DOLAR
32,4752
EURO
34,9525
ALTIN
2.437,31
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Koronavirüs Pandemisi ve Türkiye Gündemi

Koronavirüs Pandemisi ve Türkiye Gündemi. İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan bölgede ve dünyada öne çıkanlar konulu raporda koronavirüs pandemisi, Türkiye, Suriye ve Terörle Mücadele, Ulusal Makamlardan Resmi açıklamalar, Uluslararası Medyada yansımalar yer alıyor.

İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda şunlar kaydedildi; Bölgede ve Dünyada Öne Çıkanlar; Kovid-19, Türkiye, Suriye ve Terörle Mücadele, Ulusal Makamlardan Resmî Açıklamalar, Uluslararası Medya Yansımaları

Kovid-19

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs bulaşan kişi sayısı 1 milyonu geçerken, can kaybı 54 bini, iyileşenlerin sayısı ise 220 bini geçti.

ABD’de koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 921 artarak 6058’e yükseldi.

İtalya’da Kovid-19 salgınından ölenlerin sayısı son 24 saatte 766 artarak 14681’e yükseldi.

İngiltere’de Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 24 saatte 684 artarak 3605’e yükseldi.

Hollanda’da Kovid-19 salgınında vaka sayısı son 24 saatte 1026 artarak 15723’e ulaşırken, ölü sayısı 148 artışla 1487 oldu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Kovid-19 salgınına karşı önlem amacıyla girdiği karantina sürecinin sona erdiği bildirildi.

İsveç merkezli sağlık şirketi Mölnlycke, Çin’den İtalya ve İspanya için ithal ettikleri milyonlarca yüz maskesi ve eldivene Fransa tarafından el konulduğunu açıkladı.

İran’da son 24 saatte yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 134 artarak 3294’e yükseldi.

Sırbistan’da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüşerek, salgınla mücadele için destek istedi.

Avusturya Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülke genelinde virüs bulaşan kişi sayısı 11238’e, Kovid-19 kaynaklı can kaybı ise 168’e yükseldi.

Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği Konseyi Başkam Charles Michel ile telefonda görüştü. Görüşmede, Kovid-19 ile mücadelede iş birliği başta olmak üzere, Türkiye-AB ilişkileri ve bölgesel meseleler ele alındı.

Türkiye’de 3 Nisan 2020 saat 20.00 itibarıyla Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 425, vaka sayısı ise 20921 oldu.

Koronavirüs Bilim Kurulu ilk kez video konferans aracılığıyla toplandı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Kamu çalışanlarından oluşan Vefa Sosyal Destek Grupları, son 12 günde 1 milyon 27 bin büyüğümüze hizmet ulaştırdı.” denildi.

Adalet Bakanlığının, Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda aldığı tedbirler sonucu adliyelerdeki insan sirkülasyonu ortalama yüzde 95 azaldı.

Cezayir’de bulunan 1200 civarındaki Türk vatandaşının THY ve Cezayir Hava Yollarına ait uçaklarla ülkeye getirilmesi için tahliye işlemine başlandı.

İğdır’a il dışından gelen kişiler 14 gün boyunca gözlem altında tutulacak.

Türkiye Futbol Federasyonu, takımların hazırlık süreci de göz önünde bulundurulduğunda liglerin en erken haziran ayında başlayabileceğini duyurdu.

İçişleri Bakanlığı, yılın ilk 3 ayında kadın cinayetlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 oranında azaldığını bildirdi.

Suriye ve Terörle Mücadele

Kahraman Komandolarımız, Barış Pınarı bölgesi güneyinde başarılı bir operasyon daha gerçekleştirdi. Huzur ve güven ortamını bozmak için saldırı girişiminde bulunan 10 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi.

Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan bölücü terör örgütü mensubu 4 PKK/YPG’li terörist daha, Kahraman Komandolarımızın başarılı operasyonuyla etkisiz hale getirildi.

