DOLAR
32,2654
EURO
35,0995
ALTIN
2.274,78
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
25°C
Bilecik
25°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
23°C
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
27°C

DeepFake Nedir Büyük Bir Tehlike Mi

DeepFake Nedir? Büyük Bir Tehlike Mi? Son dönemde internet üzerinde yayınlanan videolar nedeniyle büyük bir ilgi odağı haline gelen Deepfake yani ‘Derin Sahtelik’, kısaca yapay zeka ile makine öğrenme teknolojisi kullanılarak dijital ortamda yüz nakli imkanı teknolojisi hayatımıza gireli aslında uzun zaman oldu.

Popülerliği artan ve internet ortamında yayınlanan videolar nedeniyle dikkatleri üzerine çeken deepfake’in büyük bir tehlike oluşturup oluşturmayacağı konuşuluyor.

İnsanlar ‘Dijital dünyada yapay ile gerçek arasındaki farkı nasıl ayırt edecek’ ve ‘Art niyetli kişiler tarafından kullanımı ne gibi sonuçlar doğuracak’ zaman içerisinde hep birlikte yaşayıp tecrübe edeceğiz.

Deepfake Nedir?

Deepfake bir insan yüzünün tüm hareketlerinin ve mimiklerinin, resim kareleri halinde yapay zeka (AI) ile makine öğrenme (Machine Learning) kullanılarak başka bir yüze aktarılması işlemine deniyor.

İnsan zekası ile üretilen, hayatımızın her noktasında yer alan teknolojik ürünler, sürekli gelişen yazılımlar, yapay zeka ve sanal gerçeklik bizi hangi noktalara götürecek ve ne gibi tehlikeler oluşturacak bunları yaşayıp göreceğiz ama teknoloji ile birlikte gelen tehlikeleri de bilişim dünyasının devleri ve sektörün takipçileri göz ardı etmiyor.

Manipüle Medya İçerikleri

Sosyal medya paylaşım platformu Facebook Küresel Politika Yönetimi Başkan Yardımcısı Monika Bickert, insanların milyonlarca fotoğraf ve video paylaşımında bulunduğunu belirterek, bu içeriklerin bir kısmının, daha güzel hale getirmek ve eğlence gibi iyi huylu nedenlerle manipüle edildiğini ancak bazı insanların ise yanıltma amacıyla bu tür manipülasyonlar yaptıklarını ifade etti.

Bickert, gerçekliği bozan videoların, yapay zeka veya “derin öğrenme” tekniklerini kullanan sofistike araçlarla yapılabileceğini ve bu videoların internet üzerinde hala nadir olsa da, kullanımlarının arttıkça sektör ve toplum için zorluklar oluşturduğunu dile getirdi.

Deepfake kullanımı

Deepfake videolar sinema sektöründe aslında uzun zaman önce kullanılmaya başlandı. CGI (computer generated imagery- Bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüler) teknolojisi ile birlikte çeşitli yazılımlar kullanılarak günler, haftalar, aylar hatta yıllar süren çalışmaların ardından tamamlanan filmler beyaz perdeye yansıdı. Kim zaman, Yüzüklerin Efendisinde Gollum, kimi zaman trafik kazasında hayatını kaybeden Paul Walker’ın Hızlı ve Öfkeli 7’de  kardeşi tarafından canlandırdığını CGI ve görsel efektler sayesinde görmüştük.

 

Ses Klonlama Nedir?

Deepfake nasıl video görüntülerindeki bir insan yüzünü başka bir yüze yapay zeka ve makine öğrenme teknolojisi kullanarak entegre ediyorsa. Ses üzerinde de benzer bir teknoloji yine uzun yıllardır kullanılıyor.  Yapay zeka kullanılarak yüksek gerçekliğe sahip ses klonlama üzerine Adobe ve Lyrebird bir çok yazılım firması çalışmalarını sürdürüyor. Hatta bunlardan biri olan Adobe Voco 2016 yılında tanıtılmış, kurduğunuz cümlelerdeki kullandığınız kelimeleri ve harfleri analiz eden program, daha sonra metin alanına girilen bir cümleyi yapay zeka kes, kopyala, birleştir işlemi yaparak sizin gerçekte seslendirmediğiniz bir metni seslendirmiş gibi göstermeye olanak sağlıyordu.

