DOLAR
32,3744
EURO
34,9769
ALTIN
2.326,12
BIST
9.067,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

İKMİB BAŞKANI MURAT AKYÜZ: “MANİPÜLASYONLARA DİKKAT”

İKMİB BAŞKANI MURAT AKYÜZ: “MANİPÜLASYONLARA DİKKAT”

İngiltere’nin AB’den çıkma kararı alması üzerine bundan sonra neler olacağına ilişkin tartışmalar bitmiyor. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, ‘Brexit’ sonrası bir açıklama yaptı ve ihracatçıları manipulatif hareketlere karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Türkiye’nin İngiltere ve genel olarak AB’ye üçüncü ülke olarak ihracat yaptığını, bu nedenle ihracata direkt bir yansımasının olmayacağını belirten Murat Akyüz, “İngiltere hiç bir zaman %100 Avrupalı gibi olmadı. AB’nin iki temel unsuru olan ortak para ve AB vatandaşlarının AB sınırları içinde serbest dolaşımını benimsememişti. AB’den çıkma kararı almasının gerek İngiltere gerekse AB açısından nasıl sonuçlar doğuracağını bekleyip göreceğiz. Üstelik bu dünden bugüne uygulanacak bir karar değil. Önümüzde iki yıllık bir müzakere ve geçiş süreci var. Brexit kararının Türkiye’nin ihracatına çok büyük bir yansıması olmasını beklemiyoruz. Zaten Türkiye, İngiltere ve AB’ye üçüncü bir ülke olarak ihracat yapıyor” dedi.

İhracatçıları manipülasyonlar karşısında dikkatli olmaları ve soğukkanlı davranmaları konusunda uyaran İKMİB Başkanı Murat Akyüz, şunları söyledi: “Manipülasyonlar için çok elverişli bir ortam söz konusu. İhracatçılarımızın emtia ve para piyasalarındaki ani hareketlere karşı dikkatli olmaları gerekiyor. Euro-Dolar paritesi şu an 1.10’ların altına düşmüş durumda ve daha da yaklaşmasını bekliyoruz. İhracatçılarımıza uzun vadeli satışlarda forwarding tarzı finansal araçlarla kendilerini korumalarını tavsiye ediyoruz.”

Türkiye’nin İngiltere ile olan ticaretinin yeterli seviyede olmadığını da belirten Akyüz, “İngiltere ve Türkiye arasındaki ticarette artış olması taraftarıyız. Brexit’in etkisinin ne olacağını hep beraber göreceğiz ancak tahminim İngiltere’nin Türkiye ile olan ticaretinde Serbest Ticaret Anlaşmasına doğrudan gideceği. Bu konuda Ticaret Ataşelerimiz oldukça etkili şekilde çalışıyorlar. Yine Ekonomi Bakanlığımız bu konuda yoğun bir çalışma içinde. Son olarak tekrar vurgulamak gerekirse Brexit kararının piyasalar dışında Türkiye’yi ciddi anlamda etkileyebilecek bir unsur olacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.