DOLAR
32,5971
EURO
34,8409
ALTIN
2.495,63
BIST
9.471,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
16°C
Bilecik
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Şeyh Edebali Üniversitesinde ”Uluslararası ilişkilerde Kırım meselesi” tartışıldı.

Bilecik Şeyh Edebali Ünivesitesinde Tarih ve Kültür Sohbetlerinde ”Kırım Meselesi” tartışıldı.
Kırım’ın resmen Rusyanın işgaline uğradığını belirten 18 Mart Üniversitesi öğretim görevlisi Doç.Dr.Nuri Kavak; ”Biz bu işgali tanımıyoruz .”dedi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Sürekli Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen Tarih ve Kültür Sohbetleri isimli programa Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Bilecik 2. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğ. Halis Zafer Koç, Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Kırımlı, 18 Mart Üniversitesi Öğretim üyesi Do. Dr. Nuri Kavak, Kiev Taras Şevçenko Ulusal Üniversitesi öğretim üyesi Yaroslav Kalakura, Ulusal Üniversitesi öğretim üyesi Volodımır Melnik ve vatandaşlar katıldı.

“Uluslararası ilişkilerde Kırım meselesi”konusunda konuşan Kavak,”Bugün maalesef etnik, dinsel, tarihi bir çok bağımız olan Kırım ve Kırım tatarları coğrafyası maalesef tüm uluslararası hukuka, uluslararası anlaşmalara rağmen resmen Rusya’nın işgaline uğramıştır. Biz bu işgali tanımıyoruz, asla da tanımayacağız. Ancak bu işi tanımıyoruz demekle burada oturduğum yerde çok kolay izah ediyorum ama Kırım’da yaşayan soydaşlarımız için durum bu kadar da rahat değil. Kırım tatarları olarak biz uzun yıllardan beridir bunun tecrübelerini çok acı yaşadık. Yani yakın zamanda 18 Mayıs 1944’te yaşadık 10 binlerce Kırım Tatarı genci Kızıl Orduda Rusya’ya hizmet ederken, aynı zamanda geride bıraktıkları annelerini kardeşlerini, yaşlılarını ve çocuklarını trenlere bindirirken, Sibirya’ya, Özbekistan’a, Tacikistan’a gönderdiler. Bunların yarıdan fazlası trenlerde açlıktan, susuzluktan bir takım sebeplerden resmen katledildiler. Bunun tecrübelerini biz Kırım elden gittikten sonra defalarca yaşadık.Bugün Kırım, Karadeniz’de ki donanma için önemlidir. Bir çok sebep sayabiliriz. Ama tabi bu kadar önemi bir anlamda Rusya içinde Tatarsız bir Kırım olması karşılığıydı ve Rusya bunu yapabilmek için elinden gelen gerek sürgün, gerek soykırım, katliam hepsini denedi ve yaptı.” dedi.

Programın sonunda Bilecik Şeyh Edebali üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan katılımcılara üzerinde Şeyh Edebali’nin sözlerinin bulunduğu plaket verdi.

_DSC0215

_DSC0219

_DSC0245

_DSC0255

_DSC0252

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.