, caminin İstanbul’u, Üsküdar’ı, Osmanlı’yı anlatan eserlerde referans olarak gösterildiğini kaydetti.

Arınç, Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camisi’nin tarihine de değinerek, “Bugüne kadar camimiz için 8 milyona yakın masraf yaptık. Helali hoş olsun. Çok güzel oldu. Daha önce kontrol ettiğimiz için söylüyorum” dedi.

“ŞAHESERİ AYAĞA KALDIRMIŞ OLMAKTAN ÇOK MUTLUYUZ” 

Başbakan Yardımcısı Arınç, “Ecdadımızın bize emanet olarak bıraktığı, bugüne kadar milyonların secde ettiği, imamı, müezzini, cemaati, kayyumu ile herkesin gerçekten rahmetle anılacağı bir güzel camimizi, şaheserimizi ayağa kaldırmış olmaktan, restore etmekten çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Yapılışından bu yana 500 yıldır ayakta dimdik duran bu eseri tekrar bütün insanlığa, Müslümanlara bir ibadet mekanı olarak hazırlamayı Allah kendilerine nasip ettiği için şükrettiklerini dile getiren Arınç, bu vesileyle Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün de çalışmalarını hatırlamış olduklarını dile getirdi.

Arınç, sadece bu caminin değil, Süleymaniye, Fatih, Sultanahmet, bütün selatin camilerin yanı sıra mescit ve camilere, medreselere, imaretlere, vakıflara, hanlara, kervansaraylara, binlerce, on binlerce vakıf eserine Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak sahip çıkmaya çalıştıklarını vurgulayarak, bu camiden sonra yakındaki Valide Cedit Camisi’nin (Üsküdar Yeni Valide Camisi) de restorasyonuna başlayacaklarını, gönüllerinin o caminin de en kısa sürede açılmasından yana olduğunu söyledi.

“ESERLERE SAHİP ÇIKILDI” 

Açılış törenine gelmeden önce incelemelerde bulunduğu Atik Valide Külliyesi’nden de bahseden Arınç, bu yapının 24 bin metrekare üzerine medrese olarak inşa edildiğini, yapının daha önce külliye, cezaevi, imam hatip lisesi olarak kullanıldığını anlattı.

Arınç, “Biz orayı 100 trilyona yakın bir masrafla yeniden restore ediyoruz ve orayı Fatih Sultan Mehmet Üniversitemizin fakülteleri ve yüksek okulları için hazırlıyoruz. Çok güzel bir restorasyon ilerliyor. Ne mutlu orada öğretim üyesi ve öğrenci olarak görev yapacaklara. Gerçekten ilim orada tahsil edilir, ilim orada öğretilir” diye konuştu.

Daha sonra Özbekler Tekkesi’ni ziyaret ettiğini dile getiren Arınç, 300 yıllık bir vakıf eseri olan burada ilim faaliyetlerinin güzel bir şekilde yürütüldüğünü, Üsküdar’ın bu eserlerin merkezi olduğunu, başta Belediye Başkanı Mustafa Kara olmak üzere bugüne kadar görev yapanların hepsinin vakıf eserlerine sahip çıktığını aktardı.

Başbakan Yardımcısı Arınç, “Bu hayırlı hizmetleri inşallah Hilmi Türkmen (AK Parti Üsküdar Belediye Başkan adayı) arkadaşımızın da büyük bir gayretle sürdüreceğine inancımı teyit ediyorum. Bir taraftan belediye bu eserlere, bu eselerlere giden yollara hizmet ediyor bir taraftan da Vakıflar Genel Müdürlüğümüz” dedi.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.