DOLAR
32,3715
EURO
35,0331
ALTIN
2.324,05
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Avrupa’da ‘Genç İşsizlik’ Bunalımı

Avrupa’da ‘Genç İşsizlik’ Bunalımı

Türkiye, geçen yıl işsizlikte mali ve ekonomik sorunlarla mücadele eden birçok Avrupa ülkesinden daha iyi performans sergiledi.

Son açıklanan veriler Türkiye’nin, yüzde 9,7’lik işsizlik oranıyla 15 AB ülkesinden, yüzde 18,7’lik genç işsizlik oranıyla da 23 AB ülkesinden daha iyi durumda olduğunu ortaya koydu.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’de geçen yıl itibarıyla işsizlik yüzde 9,7 olurken, 28 üyeli Avrupa Birliği’nde işsizlik ortalaması yüzde 10,9, aynı dönemde 17 üyesi bulunan Avro Bölgesi’nde ise yüzde 12,1 olarak gerçekleşti.

AB ülkeleri arasında işsizlik oranının en yüksek olduğu ülkeler sıralamasında yüzde 28 ile Yunanistan ilk sırada yer alıyor. Yunanistan’ın en yakın takipçisi İspanya’da işsizlik oranı yüzde 26,4, Hırvatistan’da yüzde 17,6, Portekiz’de yüzde 16,5 ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde yüzde 16 düzeyinde bulunuyor. Bu dönemde, AB içinde işsizlik oranı en düşük ülkelerin yüzde 5 ile Avusturya, yüzde 5,3 ile Almanya ve yüzde 5,9 ile Lüksemburg olduğu görülüyor.

İşsizlik, söz konusu dönemde Avrupa’nın ikinci büyük ekonomisi Fransa’da yüzde 10,8, üçüncü büyük ekonomisi İtalya’da yüzde 12,2 hesaplanırken, Türkiye işsizlik oranını tek hanede tutma başarısını sürdürüyor.

AVRUPA’DA ‘GENÇ İŞSİZLİK’ BUNALIMI

Avrupa ülkelerinin yeni istihdam yaratmakta yaşadığı sıkıntı, özellikle “genç işsizlik” konusunun dünya gündeminde tartışılmasına sebep oluyor. Türkiye, AB ülkelerinin en önemli sorunu olma yolunda ilerleyen genç işsizlikte de 2013 itibarıyla yüzde 18,7 oranıyla AB üyesi 23 ülkeden daha iyi durumda bulunuyor. Söz konusu dönemde, AB ülkelerinin genç işsizlik oranı yüzde 23,5, Avro Bölgesi’nin ise yüzde 24 seviyesinde gerçekleşti.

Küresel krizin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen, Yunanistan yüzde 59 ve İspanya yüzde 55,7 ile genç işsizlikte zirvede yer alırken, bu ülkeleri yüzde 49,9 ile AB’nin en yeni üyesi Hırvatistan, yüzde 40 ile İtalya, yüzde 38,7 ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve yüzde 37,7 ile Portekiz izledi.

Avrupa’da 25 yaşın altını kapsayan genç işsizliğin en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 7,9 ile Almanya, yüzde 9,7 ile Avusturya, yüzde 11 ile Hollanda ve yüzde 13 ile Danimarka oldu.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.