DOLAR
32,3733
EURO
34,9950
ALTIN
2.325,67
BIST
9.091,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Türk Bilim İnsanları Sınır Tanımıyor

Türk Bilim İnsanları Sınır Tanımıyor

Türkiye’nin kendi iç kaynaklarıyla desteklenen bir ekip, çeşitli araştırmalar yapmak için Güney Kutbu’na gitti.

Zengin içme suyu, petrol ve maden yatakları bulunan Antarktika, hiç bir ülkeye ait değil. İsteyen ülke, bu kıtaya gidip çeşitli araştırmalar yapabiliyor.

Ünlü Türk denizcisi Piri Reis ilgili 500’üncü yıl etkinlikleri kapsamında Türkiye’den de iki bilim adamı Antarktika’ya gitti.

Piri Reis’in dünya haritasında yer verdiği Antarktika’ya giden bilim adamları Türkiye adına bazı araştırmalar yaptı.
Bulgaristan’ın sabit araştırma merkezini kullanan bilim adamlarından TAKBAM Bilim Kurulı Başkanı Orhan Polat yurda döndü.

Bilim araştırmalarının her dalı için bu kıtanın çok önemli olduğunu belirten Polat, “Bu kıtada her hangi bir araştırma amaçlı doğrudan Türkiye’den çıkan çalışmaları yok ben dolayısı ile ülkemizde bir farkındalık oluşturmak Antarktika kıtasından haberdar nesiller yetişmesi için Antarktika da uzmanlık alanıma giren depremle ilgili çalışmalar yaptım” dedi.

İlk defa geçici istasyonunun kurudulduğunu belirten Polat sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Kendi üniversitemizden bir deprem cihazı götürdüm. Bir ay borunca cihaz orada çalıştı. 50’ye yakında deprem kaydetti. Türkiye’de ilk defa Antarktika’da böylesine orijinal verileri analiz etme şansı bulacağız”

Türkiye Antarktika Kutup Bilimsel Araştırma Merkezi adına çalışma yürüten Orhan Polat, faaliyetleri konusunda bir rapor hazırlayacak.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.