DOLAR
32,3433
EURO
35,1097
ALTIN
2.308,93
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Ramazan’da ağız kokusuna dikkat

Ramazan ayında, ağız kokusu pek çok kişi rahatsızlık duyuyor. Erzurum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Yüksel Ayaz, ağız kokusunun giderilmesi için ağız bakımına Ramazan’da daha fazla dikkat gösterilmesi gerektiğini belirtti.

“Diş çürükleri, diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli sebeplerindendir. Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna sebep olur” diyen Ayaz,

“Bu yıl Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesiyle neredeyse 17 saat aç kalınacak. İftar saati yaklaştığı zaman açlığın verdiği stresle yemeklere aşırı bir yüklenme olacak. Bu yemekler asitli ve ağır yemekler olmaması dikkat etmemiz gerekir. Yaz döneminde olunduğu için iftar yemeklerinin biraz daha hafif geçirilmesi hem vücut sağlığı hem de diş sağlığı açısından son derece önemlidir. Genellikle sahurdan sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenmeyen plaklar sebebiyle daha çok bakteri üreyebilir. Bu dönemde dikkat edilmezse, diş çürükleri de ağız kokusu ile birlikte artabilir. Yemeklerden sonraki 20-30 dakika oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.

SAHURDA VE İFTARDA YEMEKTEN SONRA MUTLAKA DİŞLER FIRÇALANMALIDIR

Bu süre içerisinde bakteriler dişlerde çürüme yapmaya başladığından, sahurda ve iftarda yemekten sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğini söyleyen Ayaz, “Oruçlu olduğumuz gün içinde yeme içme fonksiyonlarımız azaldığından, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar. Ramazan ayında diğer aylara oranla tatlı çeşitleri daha çok tüketildiği, akşam saatlerinde daha çok atıştırıldığı, kahve, çay gibi içecekler daha çok tüketildiği için bakterilerin artması ve dolayısıyla çürüklerin oluşması hızlanmaktadır” diye konuştu.

Ağız ve diş temizliğine dikkat edilmemesi durumunda diş çürükleri artacağını belirten Ayaz, “Bu sebeptendir ki; iftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekir. Bir ay boyunca dilaltı ve diş eti bölgelerinin iyice temizlenmesini, antiseptik gargaraların kullanılmasını özellikle öneriyoruz” dedi.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.