DOLAR
32,5282
EURO
34,8785
ALTIN
2.435,87
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Olta İpinden Yapay Kas Üretildi

Olta İpinden Yapay Kas Üretildi

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Göktepe, Teksas Üniversitesi’nde yapay kasla ilgili araştırma yapan ekiple ortak bir çalışma yaptıklarını belirtti.

Göktepe, “Ziyaretimizde laboratuvarda bir dikiş ipliği gördük. Bu ipliği karbon nano tüp ile kaplayarak deneme yaptık. Bu malzemeye çok küçük bir elektrik akımı verdiğimizde, aynen nano tüp iplikten yapılan kas gibi hareket ettiğini tespit ettik. İşte bu bizim için dönüm noktası oldu” diye konuştu. Farklı yöntemleri araştırmaya başladıklarını ifade eden Göktepe, yapay kası dikiş ipliği ve oltalarda kullanılan misinadan da yaptıklarını söyledi.

 

Özer Göktepe, ürettikleri yapay kasın insan kasının kaldırabileceği ağırlığın 117 kat daha fazlasını kaldırabildiğini kaydederek, şunları söyledi:

“Bu, çok daha ucuz bir malzeme. Isıyla, ışıkla, elektrikle, mikrodalgayla ve kimyasallarla harekete geçirebileceğiniz ve uyarabileceğiniz bir kas. İnsan kası, yüzde 20 oranında kasılabiliyorken, bu yapay kas yüzde 50 oranında kasılabiliyor. Yapay kas, dakikada 10 bin kez kendi etrafında dönerek, takılan ağırlığı döndürme gücüne de sahipken, kasılma hareketini de milyonlarca kez, hiç deformasyona uğramadan ve bozulmadan gerçekleştirebiliyor.”

Ürettikleri yapay kasın kullanılabilir en makul malzeme olduğunu söyleyen Göktepe, “İnsan yüzündeki mimikleri bire bir taklit edebilen robotların yapımında bu yapay kası kullanabiliriz. Casus böcekler ve benzeri hayal gücüne bağlı şeyler de bu yapay kastan yapılabilir” şeklinde konuştu.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.