DOLAR
32,5882
EURO
34,7936
ALTIN
2.508,04
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
16°C
Bilecik
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C

8 milyar dolarlık nükleer atak

Türkiye’nin ilk nükleer santrali için çalışmalar hızla sürüyor. Ekonomiye ciddi desteği olması beklenen ve cari açığa darbe vuracak olan nükleer santralleri için Türk firmaları da yerli üretim için harekete geçti. 30’a yakın Türk firması santralde kullanılacak ekipmanları üretmek için kümelenme yoluna gitti.

Yazılım, boru, cıvata, kablo, havacılık ve bilişim sektöründen çok sayıda firma nükleer santral için kullanılacak malzemeleri üretmek için ön hazırlık çalışması yapıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın da takip ettiği proje kapsamında 30 firma ürünlerinde nükleer kaliteyi yakalamak ve eksikliklerini gidermek için ev ödevlerini ve kalite standartlarını yükseltmeyi amaçlıyor. Hedef 20 milyar dolarlık ilk nükleer santralde 8 milyar dolar olarak öngörülen yerli üretim malzemelerinin tamamını üretebilmek. TSE’nin de laboratuar ortamında yapılacak testleri geçen bu firmalar iki ve üçüncü nükleer santral için de yerli malı üretimi gerçekleştirmeyi öngörüyor.

KALİTELİ İŞ SINIF ATLATIR

Projenin yürütücülerinden olan Hacette Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Şule Ergün “Nükleer kalite çerçevesinde bir iş yaparsanız sınıf atlarsınız.  Türk yazılım firmaları da nükleerde görev alabilirler” dedi.

MART’TA ZİRVE YAPILACAK

Mart 2015’te düzenlenecek İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi’nde de yerlileştirme konusu masaya yatırılacak. Doç. Dr. Ergün, Türkiye’nin en geniş katılımlı konferansının düzenleneceğini belirterek, “II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi’nde yatırımcılar Türkiye’de inşa edilecek nükleer santraller projelerinin sunduğu imkanlardan fayda sağlayabilecekler” dedi. Zirve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Nükleer Mühendisler Derneği ve Ticari Eşleştirme Derneği’nin katkılarıyla düzenlenecek.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.