DOLAR
32,5969
EURO
34,7289
ALTIN
2.496,30
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
16°C
Bilecik
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C

 Antik Köprü Ve Roma Köprüsüne Rus Bilim Adamlarının İlgisi

 Antik Köprü Ve Roma Köprüsüne Rus Bilim Adamlarının İlgisi

Osmaneli insanlığın ilk tarihinden bu yana bir çok medeniyetin ilgisini çekmiş ve yerleşim yeri olmuş, İpek yolu, Ordu yolu, Haç yolu gibi çok önemli yolun geçtiği önemli bir yerleşim yeridir.

Türkiye’nin üçüncü büyük nehri Sakarya’nın içinden geçtiği ve bu nehre Göksu, Göynük Suyu, Karasu gibi üç nehre sahip kenttir. Nehirlerin çok olması özellikli bir çok tarihi köprünün de ilçemiz sınırları içinde kalmasını sağlamıştır.

Sakarya Nehri üzerinde yer alan Roma Köprüsü ve hemen yanında yer alan dönemi araştırılan köprü, İçmeler tesislerimize 3 km mesafedeki dönemi bilinmeyen halk arasında Antik Köprü ismiyle anılan köprü, Göksu üzerinde yer alan Taş Köprü Osmaneli ilçemize büyük değer katmaktadır.Bu Köprülere kayıp bir çok köprüyü eklemek için tarihçilerimiz  çalışmalarını sürdürüyor.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doc. Dr. Hüseyin Sami Öztürk  ve Koç Üniversitesi Post Doc. olarak görev yapan Roma Tarihi uzmanı Dr. Roman Shliakhtin Osmaneli de köprüler konusunda incelemelerde bulundular. Özellikle Roma dönemine ait ola CP AŞ fabrikamızın yanındaki Roma Köprüsü(Justianus Köprüsü) yanında bir köprü daha olduğu ve bu köprünün tarihinin çok daha eski olduğu belirlendi.Rus Tarihçi Dr. Roman Shliakhtin köprülere hayran kalırken kullanılan taş ve işçiliğin yeni bir çalışma alanı olacak kadar değerli olduğunu söyledi.

Tarihi belli olmayan İçmeler Tesislerimize 2 km mesafedeki Antik Köprü ise hocalarımızın büyük ilgisini çekti. Bu köprünün tarihide çok geçmişe gidecek ve Osmaneli ve Bilecik için çok önemli bir tarihi varlık olacak. Gözetleme kulelerinde de inceleme yapan Rus Tarihçi Dr. Roman Shliakhtin ve Doc. Dr. Hüseyin Sami Öztürk yeni bulgulara eriştiler. Gözetleme Kulelerinin Selçuklu veya Roma döneminden kaldığını daha önce tarihçiler ifade ediyorlardı  bu önemli tarihi varlıklarımızın çok daha eski dönemlere gidebileceğini belirlediler.

Belediye Başkanı Münür Şahin değerli hocalarla Prof. Dr. Yunus Söylet İçmeler Tesislerimizde sabah kahvaltısında bir araya geldi. Başkan yaptığı açıklamada;

“Osmaneli turizmde değer olurken değerli hocalarımız, değerli bilim adamları ile araştırmalarla yeni bulgular elde ediyoruz. Osmaneli tarihi artık bilimsel verilere, gerçeklere dayanan, çok değerli hocalarımızın araştırmaları sonucu oluşan çalışmalarla çok daha gerçekci yazılıyor. Yılların yanlış bilgilerini artık gerçek bilgilerle düzeltiyoruz. Değerli hocalarımızın yayınlarını Kültür ve Turizm Bakanlığımızın verdiği yetkiyle yayınlıyoruz. Artık kaynaklarımız kalıcı ve akademik oluyor. Değerli hocalarımızın çalışmaları, bizimle çalışan diğer hocalarımızla birlikte devam edecek. Hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz dedi” dedi

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.