DOLAR
32,3715
EURO
35,0331
ALTIN
2.324,05
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Ortopedi alanında kök hücre tedavileri gelecek vaat ediyor

Ortopedi ve Travmatoloji alanında yeni teknolojilerle ameliyatsız tedaviler mümkün

Ortopedi ve Travmatoloji alanında son 10 yılda hem bilgi teknolojileri hem de implant dizayn teknolojileri alanında çok hızlı değişimler ve ilerlemeler yaşanıyor. Türkiye’nin özellikle omurga cerrahisinde ileri seviyede olduğunu belirten uzmanlar, inovasyon harikası ürünlerle tedavi süreçlerinin hız kazandığını belirtiyor. Omurlar arasındaki disklerin dejenerasyonu ve eklemlerde kıkırdak hasarı, kök hücre tedavileriyle iyileştirilirken manyetik rot teknolojisi ile de çocukluk çağında erken tespit edilen skolyoz, çok zahmetli ameliyatlara gerek kalmadan tedavi edilebiliyor. Bu alandaki en yeni gelişmeler ise, ortopedi ve sarf malzemeleri için özel bölüm ayrılan EXPOMED fuarında yer alıyor.

Dünya genelinde yaşlanan nüfusun giderek artmasının farkındalığıyla ortopedi alanında yeni cerrahi teknikler ve tıbbı ürünler ortaya çıkmaya başladı. Son 10 yılda hem bilgi teknolojileri hem de implant dizayn teknolojileri alanında çok hızlı değişimler ve ilerlemeler kayıtlara geçerken, kök hücre çalışmaları ilk sırada yer aldı. Yine bir diğer hızlı gelişme kaydeden alan da 3 boyutlu yazıcıların ortopedi alanında kullanılmaya başlanması. Bu teknoloji ile kişiye özel ortez ve protezler geliştirilerek tedavi daha hızlı ve ideal standartlarda yapılabiliyor.

Doç. Dr. Çağatay Öztürk: Ortopedi alanında kök hücre tedavileri gelecek vaat ediyor
Kök hücrelerin embryonik hayattaki ilk hücreler olduğunu ve farklı doku ve organ hücrelerine dönüşme potansiyelleriyle tıpta önemli bir yeri olduğunu belirten Doç. Dr. Çağatay Öztürk, “Ortopedi ve travmatoloji alanında son 10 yılda hem bilgi teknolojileri hem de implant dizayn teknolojileri alanında çok hızlı değişimler ve ilerlemeler kayıtlara geçti. Bunların en önemlilerini sayacak olursak ilk sıraya; Kalp kası, saç dökülmesi vb. rahatsızlıklarda insan vücuduna rahatlıkla enjekte edilebilen kök hücre çalışmalarını alabiliriz. Fakat yüzde yüz sonuç almak tabii ki mümkün değil. Çünkü her ne kadar enjekte edilen bireyin kendi kök hücresi olsa da, onun kaynağı kişinin kendi kanı ve iliği. Farklı bir bölgeye enjekte edildiğinde bağışıklık sistemimiz onu yabancı olarak algılıyor ve yok etmeye başlıyor. Yine de baktığınızda günümüzdeki gelişmeler ortopedi alanındaki kök hücre tedavileri için gelecek vaat ediyor. Ortopedi alanında bir diğer önemli gelişme ise implant teknolojilerindeki hızlı gelişmelerdir. Bugün ortopedi pratiğinde kullanılan birçok implant son 10 yıl içerisinde geliştirilmiştir. Mıknatıslı, uzaktan kumandalı implant teknolojileri ile ameliyata gerek kalmadan bazı tedaviler yapılabilmekte. Yine bir diğer hızlı gelişme kaydeden alan da 3 boyutlu yazıcıların ortopedi alanında kullanılmaya başlanmasıdır. Bu teknoloji ile kişiye özel ortez ve protezler geliştirilerek tedavi daha hızlı ve ideal standartlarda yapılabilmektedir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.