DOLAR
32,3654
EURO
34,9610
ALTIN
2.325,42
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Yatsenyuk, ABD’deki temaslarını değerlendirdi

Yatsenyuk, ABD’deki temaslarını değerlendirdi

ABD’deki temaslarının ardından Kiev’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Yatsenyuk, ABD Devlet Başkanı, ABD kongresi ve senatosu ve Amerikan halkının, ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunması için Ukrayna’ya büyük bir destek verdiğini söyledi.

Yatsenyuk, kendilerinin ülkede meydana gelen sorunun çözümüne yönelik bir plan hazırladıklarını ancak Rusya’nın bu sorunun çözümüne yönelik herhangi bir planı görüşmeyi reddettiğini ifade etti. Yatsenyuk, ülkesinin ABD ve NATO ile askeri-teknik yardım konusunda görüşmelerine devam ettiğini ve bu çerçevede teknik istişarelerin sürdüğünü belirterek, Ukrayna ve tüm dünyanın Kırım’daki sorunun barışçıl yolla çözülmesi imkanlarını ele aldığını vurguladı.

Yatsenyuk, Rusya’nın Kırım’daki sorunun çözümüne yönelik her türlü plan ve öneriyi ele almayı reddettiğine değinerek, “Maalesef, Rusya Kırım’daki sorunun çözümüne yönelik her türlü planı ele almayı reddediyor. Onların uyguladığı tek şey, Kırım’daki askeri varlığını artırmak ve Ukrayna sınırlarında asker ve askeri araçlarını yoğunlaştırmak.” ifadesini kullandı.

“IMF İLE İŞBİRLİĞİ KOLAY DEĞİL” 

IMF ile işbirliği koşullarının her zaman kolay olmadığını ve şu anda bununla ilgili görüşmelerin sürdüğünü aktaran Yatsenyuk, hazinenin bomboş, devletin ise yağmalanmış olduğunu ifade etti. Yatsenyuk, IMF’nin kredileri olmadan üstlendikleri sorumlulukları yerine getiremeyeceklerini ve Ukrayna’nın bu mali yardımları alması için gereken tüm çalışmaları yapacaklarını bildirdi. Ukrayna hükümetinin, IMF programı olmadan bile kemer kısma çalışmalarına çoktan başladığını, binlerce makam aracının satışa çıkarıldığını, çok sayıda yöneticinin işten çıkarıldığını, devlet yönetim sisteminin harcamalarının azaltıldığını vurguladı.

Yatsenyuk, fiyat ve tarifelerle ilgili olarak yakın zamanda mutlu olunmayacak kararların alınabileceğine değinerek, ayrıca ülkedeki dar gelirli ailelerin desteklenmesi için hükümetin kaynak arayışı içinde olduğunu da dile getirdi. Ukrayna ile ABD arasındaki stratejik partnerlik komisyonunun yeniden çalışmalarına başlayacağını belirten Yatsenyuk, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmenin ardından, iki ülke arasındaki partnerlik programının açıklandığını hatırlattı. Yatsenyuk, bu çerçevede birtakım siyasi ve ekonomik istişarelerin başlatılacağını, yatırım konseyinin oluşturulacağını, iki ülke iş çevreleri arasında iş forumlarının yapılacağını belirtti.

Ukrayna’ya gelecek ABD Ticaret Bakanlığı yetkililerinin, iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomik iş birliği hacminin artırılmasına yönelik çalışmalarda bulunacağını aktaran Yatsenyuk, ayrıca Ukraynalı öğrencilere ABD eğitim kurumlarında ayrılan kontenjanın da 2 kat arttığını bildirdi.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.