DOLAR
32,4752
EURO
34,9525
ALTIN
2.437,31
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Yasa Dışı Dinleme Yapan Hakime 11 Yıl Ceza

Yasa Dışı Dinleme Yapan Hakime 11 Yıl Ceza

Yasa dışı dinleme yaptırdığı için hakkında açılan davadan 11 yıl meslekten men cezası alan İspanyol Yargıç Baltasar Garzon, affedilmedi.

Yüksek Mahkeme “kamu yararı” görmediği için Garzon’un affedilmesi talebine olumsuz yanıt verdi ve göreve iadesini kabul etmedi.

Özgürlükler ve Demokrasi için Avrupalı Yargıçlar Birliği (MEDEL) Yüksek Mahkeme’ye Baltasar Garzon’un affedilmesi ve göreve iadesininin sağlanması talebinde bulunmuştu.

 

Baltasar Garzon, Gürtel adı ile anılan bir yolsuzluk soruşturmasında sanıklar ile avukatlar arasındaki konuşmaları yasadışı bir şekilde dinlediği için 11 yıllığına meslekten men edilmişti.

Garzon bu kararın ardından basın karşısına çıkarak “yaptığının doğru olduğunu” iddia etmişti.

Ancak Garzon’un o dönemde yaptığı bu açıklamaları affedilmesi talebinin rededilmesinin gerekçelerinden biri oldu. Yüksek Mahkeme “yasadışı dinlemeleri savunmanın adli yargılama ilkesine zarar verdiğini” belirtti.

 

Yüksek Mahkeme,”yapılan talepte Garzon’un yaptıklarından pişman olduğuna dair hiçbir ifade yok”, dedi ve ekledi: “Garzon tüm bu yaptıklarına karşı oldukça duyarsız, ne bir pişmanlık ne de bir nedamet getirme var, eğer davranışlarının doğruluğundan hala bu kadar eminse neden affedelim ki!”

Öte yandan Garzon’un yazılı bir açıklama yaptığı, bu açıklamada af talebinde bulunmadığı ve kendisi adına başkaların af talebinde bulunması adına bir girişim içinde olmadığını ifade ettiği de hatırlatıldı. Ancak Garzon’un ne MEDEL tarafından yapılan af talebini desteklediği ne de bu talebe karşı çıktığı vurgulandı. Bu ise mahkeme tarafından af kararına yönelik bir “kayıtsızlık” olarak görüldü ve Garzon’un tavrı “Mahkemenin kararına gösterdiği tepki halen aynı şekilde devam ediyor” diyerek yorumlandı.

Ayrıca Garzon’un yeniden mahkemelere dönmesinde herhangi bir kamu yararı da bulunmadığını belirterek eski yargıcın cezasının affedilmesi talebini reddetti.

 

Garzon, 1998 yılında eski Şili diktatörü Pinochet hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkartmasıyla tüm dünyada tanınmıştı.

Garzon ayrıca İspanya’da diktatör Franco ve İç Savaş dönemindeki kayıplar konusunda da bir soruşturma başlatmıştı.

Dünyaca ünlü davalarla adını duyuran Baltasar Garzon, Gürtel adı verilen ve İspanya’da büyük yankı uyandıran yolsuzluk davasındaki soruşturmada avukatlara yönelik ‘usulsüz dinlemeler’ yaptığının ortaya çıkarılması üzerine 2012’de 11 yıl meslekten men cezası aldı.

 

Gürtel soruşturması, İspanya’da 2009 yılında Baltasar Garzon tarafından açılan ve muhafazakar Halk Partisi’nin Valencia bölgesindeki yöneticilerinin imar izinleri ve kamu ihaleleri karşılığında rüşvet almakla suçlandığı bir yolsuzluk davası. Gürtel davasında 74’ü politikacı ve 61’i işadamı olmak üzere 187 kişi sanık olarak yargılanıyor.

(El Mundo, El Pais, New York Times, Reuters)

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.