Bilecik’te dün Ertuğrulgazi Mahallesi ve İsmetpaşa Mahallesi olmak üzere çeşitli noktalarda yaşanan elektrik kesintisinin ardından gece geç saatlerde yaşanan ve bugün yine anlık olarak tabir edeceğimiz elektrik kesintilerinden vatandaşlar şikayetçi.
Bilindiği üzere elektrik akımının kesilip ardından tekrar gelmesi esnasında voltaj değerleri 250-280 Volt gibi rakamlara anlık olarak çıkabilmekte, bu da başta kombi olmak üzere televizyon, buzdolabı, bilgisayar, fırın, çamaşır ve bulaşık makinası gibi prize bağlı olan anlık kesintilerde aşırı gerilimi azaltamayan devrelere sahip elektronik aletlerin bu durumdan olumsuz etkilenerek, zarar görmesine sebep oluyor.
Prize bağlı elektronik cihazların fişini çekmeye fırsat olmuyor
Vatandaşlar, elektrik kesintilerinde elektronik eşyalarının zarar görmemesi için fişlerini çekerek tedbir alırken, bu anlık tabir edilen saniyelik kesintilerde ise, fişi çekmeye fırsat bile olmadığını ve bu nedenle tedbir alınmasının mümkün olmadığını ifade ediyor. Özellikle kış günlerinde bu gibi anlık kesintiler sonucu, ısınma amacıyla evlerde kullanılan kombilerin ana kartlarında meydana gelebilecek bir arıza durumunda parça değişimi, kombi modeli ve yılına göre 5 ila 10 bin lira gibi bir maliyeti bulabiliyorken, bu süre içerisinde yaşanacak olan ısınma problemi de cabası.
Elektrik dalgalanması veya akımın yüksek gelmesi sonucu elektronik eşyalarda oluşabilecek arızaları, elektrik dağıtım şirketi yetkili servis tarafından rapor tutulması halinde karşılanacağını söylese de, tam olarak sürecin nasıl işlediği konusunda bilgi sahibi olmayan vatandaşlar elektronik eşya fiyatlarının oldukça yüksek olduğu bu dönemde elektrik dağıtım firması yetkilerinin konu ile ilgili olarak gerekli tedbirleri almalarını istiyor.
Alternatif tedbirlerde piyasada mevcut
Elektronik cihazları yüksek voltaj değerlerinden korumak için alternatif yöntemlerde bulunuyor. Bu cihazların, elektrik akımı yükseldiğinde elektronik eşyalara giden elektriği sınırlama, dengeleme ve kesme gibi çeşitli görevleri bulunuyor.
Elektrik kesintilerinde yüksek akım sonucu meydana gelebilecek arızalara karşı alınacak tedbirler ise, yine bütçeye göre farklılık gösteriyor. Vatandaşlar, düşük maliyetli akım korumalı prizlerden, akım sönümleyicilere, regülatörlerden kesintisiz güç kaynaklarına uzanan pazarda kendi bütçesine uygun alternatif tedbirler ile elektronik eşya arızalarına karşı koruma sağlayabiliyor.