DOLAR
32,5997
EURO
34,7830
ALTIN
2.495,81
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
16°C
Bilecik
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
27°C
Salı Açık
28°C

Dalgalı Kurun Değiştirilmesi Gündemde Değil

Dalgalı Kurun Değiştirilmesi Gündemde Değil

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfınca (SETA) düzenlenen “Geçmişten Günümüze Kamu Maliyesi” analizinin tanıtım panelinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Merkez Bankasının son faiz artırımı kararına ilişkin yaptığı değerlendirmede ifade ettiği B ve C planlarının sorulması üzerine Şimşek, “Sadece şunu söylemek istiyorum. Sermaye hareketlerine herhangi bir kısıtlama gelmeyecek” dedi.

“DALGALI KUR DEĞİŞİMİ GÜNDEMİMİZDE YOK”

Maliye Bakanı Şimşek, bir gazetecinin “Büyümeyi desteklemek adına özellikle belirli sektörlere yönelik vergi alanında yeni adımlar atmayı düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine, bunun için henüz bir çalışma başlatmadıklarını bildirdi.

Şimşek, dalgalı kur rejiminin değişebileceğine yönelik iddiaların sorulması üzerine, şu anda böyle bir konunun gündemlerinde olmadığını, konunun bugüne kadar tartışılmadığını, konuşulmadığını ifade etti.

“HİÇBİR KESİMİ ‘FAİZ LOBİSİ’ DİYE SUÇLAMIYORUZ”

Merkez Bankasının aldığı faiz artırım kararı sonrasında vergi gelirlerinden faize aktarılan payın artıp artmayacağının sorulması üzerine de Şimşek, bunun borcun vade yapısına, faiz artışının kalıcı olup olmadığına ve reel faizin düzeyine bağlı olduğunu belirtti.

“Biz hiçbir kesimi ‘faiz lobisi’ diye suçlamıyoruz” diyen Şimşek, şöyle konuştu:

“Faiz lobisinden kasıt, Türkiye’de bir istikrarsızlık olursa, ülkenin kaynakları daha çok faize gider şeklindeki bir kaygıdan kaynaklanan bir söylem olduğunu ifade etmeye çalıştım. Yoksa biz bütün yatırımlara açığız. Biz özellikle yatırım ortamını iyileştirmeye çalışıyoruz.”

“CARİ AÇIK BU SENE ÇOK CİDDİ ORANDA DARALACAK”

Diğer bir soru üzerine de Şimşek, maliye politikası alanında Türkiye’nin manevra alanı olduğunu, yaşanacak olası bir şoka karşı mali imkanının olduğunu ifade etti. “Biz henüz bunun kullanımı için erken olduğu kanısındayız” diyen Şimşek, kamuoyu yoklamaları doğruysa, siyasi istikrarın tehlikede olmadığını söyledi.

Bakan Şimşek, mart ayının siyasi manzaraya ilişkin çok net şekilde bir mesaj ortaya koyacağını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ben inanıyorum ki siyasi istikrara ilişkin tedirginliğin veya birtakım risklerin azalması halinde Türkiye’nin temelleri hala sağlam. Doğrudur bir cari açığımız var, biz bunun farkındayız ama bütçemizi de buna göre yaptık. Biz bütçeyi hazırlarken her ne kadar, 17 Aralık sürecini öngöremezdik, kristal bir küremiz yok ama biz Fed kaynaklı riskleri dikkate aldık. Hatta biz, yıl sonunda bu varlık alımını bitirecek diye öngörülüyor ama biz bunu haziran, temmuzda da bitirebilir yaklaşımıyla bütçe hazırladık. O açıdan, biz aslında temkinli bir bütçe ortaya koyduk. Türkiye bu süreçte belki biraz daha mütevazi ama daha sürdürülebilir büyüyecek.

Şunu da söyleyeyim; cari açık bu sene çok ciddi oranda daralacak. Çünkü altın etkisi çıkacak. İki, AB toparlanıyor. 5 yıl sonra iç talepte bir toparlanma var AB’de. Bu, bizim cari açığımızı olması gerekenden daha yüksek tutuyordu, şimdi daha düşük olacak. Orta Doğu’da çok ciddi bir kargaşa vardı. Hala Suriye’de bir insanlık trajedisi yaşanıyor ama genel anlamda bölgenin istikrarı Türkiye’ye olumlu yansıyor. İran’la ilgili gelişmeler çok ümit verici. Irak’la ilişkilerimiz yine olumlu seyrediyor. Bunlar bizim için çok önemli. Tüm bunları bir hesaba katın, cari açıkta çok ciddi bir yavaşlamanın yaşandığı bir yıla giriyoruz.”
Kaynak:TRTHABER

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.