DOLAR
32,3670
EURO
34,9587
ALTIN
2.325,36
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

“Türk liderler dinlendi” iddiası

“Türk liderler dinlendi” iddiası

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA), Washington yönetiminin siyasi talimatları doğrultusunda Türk liderleri de dinlediği iddia edildi.

Almanya’da bugün yayımlanan “Der NSA Komplex” adlı kitapta yer alan ve gizli belgelere dayandırılan iddiaya göre, NSA’in hakkında en yoğun istihbarat faaliyeti yürüttüğü ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.

NSA’in eski çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı gizli belgelerin ayrıntılarına yer verilen kitapta, Türk siyasi liderlerinin iletişimlerinin, NSA’in “en yüksek ikinci grupta” yürütülen istihbarat faaliyetleri kapsamında dinlendiği ileri sürüldü.

ABD BAŞKANI’NA SUNULUYOR

En yüksek ikinci düzeyde yapılan dinlemeler, NSA belgelerinde “Amerikan Başkanı’nın çok yüksek istihbarat öncelikleri” olarak nitelendiriliyor. Bu istihbarat bilgileri Beyaz Saray’a sunuluyor.

Der Spiegel dergisi muhabirleri Marcel Rosenbach ve Holger Stark tarafından yazılan kitaba göre, NSA’in en yüksek ikinci grup kategorisinde dinlediği bir diğer ülke de İsrail.

Snowden’ın sızdırdığı belgeler arasında bulunan “Ulusal İstihbarat Öncelikleri Çerçevesi” adlı 9 Nisan 2013 tarihli belgeye göre, NSA yürüttüğü dinleme faaliyetlerinde 32 farklı alana yoğunlaşıyor. Bu alanlar arasında “liderlerin niyetleri”, “dış politika hedefleri”, “uluslararası ticaret”, “ekonomik istikrar”, “askeri ve sivil altyapı”, “terörizm” gibi başlıklar bulunuyor.

NSA, gizli dinleme ve istihbarat faaliyetleri yürüttüğü ülkeleri öncelik sıralamasına göre farklı kategorilerde değerlendirirken, belgelerde en yoğun hedef alınan ülkeler olarak İran, Rusya, Çin ve Pakistan olarak sıralanıyor.

BÜYÜKELÇİLİKLER DİNLENDİ

Alman Spiegel yayınevi tarafından yayımlanan kitapta yer alan belgelere göre, NSA, ABD’deki uluslararası örgütler ve yabancı ülke temsilciliklerine yönelik olarak da dinleme faaliyetleri yürütüyor.

2010 yılına ait bir NSA belgesinde, AB’nin Washington ve New York temsilciliklerinin yan ısıra Türkiye, Fransa, Yunanistan ve İtalya büyükelçilikleri de NSA’in istihbarat ve gizli dinleme faaliyetlerinin hedefinde bulunduğu belirtiliyor. Belgeye göre, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı, ülkedeki 28 büyükelçilik ve diplomatik temsilciliği dinliyor.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.