DOLAR
32,4432
EURO
34,7597
ALTIN
2.441,10
BIST
9.919,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Çok Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
19°C

İstanbul’da 3 Milyon Kişi Borçlu

İstanbul’da 3 Milyon Kişi Borçlu

Çok sayıda kişi borcunun olduğunu bilmiyor.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Dakın, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı (İVDB) kayıtlarına göre Nakil Vasıtaları Vergi Dairesi’ne borçlu mükelleflerin sayısının 2013 Aralık sonu itibariyle yaklaşık 1,6 milyon olduğunu ifade ederek, söz konusu borçlu mükelleflerin borç kaynağına bakıldığında yüzde 65’inin trafik para cezasından, yüzde 30’unun motorlu taşıtlar vergisinden (MTV), geri kalanının ise karayollarından kaçak geçiş cezalarından ve kara taşımacılığına aykırı taşımacılık cezalarından kaynaklandığını söyledi.

Trafik para cezası ve MTV borçlularının yanı sıra diğer vergi borçluları da hesaba katıldığında, borçlu mükellef sayısının 3 milyonu bulduğuna işaret eden Dakın, “Bu da İstanbul’da yaşayan yaşlı, kadın çoluk çocuk, her 10 kişiden 2’sinin vergi dairelerimize borçlu olduğu anlamına gelmektedir. Sadece yetişkinler itibariyle bakıldığında ise bu oran çok daha vahimdir” dedi.

Toplam 3 milyon borçlunun yüzde 60’ının 1.000 liranın, yüzde 85’inin de 5 bin liranın altında borçlu olduğunun bilgisini veren Dakın, şunları kaydetti:

“Esasına bakılırsa çoğu mükellefimizin bu borçlarından haberdar olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bazı durumlarda da borç ödendiği halde, söz gelimi sadece plaka numarasının bir harfi veya rakamı yanlış girildiği için, ilgili borç kapatılamamakta, ödenen para da emanet bir hesapta doğru hesaba aktarılmayı beklemektedir. Söz konusu meblağlar düşük olduğundan tahsil takibi güçleşmekte, ödeme emirlerinin düzenlenmesi, postaya verilmesi ve takibi bile ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Bu sebeple 2014 yılının başlarında konuyu mümkün mertebe gündemde tutarak, tüm mükelleflerimizi borçlarını öğrenmeye ve ödemeye davet ediyoruz.”

KDV, ÖTV ve geçici verginin haricindeki hemen hemen tüm vergiler için taksitlendirme talep edilebildiğini vurgulayan Dakın, “İyi niyetli mükelleflerimiz için her türlü kolaylık idaremizce gösterilmekle birlikte, vergi borcunu ödemeyenler için cebri takibat yollarına başvuracağımızı bildirmek isteriz” dedi.

Mükellefler “www.gib.gov.tr” adresinde Borç Bilgilendirme Servisi üzerinden güvenlik amacıyla sorulan basit birkaç soruya cevap vererek borçlarını öğrenilebiliyor. Bu konuda sahte web sayfalarının tuzağına düşmemek için ilgili internet sayfasına “www.gib.gov.tr” ya da “www.ivdb.gov.tr” ana sayfalarındaki “Borç Bilgilendirme Servisi” ikonu üzerinden ulaşılmasında fayda var.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.