 

Sunumu gerçekleştirilen bu yazılım daha sonra kullanıcıların satın alıp kullanabileceği bir ortamda sunulmadı. Teknolojinin geldiği noktada komplo teorisyenliği mi dersiniz artık ne adla adlandırırsınız bilemiyoruz ama teknoloji getirdiği kolaylıkların yanı sıra hayatımıza tehlikede katıyor.

Teknolojik bu gelişmeler Türkiye’de de kullanılmaya başladı. Video Paylaşım sitesi youtube üzerinde Capsman34 official adlı kanalda Kemal Sunal’ı Jim Carrey’in rol aldığı Maske (The Mask) filminde görebiliyoruz

 

Filmi dahi yapılan eski CIA ajanı ve şu anda Rusya’da yaşayan Edward Snowden tarafından Amerika’nın çeşitli yazılımlar ve teknolojik cihazları kullanarak dinleme ve izleme yaptığını duyurması, insanların giderek artan, teknoloji, internet ve sosyal medya bağımlığına bağlı olarak hayatımızın büyük bir bölümünü kayıt altına aldığımızı düşünürsek,  çeşitli manipülasyonlar kullanılarak bir çok algı operasyonunun da dahil olduğu gerçek ile yapay arasında gidip geleceğimiz farklı bir boyut ve belkide bir kaos ortamı bizi bekliyor gibi görünüyor.

Deepfake videolar nasıl yapılıyor?

Sinema sektörün haricinde kullanımına yönelik tartışmalar devam ederken, deepfake program, deepfake software, deepfake programs, deepfake uygulama, deepfake android, deepfake github, deepfake videolar, deepfake hangi programlarla yapılıyor, deepfake videolar için akıllı telefon uygulamaları arama motorlarında kullanıcılar tarafından çokça aranmaya başladı.

Bu programlardan bilgisayar ve akıllı telefonlarda kullanılabilecek bir kaç uygulama örneği vermek gerekirse şayet bilgisayar ortamında çalışacaksanız, bu dizüstü veya masaüstü bilgisayar olabilir, deepfake videoları oluşturmak için çok yüksek sistem gücüne sahip olmanız gerekiyor. Yani nasıl 3d render veya video görsel efekt programlarında renderlar uzun sürüyor ise hem işlemci hemde gpu tarafında yüksek sistem gücüne ve iyi bir soğutmaya ihtiyacınız olacak. Çünkü iyi bir görüntüye sahip olmak için kare kare işlem yapılıyor. Eğer son sistem bir bilgisayarınız yok, eski bir bilgisayarınız varsa Github üzerindeki karikatürde olduğu gibi bilgisayarınız baya bir ısınacak. Bu adamlar bunu nasıl yapıyor diye düşünüyorsanız. Dediğimiz gibi sinema sektörü proje dosyaları son sistem bilgisayarlar, render farm yani render almak için oluşturulan özel çiftlikler ile bu işlemler gerçekleştiriliyor.

Evet uyarılarımızı yaptıktan sonra gelelim bu programlara;

Bilgisayarınızda Nvidia ekran kartı ve bu ekran kartının Cuda desteği olması gerekiyor.

DeepFaceLab, Cuda, Nvidia Cuda Deep Neural Network Library, bu 3 uygulamayı birlikte kullanarak deepfake videolar oluşturabiliyorsunuz. Konu ile ilgili internet üzerinde bir çok kaynağa ulaşabilirsiniz.

Bir diğer bilgisayar programı Adobe After Effects, bu program için yapılan bir eklenti olan AE Face Tools ile de deepfake videolar yapabiliyorsunuz.

Akıllı Telefon tarafına baktığımızda ise İOS kullanıcıları için ZAO, hem İOS hemde android kullanıcılar için Doublicat: Face Swap AI-tool gibi programlar bulunsa da akılı telefon tarafında çok yüksek kaynak kullanımı yapamayacağınız için video kaliteleri genelde çok düşük oluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.