DOLAR
32,3269
EURO
35,0739
ALTIN
2.300,06
BIST
8.991,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Türkiye’de Koronavirüsten İlk Ölüm Gerçekleşti

Türkiye’de Koronavirüsten İlk Ölüm Gerçekleşti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İlk Ölüm Vakasını Açıkladı.

Sağlık Bakanı Dr.Fahrettin Koca saat 23.50’de düzenlediği basın açıklamasında, Türkiye’de koronavirüsten ilk ölüm vakasının gerçekleştiğini belirterek, hastanın 89 yaşında yaşında bir erkek olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanı Dr.Fahrettin Koca konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Aldığımız tedbirlerle 90 gün direndiğimizi ifade etmiştim. Olayın ortaya çıkmasının ardından önemini kavrayan ilk ülkelerden biriyiz. Bugün ilk kez bir hastamızı kaybettik. Kendisi 89 yaşındaydı. Kendisi virüsü Çin temaslı bir çalışanından aldı. Kendisine Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Sağlık Bakanı Koca ayrıca 51 kişinin koronavirüs sonuçlarının pozitif, genel toplamda ise hasta sayısının 98 olduğunu, ancak pozitif olan hastalarımızın bir çoğunun iyileşmeyle sonuçlandığını söylediği konuşmasında şunları kaydetti;
Bugün aldığımız tedbirlerle 90 gün direndiğimizi ifade etmiştim. Olayın Çin’de ortaya çıktıktan sonra sorunun niteliğini ilk kavrayan ülkelerden biriyiz. Korona Virüsü bir pandemi senaryosunu öngörerek değerlendirdik. Nitekim çok geçmeden konu bu şekilde tanımlandı. İnsanlık bu tablonun içindeyken tüm dünya ile yoğun ilişkileri olan Türkiye nin kendini tümden yalıtması imkan dışıydı.

7 gün önce yine geç saatlerdeki basın toplantımızda size ilk vakayı bildirmiştim. Korona Virüs hakkındaki araştırmalar bugün bize çok şey öğretmiş durumda. Virüs özellikle solunum yolu üzerinden bulaşıyor, temas virüse aradığı fırsatı sunuyor. Kalabalık ortamlar en riskli ortamlar. Araştırmaların kesin olarak ortaya koyduğu bir gerçekse virüsün farklı yaş grupları üzerindeki etkisi, çocuklar ve gençler virüsü kolayca kapabiliyor, fakat bu grupta hastalık tablosu nadiren görülüyor, ölüme neredeyse rastlanmıyor. Yetişkin yaş gruplarında sonuç yaşın ilerlemesine bağlı olarak değişebiliyor. Bilim kurulumuzun verdiği ve dünyada yaygın kabul gören bilgileri daha önce pek çok kez ifade ettim. Bu hastalıkta ölüm oranı sanılanın çok altındadır. Hastalığın en ağır seyrettiği kişiler direnci düşük ve başka hastalığı olan kişilerdir. Yaşlılar yüksek risk grubundadır. Drenci düşük, kronik hastalığı olan vücut savunma sistemi zayıf yaşlılarımız çok dikkatli olmalıdır.

Yine geç saatlerde bulunmam planlı bir toplantı değil. Özel bir durum nedeniyledir. Bu gece sizi ve bütün halkımızı gerçekten üzen bir haberi aynı üzüntüyü hissederek bildireceğim. Bu cümleyi bu toplumun sağlık bakanı olmak yanında bir hekim olarak da kurmak istiyorum. Koronavirüsle mücadelemizde bugün ilk kez bir hastamı kaybettim. Toplumu temsilen bunun en yakın takip eden kişilerdenim. Kendisi 89 yaşındaydı, virüsü Çin temaslı bir çalışanından aldı. İlk kaybımız olan beyefendiye Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesinin üzüntüsü hepimizin üzüntüsüdür. Kendilerine sabır diliyorum. Hepimiz bu ölümü metanetle karşılamalıyız. Salgına dönüşmesi dünyada olduğu gibi ülkemizde de ihtimal dahilinde olan ve ciddi riskler içeren bu hastalığa karşı set çekmenin yolu tedbir almaktır.

Biliyorsunuz Avrupa ülkelerine sınırlarımızı kapattık, riskleri önlüyoruz. Umreden ve Avrupa ülkelerinden dönüş ise devam etti. Bu şekilde giriş yapanlar kontrolden geçirildi ve geçiriliyor. Bulgusu olanlardan test için numune alıyoruz. Temas hikayesi ve bulguları nedeniyle izole edilen vakalar bulunmakta ve yakınları taranmakta. Önceden tanı konan hastalarımızın temas çevresini incelemeden geçiriyoruz. Bugün yapılan testlerde pozitif sonuç 51 kişidir, toplam hasta sayımız 98 olmuştur. Belirttiğim gibi pozitif sonuçların büyük kısmı iyileşme ile sonuçlanıyor. Bunun için gerekli destek tedavisini veriyoruz. Dünyadaki sonuçlar iyi biliniyor, net bir iyimserlik yaratıyor

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.