DOLAR
32,5306
EURO
34,8564
ALTIN
2.423,34
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
28°C
Bilecik
28°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

SGK, 3 bin 290 Hileli Boşanma Tespit Etti

SGK, 3 bin 290 Hileli Boşanma Tespit Etti

Anlaşmalı boşanmada İstanbul birinci, Zonguldak ikinci sırada yer alıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ölen anne veya babasından kalan aylığı almak için boşanan, ancak fiilen birlikte yaşayan çiftlerin aylıklarını kesmeye devam ediyor.

SGK denetmenleri, 2013 yılının ilk 10 ayında 3 bin 290 anlaşmalı boşanma tespit etti. Bu son rakamlarla birlikte anlaşmalı boşandığı tespit edilen ve aylığı kesilenlerin sayısı 16 bin kişiyi buldu.

Dul kadınların vefat eden anne ve babasının maaşını alabilme hakkı istismar ediliyor. Devletin tanıdığı bu haktan yararlanmak isteyen kız çocukları, eşlerinden anlaşmalı boşanıp yetim aylığı alıyor. Bu tür suistimallerin üzerinde yoğunlaşan SGK denetmenleri de bu kapsamda denetimlerini gün geçtikçe artırıyor.

Bu çerçevede yapılan son denetimlerde bu şekilde yaşadığı tespit edilen 16 bin kişinin aylığı kesildi.

HİLELİ BOŞANMADA İLK SIRADA İSTANBUL, İKİNCİ SIRADA ZONGULDAK

Anlaşmalı boşanmalar, daha çok SGK’nın Alo 170 hattına gelen ihbar ve şikayetlerle belirleniyor. İhbarlarda ilk sırayı İstanbul alırken, ikinci sırada Zonguldak geliyor. Anlaşmalı boşanma ihbarları genelde komşu, akraba ve annelerden geliyor. Eşinden ayrılan ve aylık alan kadın, annesinin aldığı aylığın düşmesine sebep oluyor.

TEKRAR EVLENEN AYLIĞININ 24 KATI TUTARINDA ÇEYİZ YARDIMI ALIYOR

Bu konu ile ilgili Yargıtay’ın onadığı kararlarda, bu durumun dolandırıcılık suçuna girmediği, ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun alacağını tahsil etmesinde de kanuna aykırılık olmadığı belirtiliyor. Devletin kanunlarla sağlamış olduğu bu imkan, kötü niyetli kişilerden dolayı suistimal ediliyor. Bu şekilde boşanıp, boşandığı eşiyle tekrar evlenenler bu sefer aldığı aylığın 24 katı tutarında çeyiz yardımı alıyor.

HİLELİ BOŞANMADA TAHMİN EDİLEN SAYI 50 BİN

Aylık almak için boşananların sayılarının yaklaşık 50 bin kadar daha olduğu sanılıyor. Tespit edilen kişilerin, aylığa başvuru tarihinden itibaren aldığı bütün paraları, SGK faizi ile birlikte tahsil ediyor.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.