DOLAR
32,5369
EURO
34,8647
ALTIN
2.429,13
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
32°C
Bilecik
32°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin’in Berat Kandili Mesajı

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin Berat Kandili dolayısıyla mesaj yayınladı.

Belediye Başkanı Şahin mesajında şu ifadelere yer verdi:

Bugün mübarek Berat kandili. Bu gecede Allah’ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, “Berat Gecesi” denilmiştir. İnsanlar ne kadar günah işlese de Allah’tan ümit kesilmeyeceği, şirk hariç Allah’a karşı işlenen tüm günahların bağışlanabileceği inananlar tarafından bilinmektedir.

Bu mübarek gecede nefis muhasebesi ve murakabesini yaparak kendimize dönüşün, iç hesaplaşmayı yakalayıp günahlarımıza tövbe etmenin, nefsimiz, ailemiz, ülkemiz, bütün Müslümanlar ve tüm insanlık için Allah’a dua ve niyazda bulunmanın önemi farklıdır. Bu geceyi genel bir değerlendirme ve dua yapılarak geçirmeliyiz. İnananlar olarak Şaban ayının ve berat ikliminin manevi ortamından yararlanmaya çalışmalıyız.

Bugün toplumda en büyük sorunlardan biri bir hırs, çıkar, hedef uğruna gerçek dışı beyanlarda, ithamlarda bulunmaktır. Maalesef bazen öyle şeyler söyleniyor ki bir mevki, makam için değer mi diye düşünüyoruz. Yapılan bir çok hizmete destek olmak, bu hizmetlerin tadını çıkarmak varken, sırf hırs ve beklenti uğruna yapılanları küçültüp, hayal aleminde sorunlar yaratmaya çalışanların olduğunu üzülerek görüyoruz. Allaha şükür olsun ki Osmaneli olarak Belediye Meclisimizle, sağduyulu insanlarımızla birlik ve beraberlik içinde cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarını gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. Birlik ve beraberlik içinde yürüdüğümüz her Osmaneli’li kardeşimizden Allah razı olsun. Siyasi hırs içinde sürekli olumsuzluk yaratanları da bu mübarek gecede Allah ıslah etsin.
Diyanet İşleri Başkanlığı bu gece ile ilgili açıklamasında; “Berat, Arapça berâe-berâet kelimesinin Türkçeleşmiş halidir.

Kur’an’da “Berae” kökünden 25 kelime bulunmakta olup, bunlardan sadece iki tanesi “Beraet” şeklinde geçmektedir. Berâet, iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin herhangi bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğün bulunmaması anlamındadır. Istılah olarak berat ise, Allah’ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır. Bu gecede Allâh’ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının onbeşinci gecesidir. Berat Gecesi için Arapça eserlerde “şabanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak (belge) gecesi” manalarına gelen terkipler kullanılmaktadır.

Kandiller ve benzeri geceler; iman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır. Bu gece münasebetiyle, içimizdeki manevi duyguların sesine kulak vererek günahlarımıza tövbe etmeli, tüm Müslümanlar ve insanlık için Allah’a dua ve niyazda bulunmalıyız. Yüce Allah, bu gecede ilahi rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifâ kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sonsuz ikramlarına davet etmektedir. Berat kandilinin aydınlattığı manevi ortam, bizlere dengeli bir hayat kurma bilinci sağlamakta, kendimizi gözden geçirme ve yenileme imkanı sunmaktadır.
Yüce dinimiz İslam dünya ve ahiret, madde ve mana dengesine; akıl, düşünce, duygu ve bilginin ahenkli şekilde buluşturulmasına dayanır. Günümüzde ferdi ve toplumsal hayatımızdaki maddi ve manevi değerler dengesi bozulmuş, dünyevîleşme, bencillik gibi olumsuzluklar ruh sağlığımızı bozmaya başlamıştır. Oysa Yüce dinimiz İslâm, insanın maddî ihtiyaçları kadar ruhî ihtiyaçlarını da dikkate almış, onun devamlı surette Yüce Yaratanla bağlantı içinde olmasına önem vermiştir. Berat gecesini idrak ettiğimiz bugünlerde hepimiz Yüce Allah’ın Kur’an’da kendisinden ümit kesmememizi isteyen ve bizleri affedeceğini müjdeleyen mesajına kulak vermeli ve kendimize çeki düzen vermeliyiz.
Bu duygularla Tüm Türk Dünyasının, Tüm İslam Aleminin, Tüm ezilen halkların, mazlumların mübarek Berat Kandilini kutluyorum. Bu mübarek gecede Allah dualarımızı kabul etsin. Allah teröre ve teröre destek veren hainlere karşı Türk Silahlı Kuvvetlerimize, Emniyet Mensuplarımıza güç kuvvet versin, onları korusun. Şehitlerimize Allahtan rahmet, Gazilerimize Allah şifalar versin Allah bu yiğitleri yetiştiren ailelerden razı olsun.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.