DOLAR
32,5976
EURO
34,7428
ALTIN
2.506,53
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
23°C

Aykırı olan ürünlere ceza

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, geçen yıl yaptığı hazır ambalajlı mamul denetiminde 353 üründe aykırılık tespit etti. Miktarı eksik olan 62 ürün ve etiket bilgisinde aykırılıklar belirlenen 5 ürünün üreticilerine toplam 165 bin lira para cezası uygulayan Bakanlık, kalan 286 ürünün üreticilerine ise gerekli düzeltilmeleri yapmaları için süre verdi.

AA muhabirinin Bakanlık yetkililerinden edindiği bilgiye göre, hazır ambalajlı ürünlerde tüketici hakkının korunması, haksız rekabetin önlenmesi ve üretimde kalite standardının yükseltilmesi amacıyla denetim faaliyetleri aralıksız sürüyor. Söz konusu denetimlerde ambalaj üzerinde belirtilen net ürün miktarı ile ambalaj üzerindeki yazı ve birim işaret bilgileri kontrol ediliyor.

Bakanlık, bu kapsamda 2014 yılında 2 bin 791’i gıda, 295’i de gıda dışı olmak üzere toplam 3 bin 86 hazır ambalajlı ürünü denetledi. Yapılan denetim sonucunda 353 üründe aykırılık tespit edildi.

Söz konusu 353 üründen 62’si için miktar eksikliğinden, 5’i için de etiket bilgisindeki aykırılıktan, üreticilerine toplam 164 bin 755 lira para cezası uygulandı. Etiket bilgilerinde aykırılık tespit edilen 286 ürüne ise insan sağlığı, can ve mal güvenliği sebebiyle gerekli düzeltilmeleri yapmaları için süre verildi.

Çapraz denetim

Öte yandan, Bakanlık, aynı dönemde 30 ilde toplam 385 personelin katılımıyla üretici ve ithalatçı nezdinde çapraz denetimler gerçekleştirdi.

Bu kapsamda 867 firmada 935 ürünün denetimi yapıldı ve 29 firmanın ürününde miktar eksikliği, 120 firmanın ürününde ise ambalaj üzerindeki yazı ve birim işaret bilgilerinin eksik/yanlış gösterildiği tespit edildi. Bakanlık, bu aykırılıklar için de firmalara toplam 51 bin 626 lira para cezası uyguladı.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.