DOLAR
32,4660
EURO
34,7572
ALTIN
2.440,00
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
22°C
Bilecik
22°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Çaktı Şimşek Düştü Yıldırım Olan Yine Elektronik Cihazlara Oldu

Çaktı Şimşek, Düştü Yıldırım Olan Yine Elektronik Cihazlara Oldu. Bilecik’te bugün etkili olan gök gürültülü sağanak yağış bir çok elektronik cihazın arızalanmasına sebep oldu.

Dün sitemiz üzerinde yayınlamış olduğumuz Bilecik Hava Durumuna ilişkin haberde Meteoroloji 3. Bölge Müdürlüğü Eskişehir’den edinilen verilere göre Bilecik il merkezinde Pazar gününe kadar gök gürültülü sağanak yağışlı bir hava beklendiğini bildirmiştik.

Çaktı Şimşek Düştü Yıldırım Olan Yine Elektronik Cihazlara Oldu

Bugün öğle saatlerinde başlayan gök gürültülü sağanak yağış esnasında çakan şimşekler ve düşen yıldırımlar  bir çok astafobik vatandaşımızın korkmasına neden olurken , Bilecik’in çeşitli noktalarında ev ve iş yerlerinde prizde fişi takılı bırakılan modem, bilgisayar güç kaynağı ve televizyonlar gibi bir çok cihaz arızalandı. Hal böyle olunca arızalanan cihazlar vatandaşın cebine zarar olarak yansıdı.

İş yerinden evlerine akşam saatlerinde dönen vatandaşlar ise bu televizyon örneğinde olduğu gibi arızalanan cihazları ile karşılaştılar.

Arıza yapan cihazların sahipleri başta bilgisayar bilişim hizmeti veren firmalar olmak üzere elektronik cihaz bakım onarım tamir servislerine ulaşarak arızalanan cihazları ile ilgili kayıt açtırarak bilgi verdiler. Özellikle modem, power supply (PSU)  ve bilgisayar gibi ürünlerin bu tip durumlarda garanti kapsamı dışında olduğunu biliyoruz. Televizyonlar ve diğer elektronik cihazlar için de garanti süresi dahilinde de olsa böylesi bir durumda garanti kapsamına alınacağını sanmıyoruz.

Şimşekler Çaktığında Elektronik Cihazların Arıza Yapmaması İçin Ne Yapılmalı ?

Öncelikle oturduğunuz evde iş yerinde veya binada paratoner bulunuyor olması sizin bir avantaj oluşturacaktır. Zira paratoner havadaki elektrik yükünü toprağa aktarmayı amaçlayan diğer adı yıldırımsavar olan bir araçtır. Evin çatısında montajı yapılır ve iletken toprağa bakır bir çubuk çakılarak sistem tamamlanır.

Elektronik cihazlarının gök gürültü ve sağanak yağışlı, bugünkü gibi havalarda fişlerinin takılı oldukları prizden çekilmesi alınabilecek tedbirler arasında ilk sırada yer almaktadır.

Tüm elektronik cihazların prize takılı fişlerinin yanı sıra televizyonunuza giden anten kablosu ve modem kablosu da buna dahildir.

Cep telefonu kulaklık gibi cihazlar yıldırımı çekebiliyor. Eğer duşta iseniz hemen çıkmaya bakın. Yıldırım çevrenizde bir yere düşerse elektrik akımı su boruları veya metallerden size ulaşabilir. Klimanız prize takılıysa onun da mutlaka fişini çekin.  Açıkçası arızalanmasını istemediğiniz tüm cihazların fişini çekin.

Bilecik il merkezinde bugün yani Cuma günü yine kuvvetli sağanak yağışlı bir hava beklenirken, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günü yine gök gürültülü sağanak yağış beklendiği için vatandaşlarımızın şimşek ve yıldırımların durumuna göre elektronik cihazlarının fişlerini takılı oldukları prizden çekmelerini tavsiye ediyoruz.

Şimşeğin ışığını gördüğünüz anda saymaya başlıyorsunuz ardından gök gürültüsünü duyduğunuz ana kadar geçen saniye cinsinden süreyi ses hızı (34ometre/saniye(sıcaklığa göre değişiklik göstermektedir yaklaşık)) ile çarparak şimşek ile aranızda olan mesafeyi hesaplayabilirsiniz.

Şimşek elektrik yüklü bir bulut ile diğer bir bulut arasındaki elektrik boşalmasıdır. Önceden tahmin edilmesi oldukça zordur. Fakat belli hava koşullarında meydana gelir.

Şimşek, bir bulutun tabanı ile yer arasında, iki bulut arasında veya bir bulut içinde elektrik boşalırken oluşan kırık çizgi biçimindeki geçici ışık, balkır, çakım, çakın, yalabık, yıldırak. (1)

Yıldırım gök gürültüsü ve şimşekle görülen, hava ile yer arasındaki elektrik boşalmasına denir. (1)

Kaynak: (1)  TDK

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.