Güvenlik güçleri, yurt içi ve dışında geçen ay düzenledikleri başarılı operasyonlarda terör örgütü YPG/PKK mensubu 111 teröristi etkisiz hale getirdi.

Ulusal Makamlardan Resmî Açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:

Türkiye en başından itibaren elindeki veriler çerçevesinde tüm tedbirleri alarak hastalığın ülkemize girişini geciktirmiştir. Özellikle milletimizden beklentimiz her bireyin kendi karantinasını kendi uygulamasıdır.

Bu gece itibarıyla 30 büyükşehrimiz ile Zonguldak ilimizi belirli istisnalar haricinde araç giriş çıkışına kapatıyoruz. İlk etapta 15 gün süreyle uygulayacağız. Gerekirse süreyi daha da uzatacağız

Yarından itibaren pazar yerleri ve marketler gibi insanların toplu şekilde bulunduğu tüm alanlarda herkesin maske takması zorunlu olacak.

Ülkemizin tamamında 20 yaş altı, 1 Ocak 2000 ve üzeri doğumlular için de sokağa çıkma yasağı getiriyoruz.

Türkiye genelinde insan hareketliliğini azaltmak için gereken tedbiri almayı sürdüreceğiz.

İkazlara uymayarak aksi yönde davranışlar sergilemekte ısrar edenlere gereken idari ve adli cezalar tereddütsüz şekilde uygulanacaktır. Sokaklar dahil tüm kamuya açık mekanlarda kalabalık oluşturacak şekilde asla bir arada bulunulamayacak.

Kampanyanın 3. gününde yaklaşık 304 bin kişi ve kuruluşumuz 1 milyar 61 milyon liralık yardım yaparak kardeşliğimizin gücünü göstermiştir.

Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Hocamızın adını Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanemize vereceğiz.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank:

Aşı ve ilaç 24 üniversite, 8 kamu Ar-Ge birimi, 8 özel sektör kuruluşu ve 100’lerce araştırmacı COVID-19 Platformu altında projelerini yürütüyor. Bunun içinde 7 aşı geliştirme, 7 kimyasal ve biyoteknoloji ilaç geliştirme projesi var. Şu anda desteklediğimiz 14 projenin yaklaşık maliyeti 18 milyon lira, bu fonu araştırmacılarımıza sağlıyoruz. Araştırma bütçemizin tamamını bu işler için harcayabiliriz. Fon ve süreçleri hızlandırma açısından araştırmacılarımızın önünde hiçbir engel yok, yeter ki sonuç alsınlar.

Solunum Cihazı: Bir firmanın pilot olarak uluslararası standartlarda solunum cihazı ürettiğini gördük. Bu girişimimizi Türkiye’deki Baykar, Aselsan, TUSAŞ gibi yüksek teknoloji üreten firmalarla buluşturduk. Seri üretim için hazırlıklara başlandı, Arçelik’i de içine katarak bir konsorsiyum oluşturuldu. Şimdi yüzden fazla mühendis seri üretim için çalışıyor. Hedefleri 15 Nisan’dan itibaren ilk ürünleri teslim etmeye başlamak.

Bu süreçte KOBİ’lerimizi ihtiyaç duyması halinde onlara kullandıracağımız destek limitlerini 300 bin liradan 3 milyon liraya çıkardık. Türkiye’deki koster filosu yaşlanmış durumda. Lojistiğin ne kadar önemli olduğu yeni gelişmelerle görüyoruz. Bu desteği koster filosunun yenilenmesi için kullandırmak istiyoruz.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar:

Kovid-19 ile mücadele kapsamında birlik, karargâh ve kumullarımızın ihtiyaçları aralıksız karşılanmaktadır. Sadece dün ve bugün 640 bin adet maske, 15 bin adet tulum, 1 ton dezenfektan sevk edildi. Bu ikmal faaliyetleri her gün düzenli olarak gerçekleştirilmektedir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk:

