DOLAR
32,4561
EURO
34,7332
ALTIN
2.421,05
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
16°C
Bilecik
16°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
14°C

Vatandaşlar Elektrik Kesintilerinden Şikayetçi

Vatandaşlar Elektrik Kesintilerinden Şikayetçi

Bilecik’te yaşanan elektrik kesintilerinden dolayı vatandaşlar şikayetçi.

Bilecik’te dün Ertuğrulgazi Mahallesi ve İsmetpaşa Mahallesi olmak üzere çeşitli noktalarda yaşanan elektrik kesintisinin ardından gece geç saatlerde yaşanan ve bugün yine anlık olarak tabir edeceğimiz elektrik kesintilerinden vatandaşlar şikayetçi.

Bilindiği üzere elektrik akımının kesilip ardından tekrar gelmesi esnasında voltaj değerleri 250-280 Volt gibi rakamlara anlık olarak çıkabilmekte, bu da başta kombi olmak üzere televizyon, buzdolabı, bilgisayar, fırın, çamaşır ve bulaşık makinası gibi prize bağlı olan anlık kesintilerde aşırı gerilimi azaltamayan devrelere sahip elektronik aletlerin bu durumdan olumsuz etkilenerek, zarar görmesine sebep oluyor.

Prize bağlı elektronik cihazların fişini çekmeye fırsat olmuyor

Vatandaşlar, elektrik kesintilerinde elektronik eşyalarının zarar görmemesi için fişlerini çekerek tedbir alırken, bu anlık tabir edilen saniyelik kesintilerde ise, fişi çekmeye fırsat bile olmadığını ve bu nedenle tedbir alınmasının mümkün olmadığını ifade ediyor. Özellikle kış günlerinde bu gibi anlık kesintiler sonucu, ısınma amacıyla evlerde kullanılan kombilerin ana kartlarında meydana gelebilecek bir arıza durumunda parça değişimi, kombi modeli ve yılına göre 5 ila 10  bin lira gibi bir maliyeti bulabiliyorken, bu süre içerisinde yaşanacak olan ısınma problemi de cabası.

Elektrik dalgalanması veya akımın yüksek gelmesi sonucu elektronik eşyalarda oluşabilecek arızaları, elektrik dağıtım şirketi yetkili servis tarafından rapor tutulması halinde karşılanacağını söylese de, tam olarak sürecin nasıl işlediği konusunda bilgi sahibi olmayan vatandaşlar elektronik eşya fiyatlarının oldukça yüksek olduğu bu dönemde elektrik dağıtım firması yetkilerinin konu ile ilgili olarak gerekli tedbirleri almalarını istiyor.

Alternatif tedbirlerde piyasada mevcut

Elektronik cihazları yüksek voltaj değerlerinden korumak için alternatif yöntemlerde bulunuyor. Bu cihazların, elektrik akımı yükseldiğinde elektronik eşyalara giden elektriği sınırlama, dengeleme ve kesme gibi çeşitli görevleri bulunuyor.

Elektrik kesintilerinde yüksek akım sonucu meydana gelebilecek arızalara karşı alınacak tedbirler ise, yine bütçeye göre farklılık gösteriyor. Vatandaşlar, düşük maliyetli akım korumalı prizlerden, akım sönümleyicilere, regülatörlerden kesintisiz güç kaynaklarına uzanan pazarda kendi bütçesine uygun alternatif tedbirler ile elektronik eşya arızalarına karşı koruma sağlayabiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.