DOLAR
32,3363
EURO
35,1567
ALTIN
2.244,16
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
7°C
Bilecik
7°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
10°C
Perşembe Az Bulutlu
8°C
Cuma Az Bulutlu
9°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Franchise Sektörü: Postacı Topal Ama Haberler Doğru

Franchise Sektörü: Postacı Topal Ama Haberler Doğru. Pandemi sürecinde oldukça zor zamanlar geçiren ve halen tam ayağa kalkamayan, perakende sektöründe yeniden toparlanma başlıyor.

Franchise Sektörü: Postacı Topal Ama Haberler Doğru 

Bu toparlanma sonucu sektörün eskisinden daha güçlü ve nitelikli olacağı düşünülüyor. Pandemi sürecinde tüketicilerin farkındalığının artması ve markaların bu farkındalığı dikkate alarak gerekli iyileştirmeleri yapmalarının etkisi çok büyük. Peki yeniden toparlanma döneminde nasıl bir franchise sektörü bizi bekliyor?

 

Pazar Konsolide Olacak

Zor zamanlarda maalesef finansal kaynak üretemeyen ve müşterilerine alternatif çözümler sunamayan işletmeler kepenk kapatmak zorunda kaldı. Bugün Türkiye’nin en büyük caddelerinde dahi boş mağaza sayısı her zamankinden daha fazla.

Ama ayakta kalan işletmeleri analiz edince üç temel grup karşımıza çıkıyor;

1) Kurumsal, çok mağazalı işletmeler

2) Alternatif satış kanalları üretip ayakta kalmayı başaranlar.

3) Branş işlerle dikkat çekip dijital alanda birçok baskıdan kurtularak ayakta kalan işletmeler.

İkinci grup nispeten çok az sayıda ve pazarın büyümesinde önemli rol oynamayacak. Büyük zincirlerin boşlukları kısa sürede doldurup hızlı bir büyüme sürecine girecek. Artık sahada daha az ama nitelikli markaları görmeye başlayacağız. Sektöre giriş bariyerinin yükselmesi yeni marka yatırımlarını zorlayacak. Sistemi olan, markasına geçmişte yatırımı yapmış markalar için iş çok daha kolay.

Yatırımcı Sayısı Arttı

İnsanların bu dönemde kendi kabuklarına çekilmeleri ve hayatı sorgulamaları onları istedikleri, hayalini kurdukları işlere daha çok yönlendirdi. Özellikle 500 bin – 1 milyon bandındaki orta seviye yatırımcı adayı sayısında ciddi bir patlama oldu. Bu kitlenin rasyonel iş yapma kabiliyeti ve kurumsal güven arayışları çok üst seviyede. Dolayısıyla pazarın konsolide olmasını tetikleyecek kitle bu gruptaki yatırımcılardan oluşuyor. Franchise yatırımcısına iyi düşünülmüş bir sistem vaad eden markalar öncelikli olarak tercih edilecek.

Sistem kurmak her zamankinden maliyetli ve zor artık.

 

Sektör Kurumsallaştı

Tüketicinin farkındalığı yükseldi. İyi işletmeler örnek teşkil etti ve yıllardır çözülemeyen nitelikli personel sorununa yatırım başladı. Şirketler verimliliklerini gözden geçirip ağırlıklarından kurtuldular. Yeniden yapılandılar. Bir çok marka için çok iyi bir hazırlanma süreci yaşandı. Personel arz fazlası nitelikli personel bulmayı mümkün kıldı. Artık kendisini bu sektöre adamış ve geliştirmiş çalışanların dönemi olacak.

 

 

İyiler Kazandı

Pazarda iyi olmak için müşterisine kulak veren ve geçmişte müşterisiyle kuvvetli bağ kurmayı başaran markalar bu süreçten güçlenerek çıkacak. Bu onlar için müşterilerine kulak vermenin öneminin ne kadar büyük olduğunu kanıtladı.

Şimdi daha özgüvenliler ve saha onlar için fırsatlarla dolu durumda. Yeni dönemde markalar için performans metriklerinin takibi ve en ufak detaydaki verimliliği yakalamak her zamankinden daha önemli.

 

 

Tüketici Özlemini Gidermeye İstekli

Tüketici eski günlere özlem duyuyor ve her güven ortamında mağazaları dolduruyor. Normalleşme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte talep fazlası oluşacak ve yeni mağaza yatırımları eskisinden de hızlı olacak.

 

Sektör pandemi sürecinde dibi yaşadı ve şimdi dipten ne kadar güç aldıysa o kadar hızlı bir şekilde yükselmeye başladı. Yatırımcı sayısının artması, sektörün kurumsallaşması ve tüketicilerin özlemlerini yaşama arzusu bir noktada buluştu.

Mevcut durumda durumlar kötü gibi görünse de gelecek franchise sektörü için oldukça aydınlık.

 

Yahya Pulat

dealer yahya pulat

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.