DOLAR
32,4494
EURO
35,0400
ALTIN
2.324,05
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Lorun proteini yumurtadan daha yüksek

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, lor peynirinin içerisindeki proteinin biyolojik değerliliğinin 126 olarak tespit edildiğini belirterek, “Yumurta proteini 100 kabul ediliyor. Lorun, yumurtadan daha yüksek biyolojik değerliliği var. Yumurta alerjisi olan bir kişi, lor yiyerek bu protein ihtiyacını çok rahat karşılayabilir” dedi.

Süt ve ürünleri üzerine uzun yıllar bilimsel çalışmalar yürüten Özdemir yaptığı açıklamada, süt ve süt ürünlerinin insan sağlığı açısından önem arz ettiğini ve her yaşta bolca tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de, Avrupa ülkelerine oranla oldukça az süt tüketildiğini belirten Özdemir, sabah kahvaltılarında çay yerine taze süt tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını ifade etti.

Kemik erimesinin çok büyük bir sorun olduğuna dikkati çeken Özdemir, “Kemik erimesi, Türkiye’de 50’li yaşlarda başlıyor. Bu yurt dışında daha geç başlıyor çünkü süt ürünleri tüketimi çok yüksek. Bizim Türkiye’deki tüketimimizin en az beş katı. Sütün yanı sıra peynir, süt, tereyağı tüketimleri de çok fazla. Türkiye’nin süt üretim ve tüketiminin yetersiz olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Süt ve süt ürünlerinin özellikli son yıllarda fiyatının yükseldiğini vurgulayan Özdemir, bu ürünlerin fiyatları konusunda bir düzenleme yapılması ve tüketiminin teşvik edilmesini önerdi.

Yoğurdun akşam tüketildiğinde bağırsakları rahatlattığını ve rahat uyumayı sağladığını anlatan Özdemir, sütün şişkinlik yapabileceği için sabah tüketilmesinin daha iyi olacağını söyledi.

“ÇÖKELEK İLE LORUN İYİ AYIRT EDİLMESİ GEREKİYOR”

Süt ve süt ürünleri içerisinde yer alan lor peynirinin de oldukça faydalı olduğunu belirten Özdemir, “Biyolojik değerindeki protein peynirde mi yoksa sütte mi daha değerli derseniz, kesinlikle lordaki protein çok değerlidir. Lor, peynirin alt suyundan yapılır. Sütten elde edilen lor benzeri gıdaya çökelek diyoruz. Halkın bu ayrımı iyi yapması gerekiyor. Lor farklıdır, çökelek farklıdır” dedi.

Peynir altı sudan yapılan lorun, çok besleyici olduğunun altını çizen Özdemir, şunları kaydetti:

“Lorun içerisindeki proteinin biyolojik değerliliği 126 olarak tespit edildi. Yumurta proteini 100 kabul ediliyor. Yumurtadan daha değerli biyolojik değerliliği var. Yani protein değerleri yumurtadan bile yüksek. Yumurta alerjisi olan bir kişi, lor yiyerek bu protein ihtiyacını çok rahat karşılayabilir. Yumurtada sütten ilave bir aminoasit yok. Süt ürünleri, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu aminoasitleri yeterli ve dengeli karşılıyor. Yani süt ürünlerinin yumurtadan herhangi bir eksikliği olmaz.”

Prof. Dr. Özdemir, “Sütteki toplam protein değerliliği 88. Normal peynirdeki protein değerliliği ise 75’dir. Tahılların biyolojik değerliliği de 67’li rakamlarda. Et proteinlerinin biyolojik değerliği ise 85’li rakamlarda. Vücudumuza faydalılığı açısından lorun proteini 126 ve daha değerli” dedi.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.