DOLAR
32,3654
EURO
34,9610
ALTIN
2.325,42
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

“ÜÇAYLAR” BAHARLA GELDİ

“ÜÇAYLAR” BAHARLA GELDİ

Yazın yorgunluğunu atmak için adeta kış uykusuna yatan bütün tabiat, baharın gelişiyle beraber yeniden uyanıyor. Canlı-cansız, küçük-büyük, soyut-somut, görünen-görünmeyen, bilinen ve bilinmeyen varlıklar Allah Teâlâ’nın emrine kayıtsız şartsız itaat ederek; yeryüzünün mutlak halifesi, eşref-i mahlûkat olan insana hizmet etmek üzere her baharda olduğu gibi tekrar canlanıyor. İnsanın mayası olan toprak, yüce dağların doruklarından çağıldayan tertemiz kar sularıyla yıkanıp kirlerinden arınıyor. Cennet bahçelerini kıskandıracak yeşil atlastan örtülerini bürünüyor. Hayvanat ve nebatat, bu cümbüşe kendince ses ve renk katıyor. Gökyüzünü bezeyen güneş, ay, yıldızlar ve bulutlar, her birisi büyük bir coşku ve heyecan içerisinde. “Sünnetullah” üzere, yani yaratıcısının koyduğu tabiat kanunları doğrultusunda kendisi için takdir edilmiş olan vazifesini bir an olsun şaşırmadan, aksatmadan ve en mükemmel şekliyle yerine getiriyor.

Müslümanın dini hayatında, ruh dünyası ve manevi âleminde de her sene böylesine coşkulu, müstesna vakitler vardır. “Üç aylar” diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları da mü’minler için Yüce Mevla’nın lütuf ve ihsanının tecellisi, af, mağfiret ve rahmet ikliminin müjdecisi olan, feyzi ve bereketi sonsuz bir zaman dilimidir.

İslam kültür ve geleneğinde bu özel günler rahmet dalgalarının yayılmaya başladığı, manevi, uhrevi duyguların kalplerde pekiştiği, aynı zamanda toplumsal kaynaşmanın had safhaya çıktığı, yapılan dileklerin dalga dalga Allah’a ulaştığı, dökülen pişmanlık gözyaşlarının günahları silip yok ettiği kandiller geçididir. İlahi olduğu kadar Şeytani özelliklere de sahip, günah işlemeye müsait bulunan insanın, günahlarından temizlenmesi için bir fırsattır. Kısaca Üç Aylar, günahlardan arınma, sevaplarla bezenme mevsimidir.

Ramazandan önce oruçla buluşanlar, Cuma Namazına koşanlar, namaza başlayanlar, ibadetlerini artıranlar, tevbe ile Allah’a daha da çok yaklaşanlar gibi manevi kazanç elde edenlerin çokça görüldüğü zamanlardır.

Geçmişin muhasebesini yaparak, geleceğe azim ve enerji dolu bir şevkle atılmak için iyi bir imkândır. Hayatımızda adeta otokontrol sisteminin kurulmasına vesile olan mübarek Üç Aylar ve kandiller, dünyevî meşguliyetlerimizden sıyrılıp, yaratılış gayemizi düşünmemiz; yaratan ve yaratılanlarla olan münasebetlerimizi değerlendirmemiz için son derece kıymetli fırsatlardır.

Peygamber (s.a.s.) Üç Aylar hakkında şöyle buyuruyor:

“Recep Allah’ın ayı, Şâban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır.”

7 NİSAN Cuma günü idrak edeceğimiz Recep ayı, Regaib ve Mirac gibi mübârek geceler ve ilâhi tecellilerle şereflendirildi. Ülkemizde de asırlardır bir “Üç Aylar” geleneği oluşmuş Ramazan’a hazırlık bununla başlar hale gelmiştir. Bu gecelerin ilki Recep ayının ilk cuma gecesi olan “Regaib gecesi”dir. Regaib; “rağbet edilen, değeri çok büyük, çok vergi” demektir. Allah Teâlâ’nın kullarına bol bol bağışta bulunduğu, az ibadetlerine karşılık çok ecir verdiği bir rağbet zamanıdır.

Regaib gecesi; duaların kabul olunduğu ve Allah’ın, isteyen kullarına ihsan ve ikramının nihayetsiz olduğu bir gecedir. O halde Regaib, duaların geri çevrilmeyeceği, huzur, bereket ve sıhhat isteyen kulların ikrama mazhar olacağı uhrevi hediyeler ve armağanlar alacağı değerli bir vakittir.

Regaib Kandili; Recep ayının 27. gecesindeki Mirac ve Şâban ayının 15. gecesindeki Berat Kandillerini, Ramazan ayını, bin aydan yani 83 yıllık bir ömürden daha hayırlı olan ‘Kadir Gecesi’ni, Ramazan ve Kurban Bayramlarını müjdeleyen mübarek bir gecedir.

Tabiattaki diğer bütün varlıklar baharla birlikte uyanıyor, ölü toprağın yüzü ısınarak, yeniden dirilip, âdemoğluna hizmetin her türlüsünü hiçbir karşılık beklemeden, ibadet aşkıyla, vazifesi gereği tevazu ile sunmakla cuş-u huruşa geliyor. Böylesine bol hediyelerle dolu manevi baharlarda bizlerin de ayni azim ve gayretle, Halık-ı Mutlak Rezzak-ı Âlem olan yüce Rabbimize kulluk vazifelerimizi yerine getirmemiz, bütün bu nimetleri bizlere bahşeden Mabudumuza (CC) yeniden yönelmemiz lazımdır.

Bu duygu ve düşüncelerle Mübarek Üç aylar ve Regaib Kandilini tebrik ediyor; Bu mübarek mevsimden bizi haberdar eden Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’ (SAV) nın duası ile Beldemizin, Milletimizin ve İslam Alemi’nin birlik ve dirliğine, İnsanlığın hidayet, barış ve huzuruna, ülkemiz, aile ocaklarımızda Mevla’nın Lütfuna, İhsanına feyzi ve bereketine vesile olmasını Cenab-ı Hakk’tan (CC) niyaz ediyorum.

“Ey Allah’ım! Recep ve Şaban ı bize mübarek kıl, bizi Ramazan’a kavuştur.”

Necati AKKUŞ / Bilecik Müftüsü

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.