DOLAR
32,4242
EURO
34,4456
ALTIN
2.489,00
BIST
9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
30°C
Bilecik
30°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDEN MARS ROBOTU

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN TASARLADIĞI MARS ROBOTU İKİNCİ KEZ TÜRKİYE’DEN KATILAN TEK TAKIM OLARAK POLONYA’DA YARIŞACAK

Özyeğin Üniversitesi, uluslararası bir başarıya daha imza attı. ÖzÜ Rover Takımı, her yıl Polonya’da düzenlenen European Rover Challenge’a ikinci kez Türkiye’den katılan takım olmaya hak kazandı. 18 kişilik ÖzÜ Rover Takımı, Mars’a gidecek astronotlar için tasarladığı Merih-2 robotuyla, 10-13 Eylül 2016 tarihinde, tek Türk takımı olarak 10 farklı ülkeden 44 ekiple mücadele edecek.

Katma değer yaratan yenilikçi eğitim modeliyle dünya standartlarında eğitim verenÖzyeğin Üniversitesi, uluslararası başarılarına bir halka daha ekledi. Özyeğin Üniversitesi’nin 17 öğrenci ve bir öğretim üyesinden oluşan 18 kişilik ÖzÜ Rover Takımı, Mars’a gidecek astronotlar için tasarladıkları Merih-2 robotuyla tüm ön elemeleri geçerek European Rover Challenge’a bir kez daha Türkiye’den katılan tek takım olmaya hak kazandı. Genç bilim insanlarının tasarımlarının yarıştığı European Rover Challenge’a geçen yıl Türkiye’den katılan tek takım olan ÖzÜ Rover Takımı, bu yıl da tek Türk takımı olarak, 10 farklı ülkeden 44 takım ile 10-13 Eylül 2016 arasında Polonya’da mücadele edecek. Yarışmada takımların 50 kg ağırlığında ve maksimum 15 bin Euro maliyete sahip bir gezgin robotla, çeşitli görevleri gerçekleştirmeleri bekleniyor. Yarışmadaki takımların toplam bütçesi 1 milyon USD’ye kadar ulaşıyor.

 

MARS’A GİDECEK ASTRONOTLARA DESTEK

Özyeğin Üniversitesi Makina Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özkan Bebek’in liderliğinde, ÖzÜ öğrencileri Mehmet Can Yıldırım, Ali Yaşar, Alp Yıldırım, Barış Balcı, Batıkan Özgür, Begüm Sunal, Can Evyapan, Deniz Kurt, Emre Kağan Çiçek, Oğuzhan Dalgıç, Sercan Aydoğdu, Sena Şevval İnan, Yağız Atasoy, Arjen Kılıç, Canay Demir, Yılmaz Hıdıroğlu ve Nisan Kuzuluk’tan oluşan ÖzÜ Rover Takımı, uzay robotları konusunda araştırma yapmak ve konu ile ilgili yarışmalara katılmak üzere kuruldu.

European Rover Challenge’a geçen yıl Merih-1 robotuyla katılan ÖzÜ Rover Takımı, bu yıl daha da gelişmiş bir model olan Merih-2 gezginini tasarladı. Mars koşulları göz önünde bulundurularak tasarlanan Merih-2, hem astronotlara yardımcı olmayı hem de yeni keşifler yapmayı hedefliyor. Geçen yılki robota göre boyutları küçülen ve hafifleşen Merih-2, Mars’ın yüzeyinden toplanan örnekleri daha araç üzerindeyken analiz edebilecek şekilde tasarlandı.

ÖzÜ Rover Takımı, her yeni tasarımda robotları bir adım daha geliştirerek Mars’a yollanması planlanan robotlara ilham kaynağı olacak yeni fikirler üretmeyi hedefliyor. Bu amaç için düzenlenen uluslararası yarışmalara katılarak tasarımlarını paylaşıyor. Robotlar yapılırken her öğrenci kendi alanında daha fazla uzmanlaşma imkânı buluyor. Aynı zamanda çok disiplinli takım yapısı içerisinde geleceğin mühendisi öğrenciler farklı alanlarda çalışma olanağı da buluyor.

Üniversite düzeyinde gezgin robot (Mars Rover) yarışmalarının ilki 2007 yılında URC (University Rover Challenge) adı altında Mars Society tarafından başlatıldı. Bu yarışmaların ana amacı, uzayda bir görev esnasında astronotlara yardımcı olan bir gezginin çalışma prensiplerinin benzerlerinin geliştirilerek, üniversite öğrencileri tarafından denenmesi. 2014 yılından itibaren de URC’ye paralel olarak Avrupa Uzay Vakfı liderliğinde Avrupa Uzay Ajansı (ESA) gibi kuruluşların da ortaklığıyla ERC (European Rover Challenge) organize edilmeye başlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.