DOLAR
32,3184
EURO
35,1145
ALTIN
2.295,76
BIST
9.049,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

1,4 Ton Domates Bir İpad Yapmıyor

1,4 Ton Domates Bir İpad Yapmıyor

Maliye Bakanı Şimşek, Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek “Bin 400 kilogram domates, bir iPad yapmıyor. Uydunun bir kilosu 6 ton tekstile bedelmiş” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Balkonuk Center’da düzenlenen “2014 Balıkesir Ekonomi Ödülleri” başlıklı törende yaptığı konuşmada, istihdam oluşturan, katma değer üreten, yatırım yapan herkese teşekkür ederek, ödül alsın almasın bütün sanayici ve iş adamlarına tebriklerini iletti.

Türkiye’deki vergi yükünün, iddia edildiği gibi yüksek olmadığını söyleyen Şimşek, gerek merkezi yönetimin gerekse mahalli idarelerin, kamunun topladığı bütün vergilere bakıldığında, OECD bazında Türkiye’nin, en düşük 6’ncı vergi yüküne sahip ülke olduğunu anlattı.

“KURUM KAZANÇLARI ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜNÜ YÜZDE 65’TEN YÜZDE 34’E DÜŞÜRDÜK”

Vergi yükünün, algının tersine yüksek olmadığını söyleyen Şimşek, şöyle devam etti:

“Bizim vergileri öyle düşürmüşüz ki belki şaşıracaksınız, son 10 yıl içinde birçok vergiyi düşürmüşüz. Kurumlar Vergisinde mesela, 2002 yılında bir şirketimiz 100 lira kar etseydi, hissedarlarına dağıtsaydı, 65 lirasını vergi verirdi. OECD ülkeleri arasında en fazla vergi yükü. Biz bugün bu rakamı 34’e kadar indirmişiz. Kurumlar Vergisi oranını yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürmüşüz. Toplamda kurum kazançları üzerindeki veri yükünü yüzde 65’ten yüzde 34’e kadar düşürmüşüz. Elimizde imkan olsa istihdam üzerindeki vergi yükünü indirmek gerekir ama kurum kazançları üzerindeki vergi yükü ciddi şekilde azalmıştır.”

“KATMA DEĞER ZİNCERİNDE YUKARI ÇIKMAMIZ LAZIM”

Ar-Ge’nin çok önemli olduğuna dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

“Katma değer zincirinde yukarı çıkmamız lazım. Bin 400 kilogram domates, bir iPad yapmıyor. Domates tabii ki üreteceğiz ama Ar-Ge de çok önemli. 27 tır mermer bloğu, bir tomografi cihazı ya ediyor ya etmiyor. Kendi uydumuzu uzaya gönderdik. Uydunun bir kilosu 6 ton tekstile bedelmiş. Tekstil de üreteceğiz ama katma değeri zincirinde bilgi, teknoloji yoğun ürünlere gitmemiz lazım. Nasıl olacak? Ar-Ge ile… Büyük ölçekte Ar-Ge yapın, 100 lira harcarsanız 225 liralık teşvik verelim. İnanılmaz teşvik. Bir adım daha attık. Son haftada çıkan pakette, Maliye Bakanlığı olarak diyoruz ki; Ar-Ge yaptınız, patentiniz var, bu patenti, buluşu ticari ürüne dönüştürürseniz, bu üründen elde edeceğiniz gelirin yüzde 50’sini vergi matrahından düşeceğiz.”

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.