DOLAR
32,3654
EURO
34,9610
ALTIN
2.325,42
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Faiz artırımı sektördeki iyileşmeyi frenler

 ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, istihdam sektörünün henüz tam anlamıyla güçlenmediğini ve erken faiz artırımının sektördeki iyileşmeyi frenleyebileceğini söyledi.

Wyoming eyaletinin Jakson Hole kasabasında düzenlenen toplantıda konuşan Yellen, Fed’in kendi göstergeleri dikkate alındığında, “yüzde 6,2’ye düşen işsizlik oranının istihdam sektöründeki iyileşmeyi abarttığını” belirtti. İstihdam sektöründeki atıl kapasiteyi ölçmenin zor olduğunu ifade eden Yellen, işgücü katılım oranının hala ABD tarihinin en düşük seviyelerinde seyrettiğine dikkat çekti.

Yellen, ekonominin düzelmesiyle daha çok insanın yeniden iş aramaya başlayabileceğini ve bunun işsizlik oranını tekrar yükseltebileceğini ileri sürdü.

”Uzun süreli işsizler, işverenler tarafından ciddi olarak değerlendirilmiyor. Bu işsizlik oranının ortaya koyduğundan, daha az kişinin iş adayı havuzunda olduğunu ve işçi ücretlerinin daha hızlı yükselerek enflasyonu yukarı çekebileceğini öneriyor” şeklinde konuşan Yellen, düşük faiz politikasının istihdam sektörünü güçlendirmek için kullanılmaya devam edilmesi görüşünde olduğunu dile getirdi.

Buna karşın, Fed’in daha ‘şahin’ olarak bilinen isimlerinden Philadelphia Fed’in Başkanı Charles Plosser, düşük faiz oranının çok riskli olduğunu ve sarsıcı sonuçlara yol açabileceğini öne sürdü.

Plosser,”Ekonominin şuanki ve gitmekte olduğu gidişat dikkate alındığında, çok riskli bir politika izliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Fed’in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin(FOMC) 29-30 Temmuz’da gerçekleşen toplantı tutanakları da komite üyeleri arasında görüş farklılıkları olduğu yansıtmıştı.

Tutanaklarda, bazı komite üyelerinin, ekonominin normalleşme için yeterli derece güçlendiğini ileri sürerken, bazılarının ise daha çok kanıt görmek istedikleri ifadelerine yer verilmişti.

Analistler, Fed’in işsizliğe ve enflasyona daha çok önem veren isimlerinden Yellen’ın faiz artırımı için esneklik arayışında olduğunu ancak faizlerin ne zaman yükseltileceğine dair yeni bir ipucu vermediğini belirttiler.
kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.