DOLAR
32,4730
EURO
34,9255
ALTIN
2.435,25
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

YÜRÜTEÇ, BEBEĞİN YÜRÜME KABİLİYETİNİ KÖRELTİYOR

YÜRÜTEÇ, BEBEĞİN YÜRÜME KABİLİYETİNİ KÖRELTİYOR

YÜRÜTEÇ KULLANIMINA DİKKAT!

İlk adımları heyecanla beklenen bebeklerde yürüteç kullanımı, yürüme kabiliyetini köreltiyor. Birçok ebeveyn tarafından güvenli sanılan yürüteçler, ev kazalarına bağlı ciddi yaralanmalara da neden olabiliyor. Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Nurullah Şener; yürüteçle ilgili bilinmesi gerekenlere dikkat çekiyor.

Bebek yürüteçlerinin yararlı mı, yoksa zararlı mı olduğu hakkında uzun zamandır süregelen bir tartışma mevcut. Aslında yürüteçlerin gereklilik arz etmeyen bir bebek bakım aracı olduğunu dile getiren Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Nurullah Şener, henüz motor kabiliyetleri yeteri kadar gelişmemiş küçük bir bebeğin yürüyemediğini ama istediği yere ayakta durarak ve yerden kuvvet alarak yürüteç sayesinde hızla hareket edebildiğini söyledi.

Bebek yürüteçlerinin ebeveynler ve bazen de sağlık çalışanları tarafından 5-15 aylık bebeklere kullandırdığını kaydeden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Nurullah Şener, şunları söyledi:

“Birçok anne baba yürüteçlerin güvenli olduğunu düşünür ve kendileri diğer işleri rahatlıkla yaparken bebeğin kendi halinde oynayıp eğlenmesine izin verir. Ayrıca yürütecin bebeğin yürümesini de hızlandırdığına inanır. Ne yazık ki durum böyle değil. Yürüteçler gerçekte bebeğin yürümesine yardım etmez. Aksine bebeğin yürüme kabiliyetini köreltir ve hatta bazı durumlarda yok bile edebilir. Yerde yapılan sürünme, emekleme, kendi etrafında yuvarlama, tırmanma gibi aktiviteler önemli yürüme öncesi kabiliyetlerdir. Yürüteç kullanımı yerine bebek, bu hareketleri yapması için mutlaka teşvik edilmelidir.

KAZALARA NEDEN OLUYOR

Yürüteçteki bir bebek anne babasından uzaklaşarak yaralanabiliyor. En sık merdivenden düşme şeklinde yaralanmalar meydana geliyor. Sıklıkla kafa yaralanması da gözleniyor. Ayrıca ayak ya da başparmakların sıkışma sonrasında yaralanması, düşmeye bağlı kemik kırıkları da oluşabiliyor. Öte yandan bebekler ayakta durur pozisyonda olduğu için normalde ulaşamayacağı yerlere daha rahat uzanabiliyor ve kendisi için tehlikeli olabilecek sıcak su, çay, zehirli maddeler ya da elektrikli aletler gibi maddelere ulaşabiliyor. Tüm bunlar da ciddi yaralanmalar için risk oluşturuyor.

BİRÇOK ZARARI VAR

  • Yürüteç kullanan bebekler, kendi ağırlıklarına nasıl kaldıracaklarını öğrenemez.
  • Yürüteçler, bebeklerin sırtını desteklemez. Bu nedenle de bebekler sırtlarını nasıl dik tutacaklarını kavrayamaz.
  • Yürüteçteki bir bebek düşme esnasında nasıl dengede kalacağını anlayamaz.
  • Sapan şeklindeki koltuk, bebeklerin kalçasını yay gibi şekle sokabilir. Bu durum bacaklarda eğriliğe ve parmak ucunda yürümeye neden olur.
  • Bebekler yürüteçte ayaklarını göremez. Ancak yürüme için görme ve hissetme gerekir.

YÜRÜTEÇ KULLANIMININ SONUÇLARI

  • Hareket deneyimlerinde değişen oranlarda azalma,
  • Yürümeye başlamayan bebeklerde görülen tekrarlayan hareketleri yapma da sınırlama,
  • Uygun olmayan hareket ve denge stratejilerinin kullanılması,
  • Omuz eklemine ve kalça eklemine aynı anda yük bindiren emekleme süresinde azalma.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.