DOLAR
32,3269
EURO
35,0739
ALTIN
2.300,06
BIST
8.991,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Kripto ile sertifika aynı yerde üretilmemeli

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Kriptolu telefonu üreten kurumla sertifikayı üreten kurum aynı olmamalı” dedi. Şu anda bunun aynı olduğunu ve bunun ciddi bir güvenlik açığı yarattığını belirten Işık, “Normalde kurumların sertifikayı kendisinin üretmesi lazım. Onunla ilgili çalışmalar sürüyor.” dedi.

Her türlü güvenlik açığını teker teker ortadan kaldırıldıktan sonra yüzde yüz güvenli olduğuna emin olunduğu noktada telefonların tekrar kullanıma girebileceğini kaydeden Işık, “TÜBİTAK’ta görevden almalarla ilgili kriterlerimiz var. Eğer amirinin değil de abisinin talimatını yerine getiriyorsa bunu kesinlikle TÜBİTAK’ta tutmayız. Onun dışında kişinin görüşü, duruşu, davranışı, yaşam tarzı, bunların hiç birisi bizi ilgilendirmez. İşini yapması, ülkesine bağlı olması, devletine sadık olması bizim için yetiyor.” diye konuştu.

Genelkurmay Başkanlığı’nın TÜBİTAK’tan kriptoyu aldığını ancak sertifikayı kendi ürettiğini vurgulayan Işık, “Genelkurmay Başkanlığı bunu yapmış. Bu doğru bir iştir. Güvenlik tedbirini almış ama özellikle diğer kurumlarda sertifikayı da TÜBİTAK üretmiş. Bu yapı da orada çöreklenmiş olunca orada ciddi bir güvenlik zaafı oluşmuş” diye konuştu.

Kriptolu telefonların dinlenmesinin kesin olduğunu, kimin ve nasıl dinlediğini araştırdıklarını belirten Işık, “Bu telefonların sanıyorum çoğu şu an kullanılmıyor. Ben mesela hiç kullanmadım.” dedi. Işık, sertifikayı Başbakanlığın, MGK’nın ya da Cumhurbaşkanlığı’nın üretebileceğini, bunun teknik bir konu olduğunu söyledi.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.