DOLAR
32,5316
EURO
34,8575
ALTIN
2.429,81
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
32°C
Bilecik
32°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C

Bilecik’te telefon dolandırıcılarına dikkat !

Telefon dolandırıcıları Bilecik’te faaliyetlerine devam ediyor.Cumhuriyet Mh.Pınar Sk.ikamet eden bir aileyi hedef alan dolandırıcılar kendilerini arka fondaki telsiz sesleriyle birlikte Emniyet mensubu olarak tanıtmalarının ardından klasikleşen ve artık vatandaşlarımız tarafından bilinen yöntemle, önce aramış oldukları hattın sahibiyle görüşmek istediklerini dile getirip, daha sonra telefon hattı sahibinin T.C kimlik numarası  ve banka hesap bilgileri gibi aslında polis savcı vs. tarafından hiçbir şekilde istenmeyecek bilgileri istiyor.Neyseki Cumhuriyet Mh.Pınar Sk. ikamet eden aile dolandırıcıların bu tuzağına düşmedi.

Belekoma Haber olarak Bilecik Aşayiş Şube Müdürlüğüne konu ile ilgili olarak yapmış olduğumuz ziyaret sonucunda edinmiş olduğumuz bilgileri tekrar sizinle paylaşmak istiyoruz.

Kendisini Polis ya da Savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, aranan kişiye kimlik bilgileri, telefon numarası ya da banka hesaplarının terör örgütleri tarafından ele geçirildiğini ve kullanıldığını söylüyor. Kendisini emniyet amiri, rütbeli asker, hâkim veya savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, çeşitli vaatlerde bulunarak kişileri dolandırıyor.

NE YAPILMALI ?

Adliyede yapılan işlemler, soruşturmalar ile ilgili Hakim ve Savcılar tarafından herhangi bir para ve ziynet eşyası talebinde kesinlikle bulunulmaz, bu şekilde bir talep yapılırsa dikkate alınmamalıdır.
– Emniyet birimlerinde verilen hizmetlerle ilgili vatandaşlardan her hangi bir ücret kesinlikle talep edilmez, aksi bir talep ile karşılaşıldığında dikkate alınmamalıdır.
– Bu tür telefon alan kişiler karşı tarafın söylemlerine asla itibar edilmemeli, herhangi bir hesap numarasına para kesinlikle yatırılmamalı, dolandırıcıların verdikleri adreslere ziynet eşyası ve para kesinlikle bırakılmamalı, bu tarzda bir yaklaşım içerisinde bulunan şahıslar hakkında en yakın kolluk kuvvetine zaman kaybetmeden gidilmeli veya ücretsiz olan 155 – 156 nolu telefon numaraları aranarak kolluk kuvvetine bilgi verilmelidir.
– Kolluk hizmetlerinde halkımızın can güvenliği esas alındığından operasyonel bir faaliyet içerisine kesinlikle vatandaşlarımız dâhil edilmez. Aksi bir söyleme kesinlikle itibar edilmemelidir.
– Herhangi bir konu ile ilgili olarak vatandaşımızın bilgisine ihtiyaç duyulduğunda, polis veya jandarma ilgili ile mutlaka yüz yüze görüşme yapar. Aksi bir duruma itibar edilmemelidir.
– Vatandaşlarımız dolandırıcıların sıklıkla kullanmış olduğu yöntemler arasında olan “hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var” gibi açıklamalara asla itibar etmemeli, hiç kimseye kimlik bilgilerini, TC kimlik numarasını, hesap numarasını ve banka kartı şifrelerini vermemelidir.
– Kaynağını bilinmeyen havale ve EFT’yi kabul edilmemelidir.
– Dolandırıcılık maksadıyla kendilerine POLİS veya SAVCI süsü vererek yapılan aramalarda polis telsizi sesi duyulsa bile buna asla itibar edilmemelidir.
– Vatandaşlarımız bu tarzda bir olay yaşadığında en yakın kolluk kuvvetine gitmelidir.
– Bilgi teknolojileri iletişim kurumu vatandaşlarımızın kendi üzerlerine kaç adet hat açıldığını öğrenebilecekleri “Mobil Hat Sorgulama Sistemi“ ortamını oluşturmuştur. Bu web sayfasına “https://hat-sorgulama.btk.gov.tr” internet adresinden ulaşılabilmektedir. 02/01/2013 tarihinden itibaren kullanıma açılan sistem vasıtası ile vatandaşlarımız bilgileri dışında kendi üzerlerine açılan hatları öğrenerek, bu hatları kapattırmak için GSM operatörlerine başvurmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.