DOLAR
32,5825
EURO
34,8367
ALTIN
2.417,68
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
32°C
Bilecik
32°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Açık
23°C

TSO BAŞKANI FEVZİ UZUN’UN ÖNERİLERİNİ BAŞBAKANA SUNACAK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Marmara ve Trakya Bölgelerinde yer alan Oda ve Borsa Başkanlarının katılımlarıyla gerçekleştirdiği istişare toplantısı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde 06 Ağustos Perşembe günü yapıldı.

TOBB Bölge Toplantıları Yönetmeliği’nin 3. Maddesi uyarınca 1. Bölge olarak belirlenen Marmara ve Trakya Bölgesi’nde yer alan İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Bilecik ve Bolu illerindeki Oda ve Borsaların temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıya Bilecik Ticaret ve Sanayi Odasını temsilen Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi UZUN katıldı.

Toplantıda ülkenin ekonomi gündeminde yer alan konular ele alınırken, bölgesel sorunlar ve bunlara ilişkin çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Bilecik TSO Başkanı Fevzi UZUN tarafından da bölgemizi ilgilendiren Ticaret ve Sanayi kuruluşlarının önündeki engeller ve çözümleri hakkında 5 önemli öneri sundu. Uzun’un Bilecik ekonomisi için hayati önem taşıyan önerileri şunlardı:

1 – İhracatlarımız için Gemlik ve İstanbul Gümrüklerini kullandığımızdan ulaşım ve nakliye giderlerimiz artmakta. Bu sebeple Serbest bölge ve Gümrük Müdürlüğü açılmalı.

2 – Hammaddeye ulaşılabilirlik açısında Bilecik mermer, seramik ve porselen sektöründe teşviklerden yeterince faydalanamıyor. Teşvik sistemleri düzenlenirken hammaddeye olan yakınlığı göz önünde bulundurulmalıdır.

3 – Bilecik’te üretim alanlarına göre mesleki Organize Sanayi Bölgeleri kurulmalı, özellikle Bilecik için önemli faaliyet alanları olan mermer, seramik ve granit işletmeleri için bu alanlar cazip fiyatlarla yatırım yapmak isteyen kuruluşlara tahsis edilmeli.

4 – Bilecik 3. Bölge teşvik kapsamında iken komşu illerimiz ( örneğin Kütahya, Düzce ) 4. Bölge teşvik kapsamında olduğundan yeni yatırımların bu bölgeler kaydığı tespit edilmiş ve konuyla ilgilli olarak teşvik sisteminin yeniden ele alınarak düzenlenmesi gerektiği bildirilmiştir.

5 – Mermer Ocakları için alınan orman izinlerinin Başbakanlığa tabi olması yeni ruhsatlar ve izinler bir kenara dursun mevcut yılllardır çalışan ocakların genişletme izinlerini dahi almakta zorlanıyoruz. İzinlerin alınamamasından veya geç verildiğinden dolayı fabrikalarımız hammadde sıkıntısı çekmekte ve gereksiz cezalar kesilmektedir. Konuyla ilgili maden kanunun biran önce  hayata geçirilmesi veya mevcut yasalar ve yönetmelikle devam edilecekse izinlerin bakanlıklara gönderilerek madencilik sektörünün önünün açılması talep edilmektedir.

Uzun’un sunduğu önerilerden ikisi TOBB VII. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurasında görüşülmek üzere kabul edildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında, ilgili Bakanlar ve Bürokratlar ile 365 oda ve borsanın başkanları ve Konsey üyelerinin katılımıyla, 7 Ağustos Perşembe günü TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecektir.

Bölgemizi ve İlimizi ilgilendiren ve TOBB VII. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurasında görüşülmek üzere kabul edilen konular ise şöyledir;

– Marmara / Trakya Bölgesindeki mevcut teşvik uygulaması gözden geçirilerek revize edilmelidir. Bölgelerin gelişmişlik farkları, hammaddeye yakınlık ve yakın pazarların ithalat ihtiyaçları gibi detaylar göz önünde bulundurularak ilçe düzeyinde yeni teşvik sistemi oluşturulmalıdır

– Sektör kümelenmeleri güçlendirmek için Gerede, Bilecik ve Susurluk ihtisas OSB’ ler kurulmalıdır.

Bilecik TSO Başkanı Fevzi UZUN; Trakya ve Marmara Bölgelerinde yer alan Oda ve Borsa Başkanlarının katılımlarıyla gerçekleştirilen istişare toplantısının bölgemizdeki Ticaret ve Sanayi kuruluşlarının yaşamış olduğu sorunları ve çözüm bekleyen konuların direkt olarak ilgili kurum ve bakanlıklara iletilmesi açısından önemli olduğunu ve kabul edilen iki konunun da ilimiz Ticaret ve Sanayi kuruluşları açısından önem arz ettiğini belirtti.f-uzun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.