DOLAR
32,5435
EURO
34,8563
ALTIN
2.436,22
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C

TOPRAK, USTA ELLERDE YENİ TASARIMLARLA HAYAT BULUYOR

Bilecik Valiliği ile Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) iş birliğinde 11-12 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek ‘Kınık Köyü Kırsalda Tasarım Etkinliği’nin tanıtım toplantısı yapıldı.

Bilecik Şeyh Edebali Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Bilecik Valisi ve BEBKA Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Büyükakın, Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, Bilecik Belediye Başkanı Nihat Can, Pazaryeri Kaymakamı Bayram Sağır, Bilecik TSO Başkanı Şükrü Keskin, Pazaryeri Belediye Başkan Vekili Recep Aktaş ve BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim ile Çömlekçilik ve El Sanatları Derneği Başkanı İsmail Tekin katıldı.

Toplantının açılışında konuşan ve “Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın önceliği sanayi ve teknoloji ile ar-ge olmakla birlikte, yerel kalkınma fırsatları da üzerinde çalıştığımız önemli konu başlıklarından bir tanesi. Bu itibarla ‘Kınık Köyü Kırsalda Tasarım Etkinliği’ni Bilecik Valiliği ile birlikte destekliyoruz” diyen BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, BEBKA’nın geçmiş dönemde Bursa, Eskişehir ve Bilecik’te gerçekleştirdiği farklı alanlardaki tasarım etkinliklerine değindikten sonra Kınık Köyü Kırsalda Tasarım Etkinliği ile Kınık’ta üretilen çömleğin katma değerinin arttırılması ve çömlek ustaları için yeni iş bağlantılarının kurulmasının amaçlandığını ifade etti. Gerim ayrıca, 2013 yılından bu yana Pazaryeri Kaymakamlığı’nın ‘Topraktan çömleğe, çömlekten dünyaya’ projesi dahil Pazaryeri’ne ve Kınık köyüne toplamda 4 projeye 407 bin TL kaynak aktarıldığını belirtti.

Gerim şunları söyledi: “Bu çalışmaların niteliğinde 2017 yılında Bilecik Kurşunlu köyünde Kırsalda Tasarım Etkinliği düzenlenmiştir. Eko turizm faaliyetleriyle ön plana çıkan Kurşunlu köyünün bilinirliğin artması ve kırsal kültürün köy görselliğine yansıması amacıyla köy duvarları akademisyenler ve öğrenciler tarafından boyanmıştır. Bu etkinliğin sonucunda Kurşunlu Köyü, 9 Eylül Üniversitesi ve Yaşayan Şehir Komitesi tarafından düzenlenen ‘Şehir Ödülleri 2017’ isimli yarışma kapsamında Yılın Köyü olarak seçiliştir. 11-12 Ağustos tarihlerinde etkinliğimizin de benzer sonuçlara vesile olmasını temenni ediyoruz.”

Bilecik Milletvekili Selim Yağcı da “Amacımız yeni şeyler keşfetmekten ziyade mevcut değerlerimizi tespit edip bu değerlerimizin altını çizerek bir farkındalık oluşturmaktır. Taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek; Dirilişin, kuruluşun ve kurtuluşun beşiği olan bir şehir. İçinde birçok değerleri barındıran bu şehirde bu değerlerin altının yeterince çizilmediği için, ülke ve dünya çapında gerekli faydayı sağlayamamıştır. Burada yüzyıllardır yapılan çömlekçiliği, başarılı tasarımlarla geliştirirsek şehrimizin tanıtımına çok büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

Bilecik Valisi ve BEBKA Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Büyükakın ise şunları söyledi: “Çömlekçilik ve el sanatıyla yapılan eşyaları mobilyacılar alıyor, süs ve hediyelik eşyası satan dükkânlar alıyor. Biz bu alıcılarla bizim üreticilerimizi buluşturalım istedik. Bununla ilgili çalışmalar sürüyor. Bunun yanında bir de tasarım gerekiyordu. Tasarım için de Güzel Sanatlar Fakültelerimizin ilgili bölümlerinde akademisyenler ve öğrenciler gelip geleneksel üretimimizi hediyelik eşya tasarımına döndürecek şekilde bir tasarım atölyesi yaptılar. Beş akademisyen, beş usta ve dokuz öğrenci orada tasarımlar gerçekleştirdiler. Bu tasarımlar, 11-12 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek ‘Kınık Köyü Kırsalda Tasarım Etkinliği’nde alıcıyla buluşacak. Bu hem sektörü hem alıcıları bir araya toplayacak, hem de geleneksel sanatlar yaşamayı sürdürecek, bir de kazandıkları gelirin artmasına vesile olacağız. Alıcıyla üretici doğru bir yerde doğru bir tasarımla buluşursa bu oraya değer katacaktır. Bilecik, geleceğin parlayan yıldızı olacak. Önümüzdeki 25 yıl içinde Türkiye’nin en hızlı gelişen 10 ilinden bir tanesi olacak. Bunun için çalışıyoruz.”

Çömlekçilik ve El Sanatları Derneği Başkanı İsmail Tekin de etkinliğin sektöre büyük faydalar sağlayacağını belirtirken, Valilik ve BEBKA ile emeği geçen diğer kurumlara şükranlarına sundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.