DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C

Madde Bağımlılığı ve Korunma Yöntemleri Anlatıldı

Madde Bağımlılığı ve Korunma Yöntemleri Anlatıldı. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi(BŞEÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından çalışan ve öğrencilere yönelik olarak beden ve ruh sağlığı, kişilerarası iletişim, toplum sağlığı konularında her yıl düzenlenen etkinlikler kapsamında bu kez “Madde Bağımlılığı ve Korunma Yöntemleri” isimli konferans düzenlendi.

İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi konferans salonunda Bilecik İl Sağlık Müdürlüğünden Psikolog Reyhan Çokyaman’ın sunumu ve anlatımıyla gerçekleşen etkinliği Üniversite çalışanları ve öğrenciler ilgiyle izledi.

Madde bağımlılığının ne olduğunu anlatarak sözlerine başlayan Psikolog Reyhan Çokyaman, “vücudun bir yada birden fazla işlevini olumsuz etkileyen maddelerin kullanılması ve zarar görüldüğü halde bu alışkanlıkların bırakılamamasına madde bağımlılığı denir” dedi. Herkesin bağımlı olabileceğini ve bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğuna vurgu yapan Çokyaman, bağımlı olunan maddenin bırakılmasında, bireysel çabaların olumsuz sonuçlanması durumunda kişilerde özgüven eksikliğinin olacağını söyledi. Tıbbi destek ve doğru yöntemlerle bağımlılığın bırakılmasına yönelik çabaların daha doğru olduğunu belirten Çokyaman konuşmasına şöyle devam etti. “Bağımlılığın yaşı yoktur her yaşta bağımlı olunabilir. Yasadışı madde kullanımında hedef 15-25 yaş arasındaki genç kuşaktır bunun yanı sıra sigaraya başlama yaşı kimi zaman 6-7 lere kadar düşüyor. Bazı yörelerde sünnet olan çocuklara sigara içirilmesi gibi adetlerin olduğunu görüyoruz ve bu olaya maruz kalan çocukların sigaraya özenmeleri kaçınılmaz olur.”

Konferansta ayrıca Dr. Ayşe Subaşı Özkan, Bağımlılık nedir ve sonuçları, sigara nedir ve nasıl bağımlılık yapar, sigara bağımlılığının neden olduğu hastalık ve vücuda verdiği zararlar, sigarada yar alan katkı maddeleri nelerdir, pasif içicilik, nargile ve elektronik sigarının zararları, kaçak ve sahte tütün ürünleri, sigarayı bırakan bir kişinin vücudunda meydana gelecek değişiklik konularına ilişkin bilgiler verdi.

Tütün kullanılmasının psikolojik, sosyal ve fiziksel olarak birçok zararının bulunduğuna vurgu yapan Özkan, Sigara bağımlısı olan kişilere bakıldığında genelde arkadaş ortamlarında bu alışkanlığa başladıklarını söyledi.

Nasıl bağımlı olunur ve bağımlılığın sonuçları, ne kadar sürede bağımlı olunur, uyuşturucu madde bağımlılığı, bağımlı kişilerde görülen özellikler gibi konulara ilişkin bilgilerinde verildiği konferans soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.