Milli Dayanışma Kampanyası’na nakdi bağış 900 milyon lirayı aştı.
Kısa çalışma ödeneğinde, 70 bin firmaya yaklaştık, 1 milyon çalışanı geçmiş durumdayız. Firmaların çoğu imalat sektöründe,
5-6-7 Nisan’daki işsizlik ödeneği ödemeleri evden yapılacak.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk:

Bu süreçte 428 öğretmenevimizde 16178 sağlık çalışanına ücretsiz konaklama ve yemek imkânı sunduk. Sağlığımız için canları pahasına ter döken sağlık çalışanlarımıza böylesi bir süreçte ev sahipliği yapıyor olmak eğitim ailemiz için onurdur.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun:

Bir aradayız, kardeşliğin, dayanışmanın ve yardımlaşmanın tarafındayız. Cumhurbaşkanımız tarafından başlatılan “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” yardım kampanyasına Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından destek gelmeye devam ediyor.

Uluslararası Medya Yansımaları

İtalya

II Foglio: NATO, Çek Cumhuriyeti’nden 10 bin koruyucu tulum ve solunum cihazının önce İspanya’ya sonra da İtalya’ya ulaştırılmasını koordine etti. Çarşamba günü ise 450 bin maske ve dezenfekte edici sıvının naklini organize etti. Türkiye’den gelen bu malzemeler İtalya’ya, Pratica di Mare’ye ve İspanya’ya, Torrejon’a indirilen koliler içinde gönderildi. Kolilerin üzerinde şunlar yazılıydı: “Ümitsizliğin ardında umut var, karanlığın ardında pek çok güneş var.” Bu cümle, son aylarda müttefiklerini oldukça fazla endişelendiren bir ülke tarafından gönderilen bir yumuşama sinyali gibi kulağa çalınıyor. Rusların ve Çinlilerin geçit törenlerine kıyasla tamamen farklı bir estetik anlayışıyla yapılan bu somut eylemler -propaganda değil- bir de olumlu bir gelişmeye işaret ediyor: NATO hayatta, hareket ediyor, organize oluyor ve yaşanmakta olan bu sağlık krizinde bir rol sahibi olmaya hazır. Türkiye’den gelen yardımları karşılamak üzere Pratica di Mare’de bulunan Dışişleri Bakanı Luigi di Maio, usulüne uygun şekilde Ankara’ya teşekkür etti.

ANSA
Koronavirüs acil durumu nedeniyle geçen ay askıya alınan Türkiye’deki futbol ligleri maçları, haziran başından önce başlayamayacak. Bu yöndeki tahmin bu sabah Türk Futbol Federasyonu tarafından yapıldı. Federasyonun yaptığı açıklamaya göre bu durum, Türk Bilim Kurulunun, Spor Bakanlığının ve UEFA’nın tavsiyelerine göre mayısta tekrar değerlendirilecek. Federasyon ayrıca her durumda takımların yeniden hazırlıklarına devam etmesinin birkaç hafta alabileceğini de vurguladı.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANLIĞI

İletişim Başkanlığının değerlendirmesi:

Yorum & Analiz

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, dünyanın içinde bulunduğu dönem ve şartları göz önünde bulundurduğumuzda önümüzdeki süreçte ciddi değişimlere yol açabilir. Halihazırda devletlerin öncelik verdiği konunun, salgının yayılımının durdurulması ve virüse karşı bir tedavi -aşı yahut ilaç- geliştirilmesi olarak görülüyor.

Pek tabii ki Kovid-19’a karşı verilen mücadelenin ne kadar süreceği henüz belirsiz. Ancak, bu mücadeleden sonra yepyeni bir dünyayla karşılaşacağımız ise şüphesiz. Bu yeni dünyada başta ekonomileri olmak üzere devletlerin, sağlık sistemlerini ve küresel bir risk karşısında nasıl hareket etmeleri gerektiklerini yeniden tasarlayacakları düşünülebilir. Ayrıca, başta Çin olmak üzere bazı Asya ülkelerine yabani hayvanları yeme alışkanlarını devam ettirmeleri halinde yaptırım uygulanması, hatta uluslararası seyahat kısıtlamaları getirilmesinin gündeme getirilmesi sürpriz olmayacaktır.

