DOLAR
32,3346
EURO
35,0867
ALTIN
2.308,85
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Londra Belediye Meclisi’ne 16 Türk seçildi

İngiltere’nin başkenti Londra’da Türk nüfusun yoğun olarak yaşadığı Enfield bölgesinde 16 Türk kökenli aday, belediye meclis üyeliğine seçilirken, ülke genelinde yaklaşık 30 Türk kökenli kişinin belediye meclislerinde üyelik koltuklarını kazanmaları bekleniyor.

İngiltere ve Kuzey İrlanda’da dün yapılan yerel seçimde bazı bölgelerde oy sayımı devam ederken, bazılarında ise sayım tamamlandı. Türklerin yoğun olarak yaşadığı ve Türk kökenli belediye meclis üyelerinin aday olduğu Enfield bölgesinden 13’ü İşçi Partisi’nden, 3’ü ise Muhafazakar Parti’den olmak üzere toplam 16 kişi belediye meclis üyeliğine seçildi. Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir diğer bölge olan Haringey’den ise 5 Türk İşçi Partili aday seçildi. Islington gibi bölgelerde ise oy sayımına devam ediliyor.

Enfield bölgesinde Ponders End ilçesinde İşçi Partisi’nden belediye meclis üyeliğine seçilen Ayfer Orhan, yaptığı açıklamada, Türkçe konuşan topluluktan çok sayıda adayın seçimlerden başarıyla çıktığını belirterek, “Türk adaylardan büyük çoğunluğu seçildi. İngilizlerin de İngiltere’de yaşayan diğer etnik unsurların da bize ihtiyaçları var” dedi.

Orhan, “Bütün topluma değişik bir gözle bakıp, insanların ihtiyaçlarını daha farklı şekilde anlayabiliyoruz. Çünkü biz de o yollardan geldik. Mesela ailem 1960’larda Kıbrıs’tan İngiltere’ye geldiğinde, biz ailece ev bulamadık. Bize İngilizler kapılarını açmazlardı, yabancıyız diye ev, oda vermezlerdi. Biz nasıl ev sahibi olduk? Bizden önce buraya gelen Türk toplumuna gittik ve öyle kalkınabildik. Zor yollardan geldiğimiz için toplumu daha iyi anlayabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“HÜKÜMETE REFORM MESAJI VERİLDİ”

Enfield bölgesinden beşinci kez belediye meclisi üyeliğine seçilen Muhafazakar Partili Doğan Delman ise AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’ne (UKIP) verilen oylardan olumsuz etkilendiklerini kaydederek, “Bizden daha fazla oy aldıkları için, bu İşçi Partisi’nin işine geldi” dedi.

İngiltere’de halkın şu anda büyük bir kısmının Avrupa’ya şüpheyle baktığını dile getiren Delman, “Yarın bir referandum olsa, toplumun büyük bir kesimi Avrupa’dan çekiliriz oyu kullanabilir. Şu anda böyle bir durum var. Millet UKIP’e oy vermekle, Avrupa konusunda hükümete daha reformcu olma mesajı veriyor” diye konuştu.

Delman, yeni dönemdeki projelerine ilişkin olarak ise şunları ifade etti:

“Seçildiğim Enfield bölgesinde kontrol, İşçi Partisi’nin elinde kalmış oluyor. Dolayısıyla yerel politikaları onlar belirleyecekler. Ancak hatırladığım kadarıyla, merkezi hükümet, belediyeleri daha fazla konut inşa etmek için teşvik ediyor, bir bütçe ayırıyor. Ben de bu konuyu destekleyeceğim. Çünkü, vatandaş yıllarca geçici evlerde kiracı olarak kalıyor, ev alamıyor. Bölgemizde konuta büyük ihtiyaç var. Seçilmiş bir meclis üyesi olarak hem genel toplum hem de Türk toplumu için elimden geleni, her zaman yaptığım gibi, yapmaya devam edeceğim.”

 “UKIP TİLKİSİ, KÜMESE GİRDİ”

Bu arada şimdiye kadar açıklanan 129 belediye meclisinde İşçi Partisi 240 ve UKIP 140 koltuk kazanırken, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın lideri olduğu Muhafazakar Parti 179, Başbakan Yardımcısı Nick Clegg’in genel başkanı olduğu Liberal Demokrat Parti ise 232 belediye meclis üyeliğini kaybetti.

Seçim sonuçlarında, Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) ile muhalefetteki İşçi Partisi’ndeki yükseliş dikkati çekti. AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen UKIP’in genel başkanı Nigel Farage, seçim sonuçlarının, partisinin, gelecek yılki genel seçimde “ciddi bir oyuncu” olacağını gösterdiğini söyleyerek, “UKIP tilkisi, Westminster kümesine girdi” dedi.

İngiltere’de 161, Kuzey İrlanda’da ise 11 belediye yönetimi ile 4 bin 232 belediye meclis üyesini belirlemek için dün sandık başına gidilmişti. Yerel seçime katılım oranı yüzde 36 olarak tespit edildi.

Yerel seçimin şu ana kadar sayılan oylarına göre hazırlanan ve genel seçimle ilgili tahmin yürütülen “Öngörülen ulusal oy payına” göre, İşçi Partisi oyların yüzde 31’ini, Muhafazakarlar yüzde 29’unu, UKIP yüzde 17’sini, Liberal Demokratlar ise yüzde 13’ünü aldı.

Birleşik Krallık’ta dün bazı bölgelerde yapılan yerel seçimin sonuçları, gelecek yıl Mayıs ayında genel seçimin yapılacak olması nedeniyle önem taşıyor ve önemli bir gösterge olarak değerlendiriliyor.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.