DOLAR
32,5826
EURO
34,7975
ALTIN
2.513,17
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

KINIK KÖYÜ KIRSALDA TASARIM ETKİNLİĞİ TANITIM TOPLANTISI

KINIK KÖYÜ KIRSALDA TASARIM ETKİNLİĞİ TANITIM TOPLANTISI

Bilecik Valiliği ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) iş birliğinde 11-12 Ağustos 2018 tarihinde gerçekleştirilecek ‘Kınık Köyü Kırsalda Tasarım Etkinliği’ için tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Bilecik Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Vali Tahir Büyükakın,Milletvekili Selim Yağcı, Belediye Başkanı Nihat Can, Pazaryeri Kaymakamı Bayram Sağır, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, TSO Başkanı Şükrü Keskin ilgililer katıldı.

BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, yaptığı açılış konuşmasında, gelenekle modernin, zanaatla sanatın, akademi ile ustaların bir araya gelerek Kınık Köyü’nün ve Kınık çömleğinin tanıtılmasının amaçlandığını belirterek; ‘’Bugün burada Bilecik’in ilçesi Pazaryeri’nin 100 yılı aşkın geçmişi olan çömlekçilik sanatıyla ilgili yapılan çalışmaları daha ileriye götürmek, ticari yönden biraz daha teşvik edici mekanizmaları kullanma açısından bir etkinlik planladık. Bizler Kalkınma Ajansları olarak bölgeler arasındaki kalkınmışlık farklarını azaltmaya çalışıyoruz. İlk hedefimiz tabii ki sanayi ve teknolojinin geliştirilmesi. Bununla beraber özellikle kırsalda yerel kalkınma fırsatlarını değerlendirmek de çalışma alanlarımız içerisinde yer alıyor. İnşallah Kınık Köyü’nde de yaptığımız bu etkinliklerle de farkındalığın arttırılması, 100 yıla yakın bir geçmişi olan çömlek sanatının daha ileriye götürülmesi, ticarete katkılarının arttırılması ve bölgenin daha da geliştirilerek turizme katkı sağlayacağını ümit ediyoruz.” dedi.

Toplantıda konuşan Vali Tahir Büyükakın ise Kınık’ta yapılacak etkinlik kapsamında üreticilerin doğru tasarımla beraber doğru mekanlarda alıcılarla buluşturulduğunda istenilen faydayı sağlayabileceğini belirtti.

Ustalarının ellerinden çıkan çömlek tasarımlarının Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi hocaları ve öğrencileri ile birlikte yapıldığını dile getiren Vali Büyükakın, sonucunda çıkan ürünlerin alıcıyla buluşturulacağını ifade ederek; ‘’Yaklaşık 6 ay kadar önce arkadaşlarımızla oturduk ve Kınık çömleği konusunda ne yaparız diye düşündük. Bu tür konularda yaratıcı bir şey yapmak istiyorsanız önce şapkayı önünüze koyup düşüneceksiniz. Daha evvelinde Kınık’tan arkadaşlarımız geldiler doğal gaz istediklerini söylediler. Doğal gaz onların maliyetini düşürecekti bunu biliyoruz ama doğal gaz getirdiğimizde mesele çözülmeyecek onu da biliyoruz, kendilerine bunu da anlattık. Çünkü işin doğası o üretimin o haliyle piyasada pazar bulma olanağı yaratmıyor. Asıl sıkıntı bu. Bu etkinliğe bir tarafta bu tasarımı yapanlar, hocalar ve öğrenciler diğer tarafta bizim geleneksel ustalarımız diğer yandan da hediyelik eşya sektöründe, mobilya sektörü vs. sektörlerdeki alıcı olabilecek sektörlerdeki alıcılar katılacak. Biz bunu buluşturursak geleneksel sanatı hem yaşatma imkanı yaratmış oluruz hem de onların kazandıkları gelirin artmasına vesile oluruz dedik. Bu anlamda gerçekten etkili olabileceğini düşündüğümüz bir organizasyon. Alıcıyla üretici doğru bir mekanda doğru bir tasarımla buluşturursanız bu oraya değer katacaktır diye düşünüyoruz. İnşallah öyle olacak” ifadelerini kullandı.

Bu tür etkinliklerle birlikte geleneksel sanatı hem yaşatma hem de kazancını arttırmayı hedeflediklerini kaydeden Vali Büyükakın, etkinliğe tüm Bilecik ve çevre illerdeki halkı davet etti. Ülke gündemiyle ilişkili olarak doların yükselmesini ve ülke üzerinde oynanan oyunlara da değinen Vali Büyükakın, “bunlara karşı inadına üretim demeliyiz”dedi.

Milletvekili Selim Yağcı ise gerçekleştirilen toplantının hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulunarak; ‘’ “Amacımız yeni şeyler keşfetmekten ziyade mevcut değerlerimizi tespit edip bu değerlerimizin altını çizerek bir farkındalık oluşturmaktır. Taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek; Dirilişin, kuruluşun ve kurtuluşun beşiği olan bir şehir. İçinde birçok değerleri barındıran bu şehirde bu değerlerin altının yeterince çizilmediği için, ülke ve dünya çapında gerekli faydayı sağlayamamıştır. Burada yüzyıllardır yapılan çömlekçiliği, başarılı tasarımlarla geliştirirsek şehrimizin tanıtımına çok büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

Toplantı, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.