Kovid-19 sonrası yeni uluslararası düzende güvenlik-özgürlük tartışmaları bu kez farklı bir bakış açısıyla yeniden başlayacak; diğer taraftan devletler, ulusal çıkarlarını korumak adına getirmek isteyeceği kısıtlamaları, engelleri ve yasakları daha çok gündemde tutacaktır.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:

Son 24 saatte 16160 test yapıldı, 2786 pozitif vaka daha tespit ettik, toplam vaka sayımız 20921 oldu. Bugün kaybettiğimiz 69 kişiyle toplam can kaybımız 425’i buldu. 484 hastamız ise iyileşerek taburcu edilmiştir.

Kayıp sayımız düne kıyasla az. Tablonun bütünü ise bize şunu söylüyor: Temas içinde olmamalıyız, araya mesafe koymalıyız, kendimizi izole etmeliyiz. Virüsün yayılmasını tedbirleri uygulayarak durdurabiliriz.

Genç nüfusun hareketliliği en zayıf noktalarımızdan biri. Bilim kurulumuz salgının riskle seyrettiği yerlerde daha sıkı tedbirler alınması için tavsiye kararlar aldı.

İstanbul’da 12231, İzmir’de 1105, Ankara’da 860, Konya’da 601, Kocaeli’de 500 vaka var. Şehirlerarası hareketliliği daha fazla kısıtlayıcı tedbirlere ihtiyaç var. Başta İstanbul olmak üzere sokak hareketliliği beklenen düzeye inmedi. İstanbul’da bir kişi, virüsü ortalama 16 kişiye bulaştırıyor.

40 yaş üstünde teşhis konulan vakaların daha çok olduğunu ve erkeklerde görülme oranının daha yüksek olduğunu söylemek istiyorum. 25 ilde can kaybımızın olmadığını, 56 ilimizde hayatını kaybeden vakaların olduğunu söylemek istiyorum.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan:

Önceliğimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın da hep altını çizdiği gibi üretim ve ihracatın sürekliliği ve istihdamın muhafaza edilmesi.

Devlet ve özel sektörün iş birliğine en güzel örnek bizim İstişare Kurulu toplantılarımızdır. Bu toplantıların kilit bir rol oynadığına inanıyorum. Koronavirüs pandemisinin ticaret hayatımıza olumsuz etkisini en aza indirmek ve bu sürecin ardından geçiş sürecini de en hızlı şekilde atlatarak, yeni dönemde başarılarımız için atılması gereken adımların belirlenmesinde STK’lerin görüş ve önerileri bizim için çok değerli. Bakanlığımız ve STK’lerimizin beraberce yapacakları veri analizleri, hedeflerimize ulaşma yolunda önemli katkı sağlayacaktır.

İtalya ve İspanya’ya ticaret yüzde 40 azaldı, Fransa’ya yüzde 31, İran’a yüzde 80, Almanya’ya yüzde 16, İngiltere’ye yüzde 11 düştü. Bunlar bizim ihracatımızın yüzde 50’sini gerçekleştirdiğimiz ve Kovid-19’dan etkilenen ülkeler. Toplam ihracattaki 2,9 milyarlık azalmanın 2,4 milyar doları, yüzde 85’lik kısmı bu ülkelerden oluşuyor. Elbet bu süreçten biz de dünya da çıkacak, biz bütün ihracatçılarımızla beraber o güne hazır olacağız.

Bakanlığımızın maskelere yönelik bir çalışması var, halkın ulaşabilir olduğu noktalarda inşallah bunların satışını gerçekleştireceğiz. Vatandaşımız ekmeğini ya da sebzesini nereden alıyorsa ona yakın yerden bunlara daha rahat ulaşabilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.