DOLAR
32,4917
EURO
34,7613
ALTIN
2.481,38
BIST
9.493,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
19°C
Bilecik
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C

Numan Kurtulmuş atandı

Gelişen 8 Ülke (D-8) Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamaya göre, Akil Adamlar Grubu (AAG) Genel Sekreter Seyid Ali Muhammed Musavi’nin teklifi ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun girişimiyle 19 Aralık’ta kuruldu.

Türkiye, üye ülkelerden üst düzey diplomat, akademisyen ve siyasetçilerin oluşturduğu gruba, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’u atadı.

AAG, 1997’de kurulan örgütün yapısını, 17 yıllık icraatını, başarılarını değerlendiren ve hedeflerini tayin eden bir tavsiye raporu hazırlayacak.

Rapor, eylülde yapılacak Dışişleri Bakanları Toplantısı’na, yıl sonunda Türkiye’de düzenlenecek Devlet Başkanları Zirvesi’ne sunulacak.

BAŞARILARI, D-8’İN POTANSİYELİNİ TAM YANSITMIYOR

D-8 Genel Sekreteri Ali Musavi, AAG’yle ilgili yaptığı açıklamada, D-8’in bugüne kadar pek çok önemli başarıya imza attığını belirterek, “Ticaret, vize gümrük ve sivil havacılık anlaşmaları D-8’in başarılarından bazıları. D-8 özel sektörü bir araya getirmesinin yanında, hükümetler arasında da bilgi ve tecrübe paylaşımına öncülük etti. Ancak gelinen noktada tüm bunların yeterli olduğunu söylememiz mümkün değil” diye konuştu.

D-8’in sekreteryasının ve örgüt içi işbirliği mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Musavi, şu bilgileri verdi:

“Başarıları, D-8’in potasiyelini tam olarak yansıtmıyor. Zira D-8 ülkeleri İslam dünyasının ilk 10 ekonomisi arasında yer alıyor. Nüfus açısından da yüzde 70’ini oluşturuyor. Üye ülkeler sanayileri, tarımlarıyla üretici ekonomi konumundalar ve büyük doğal kaynaklara da sahipler. D-8’in önümüzdeki yıllarda daha aktif olması ve bir gelecek vizyonu belirlenmesi için AAG çalışmasına ihtiyacımız vardı.

Türkiye kurucu ülke olarak bu oluşuma öncülük etti. Türkiye’nin bu yıl dönem başkanlığını devralmasının öncesinde bu adımı atması, D-8’e verdiği önemi açıkça ortaya koymakta. Ayrıca Numan Kurtulmuş’un akil adam olarak atanması da konuya verilen önemin bir diğer göstergesi. Kurtulmuş gerek akademik alanda gerekse siyasetteki bilgi ve birikmiyle Türkiye’nin önde gelen insanlarından. Kendisinin bu bilgi ve birikimiyle D-8’e çok şey katacağına inanıyorum.”

Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’dan oluşan D-8, 15 Haziran 1997’de İstanbul’da yapılan devlet ve hükümet başkanları zirvesiyle kuruldu. D-8’in merkezi, İstanbul’da bulunuyor.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.